-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išankstinis balsavimas: politikai rado naują būdą, kaip manipuliuoti rinkėjų balsais

Besibaiminantys bausmių už balsų pirkimą politikai šįmet sugalvojo naują nelegalų būdą pritraukti rinkėjų – tai daro skatindami gyventojus keisti gyvenamosios vietos registracijos adresą. Kai kuriose rinkimų apylinkėse, kur gausu adresą pakeitusių rinkėjų, per išankstinį balsavimą buvo balsuojama išimtinai tik už vienos partijos kandidatus, o kai kurie balsavusieji nė neprisiminė, kam skyrė savo balsus, skelbia „TV3 Žinios“.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė iš anksto balsuoja savivaldybių tarybų rinkimuose
Prezidentė Dalia Grybauskaitė iš anksto balsuoja savivaldybių tarybų rinkimuose / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šalčininkuose ir kai kuriose kitose vietovėse faktinę gyvenimo vietą pakeitė daugiau nei tūkstantis rinkėjų. Pavyzdžiui, Eišiškėse rinkėjų aktyvumas siekė beveik 100 procentų, o beveik visi balsai atiteko Lenkų rinkimų akcijai ir jos kandidatui į merus Zdislavui Palevičiui.

Nors rinkėjų aktyvumas priežiūros centre buvo beveik šimtaprocentinis, dalis „TV3 Žinių“ kalbintų centro gyventojų negalėjo prisiminti, už ką balsavo.

Vien Eišiškių asmens sveikatos priežiūros centre prieš rinkimus įsiregistravo 82 nauji pacientai. Nuo Lenkų rinkimų akcijos ir Rusijos aljanso Savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauja ligoninės direktoriaus Miroslavo Duchnevičiaus žmona Lilana, o Lenkų rinkimų akcijos rinkiminis plakatas kabo priešais ligoninę.

Pasak M.Duchnevičiaus, priežiūros centre žmonės deklaravo gyvenamąją vietą todėl, kad čia gydosi ir norėjo balsuoti.

Nors rinkėjų aktyvumas priežiūros centre buvo beveik šimtaprocentinis, dalis „TV3 Žinių“ kalbintų centro gyventojų negalėjo prisiminti, už ką balsavo.

Buvęs slaugos namų darbuotojas G.Baltminas aiškino, kad tokiose įstaigose, kaip senelių namai, už ką balsuoti pasufleruoja darbuotojai.

„Gyvenantys neįgaliųjų namuose beveik neturi nuomonės, jiems neaktualu nei darbo vietos, nei pensijos“, – sakė G. Baltminas.

Visose Eišiškėse kabo tik Z. Palevičiaus ir Lenkų rinkimų akcijos kandidatų plakatai. Nenorėję būti viešinami miestelio gyventojai pasakojo, kad kitiems kandidatams čia reklamuotis nebuvo leista.

Anot politologo Tomo Janeliūno, išpopuliarėjęs faktinis migravimas iš vienos gyvenamosios vietos į kitą leidžia partijoms pasididinti rėmėjų skaičių ir manipuliuoti rinkimų rezultatais.

„Kadangi aktyviai sekami tiesioginiai balsų pirkimai, turbūt nuspręsta, kad manipuliavimas rinkėjų registracijomis yra subtilesnis būdas, bet tai vis tiek yra manipuliavimas“, – sakė T.Janeliūnas.

Masinis gyventojų gyvenamosios vietos keitimas taip pat užfiksuotas Rukainiuose, Baltojoje Vokėje.

Savivaldybių tarybų ir mero rinkimuose savo balsus jau atidavė 70 tūkst. rinkėjų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius