Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelmės mero rinkimuose – konservatorių ir socialdemokratų akistata su muštynių elementais

Kelmės rajone kalbos apie būsimą merą gali baigtis sumušta nosimi. Vieni sako, kad socialdemokratams jau laikas trauktis nuo lovio. Kiti prisimena prieš tris kadencijas su vandens valymo įrenginiais smarkiai susimovusius konservatorius. Kas vertas būti meru?
Kelmė
Kelmė / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Kelmė politiškai atrodo labiau subrendusi už Radviliškį, kuriame socialdemokratai ir konservatoriai yra toje pačioje valdančiojoje koalicijoje. Čia šios politinės jėgos – aršūs priešininkai.

Tarp kandidatų yra liberalas Kęstutis Bilius, dabartinis rajono mero pavaduotojas. Vietiniai gyventojai jį vadina klebonišku ir labai norinčiu sėdėti aukštame poste. Jo stiprioji sritis – sportas, nors vadovauja švietimui.

„Tvarkietis“ Vincas Metrikis – administracijos direktoriaus pavaduotojas. Jaunas kandidatas į savivaldybę atėjo tiesiai iš degalinės operatoriaus pareigų.

„Darbietis“ Algirdas Sakalauskas charakterizuojamas kaip vienas iš silpniausių kandidatų. Jo pažeidžiamiausia vieta – bankrutavusi įmonė. Tarp kelmiškių kalba apie jį trumpa – subankrotins ir rajoną.

Jie nepasiūlo nieko konkretaus

Socialdemokratas, dabartinis Kelmės rajono meras Vaclovas Andrulis kartais pašiepiamas dėl to, jog „vaikšto pas panas“.

Kelme.lt/Vaidos Sutkienės nuotr./Vaclovas Andrulis
Kelme.lt/Vaidos Sutkienės nuotr./Vaclovas Andrulis

Tokios kalbos atsirado po to, kai jis išsiskyrė su žmona. Pats meras tikina, kad nieko tame blogo nemato – išsiskyrė keliai, tačiau su buvusiąja ir vaikais puikiai sutaria ir dabar.

Savo oponentus meras vertina kiek skeptiškai. Jo nuomone, daugelis jų tik kalbėti moka, tačiau nieko konkretaus Kelmei nepasiūlo.

V.Andrulis atmeta kaltinimus, jog socialdemokratai vadovų ir direktorių postuose surikiavo savo partijos atstovus: „Galime tikrinti pagal sąrašus – yra visokių. Tai tik įsigalėjusi pažiūra.“

Meras savo šansus tiesioginiuose rinkimuose vertina palankiai: „Žmonės mato, kad Kelmė pakilo, darbo žmonėms atsirado ne tik mieste, bet ir seniūnijose.“

Pačiame Kelmės centre nuolat veikia nelegali darbo birža. Prie stulpo su skelbimais rytais būriuojasi vyrai. Laukia, kol kas pasiūlys darbo.

Socialdemokratų įvaizdžiui nemenkai pakenkė gaisras Tytuvėnų vienuolyne. „Tuo metu tikrai pakenkė, tačiau tuomečių vadovų jau nebėra. Piligrimų centro vadovas atleistas be didelių politikavimų“, – tikino meras.

Pasitikėjimą prašvilpė ankstesniuose rinkimuose

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Juozas Rimkus – dar vienas tikėtinas kandidatas, kuris pagal anksčiau rinkėjų rodytą dėmesį galėtų pasibadyti ragais bent jau antrajame ture.

Du kartus jau buvo išrinktas į tarybą, tačiau užleido vietą kitam savo partijos nariui.

Tiesa, jis savo pasitikėjimą ištaškė lyg lėbautojas lengvus pinigus. Du kartus jis jau buvo išrinktas į tarybą, tačiau užleido vietą kitam savo partijos nariui.

„Du kartus atsisakiau mandato, nes dirbdamas Žemės ūkio skyriaus vedėju jaučiuosi naudingesnis. Dirbu ten, kur esu labiau reikalingas“, – teisino savo dėl tokios rinkėjų apgavystės kaltės nejaučiantis kandidatas.

Pabrėžė, kad mero posto jokiu būdu neatsisakytų. Ne vien dėl algos, bet ir dėl galimybių – nes meras su visuomenės parama gali daug nuveikti. Ką tiksliai, kandidatas nepasakė, tik pareiškė konsoliduosiąs tarybos darbą.

Švogerių valdžia

Konservatorius Egidijus Ūksas negailėjo rykščių didžiausiems oponentams socialdemokratams. Dar labiau plakė liberalus, kurių taryboje yra vos pora, tačiau, anot kandidato, jie diriguoja Kelmės valdžios orkestrui.

E.Ūksas mano, kad jis meru turėjo tapti jau prieš ketverius metus, tačiau, tačiau finansiniai liberalų svertai viską pakoregavo.

„Per pastaruosius ketverius metus daug padaryta, kad vienas labai žinomas verslininkas, kuris palaiko liberalus ir socialdemokratus, daug išloštų. Laimėjo įvairius statybinius konkursus. O kartais laimėdavo viena konkreti Vilniaus įmonė, tačiau Kelmės bendrovė darbus atlikdavo kaip subrangovas. Viskas lyg ir teisėta, tačiau akivaizdžiai surežisuota“, – kalbėjo konservatorius.

E.Ūksas teigia, kad socialdemokratai verčia seniūnus ir mokyklų direktorius stoti į jų partiją: „Asmeniškai pažįstu mokyklos direktorę, kuri iš mūsų perėjo į jų partiją. Ji man pati sakė – jei neis, praras pareigas.“

Konservatorius tvirtina, kad dabar savivaldybėje yra tipiška švogerių valdžia: „Mes kiekvieną tarybos posėdį susiduriame su tuo, kad balsuojama dėl kažkieno asmeninės naudos. Kai būsiu išrinktas meru, tokių dalykų netoleruosiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius