Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liberalų sąjūdis švenčia pergalę, bet laukia purvo lavinos

Politologų savivaldybių tarybų ir merų rinkimų nugalėtoju vadinamo Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis teigė, kad rezultatai išties džiuginantys. „Tai istoriškai pats geriausias liberalų pasirodymas savivaldos rinkimuose“, – sakė jis. Liberalai džiaugiasi turėsiantys atstovų 55 savivaldybėse.
Eligijus Masiulis ir Remigijus Šimašius
Eligijus Masiulis ir Remigijus Šimašius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Liberalai 2011 m. savivaldos rinkimuose gavo 98 mandatus, o šiemet rezultatą padvigubino ir laimėjo 221 mandatą.

Trylika liberalų atstovų pateko į antrą turą tiesioginiuose merų rinkimuose, devyni kol kas pirmauja ir kausis antrame rinkimų ture. Vienas – Rietavo meras liberalas jau išrinktas.

„Šiaip yra trys laimėtojai – socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai“, – sakė E.Masiulis, pažymėdamas, kad vis dėlto žiūrint į skaičius jų rezultatas per ketverius metus pagerėjo labiausiai.

Taip pat jis pasidžiaugė, kad Šarūnas Gustainis pateko į antrą Seimo rinkimų turą Žirmūnų apygardoje.

Vilniuje jau buria koaliciją

E.Masiulis ypač pasidžiaugė ir rezultatais Vilniaus mieste, kur liberalai gavo daugiausia mandatų ir jau formuoja koaliciją, o jų atstovas Remigijus Šimašius pateko į antrą rinkimų turą. Liberalai tikina, kad toks rezultatas – nuoseklaus ir ilgalaikio darbo pasekmė.

Puikiai matau, kas vyko pirmojo turo pabaigoje, kai buvau įvertintas pagrindiniu varžovu ir prasidėjo asmeniškumai ir purvo, iš dangaus nuraškyto, kampanija, – sakė R.Šimašius.

Pats R.Šimašius teigė, kad kol kas visi tikslai Vilniaus savivaldybėje pildosi. „Mes tikėjomės, kad turėsime 14–15 mandatų. Turime 15“, – sakė jis.

Tačiau jis pažymėjo suprantantis, kad pats Vilniaus meru dar netapo. R.Šimašius teigė, kad dabar svarbiausia jo užduotis įtikinti rinkėjus ateiti balsuoti ir antrame rinkimų ture bei nepasiduoti konkurento provokacijoms.

„Puikiai matau, kas vyko pirmojo turo pabaigoje, kai buvau įvertintas pagrindiniu varžovu ir prasidėjo asmeniškumai ir purvo, iš dangaus nuraškyto, kampanija. To paties tikiuosi ir antrame ture, bet mūsų laikysena bus solidi“, – teigė jis.

R.Šimašius pirmadienio spaudos konferencijoje teigė, kad tikisi koaliciją Vilniuje suburti per savaitę dvi.

Jis pripažino, kad pirmame rinkimų ture pirmaut jam sekėsi ne tik dėl liberalų rinkėjų pagausėjimo, bet ir todėl, kad matydami jį kaip pagrindinį dabartinio Vilniaus mero Artūro Zuoko varžovą palaikė už konservatorius ir socialdemokratus rinkimuose į Vilniaus miesto tarybą balsavę rinkėjai.

Taip pat R.Šimašius sakė, kad liberalams pavyko į savo pusę pervilioti dalį A.Zuoko ir dalį Darbo partijos rinkėjų. 

Be to, R.Šimašius pirmadienio konferencijoje nepraleido progos padalinti rinkimų pažadų. Jis tikino, kad šiluma vilniečiams gali pigti apie 20 proc., taip pat jis tvirtino, kad iš „Air Lituanica“ pradės reikalauti nešti pelną. 

„Dėl „Air Lituanica“ noriu labai aiškią žinią pasakyti – mes neturime jokio tikslo uždaryti „Air Lituanica“ kompaniją, bet noriu priminti, kad prieš trejus metus steigiant šią kompaniją buvo jai suformuluoti tikslai tapti pelninga, pervežti tam tikrą skaičių keleivių ir pritraukti privatų investuotoją. Akivaizdu, kad šitie tikslai patyrė visišką fiasko, absoliutų fiasko. Jeigu dar yra įmanoma pritraukti privatų investuotoją ir pakelti tą kompaniją, tai bus padaryta, jeigu tai nėra įmanoma, bus priimti kiti sprendimai, kiek įmanoma bandant išlaikyti, kad skrydžiai nenutrūktų.

Dėl „Air Lituanicos“ padarysime protingiausią sprendimą, skaičiuoti mokame, „Excel“ lentele naudojamės, kitais dalykais irgi naudojamės, tai bus ir skaičiuojama šalia visų kitų dalykų“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė R.Šimašius.

Jo teigimu, savivaldybės įmonę „Vilnius veža“ geriausia būtų parduoti.

„Dėl „Vilnius veža“ situacija yra labai aiški – Konkurencijos taryba yra priėmusi sprendimą, kad bendrovė turi būti išardyta. Šiuo atveju arba išardymas, arba pardavimas neišvengiamai turės įvykti, aš tikrai manau, kad labiau ją apsimokėtų parduoti, o ne išformuoti – grynai skaičiuojant ekonomiškai“, – dėstė kandidatas į sostinės mero postą.

Nuvylė Kaunas, Panevėžys ir Marijampolė

Tiesa, ne visuose miestuose liberalų rezultatai džiuginantys. Pasak E.Masiulio, pralaimėta ten, kur buvo stiprūs visuomeniniai komitetai.

„Nuvylė pirmiausia mūsų pasirodymas Kaune, Panevėžyje, iš dalies Marijampolėje. Čia nemažą vaidmenį suvaidino atsiradę komitetai“, – aiškino jis.

E.Masiulius tvirtino po šių rinkimų matantis galimybių 2016 m. laimėti Seimo rinkimus ir su konservatoriais ir rinkimų komitetais formuoti centro-dešinės koaliciją.

Nesipriešins rezultatų anuliavimui Trakų rajone

Liberalų sąjūdžio lyderiai teigė, kad Trakų rajone pasitvirtinus įtarimams dėl rinkėjų papirkinėjimo, prisidėję asmenys bus nubausti, o liberalai pasisakys už rezultatų anuliavimą. Tuo tarpu girta darbe buvusi liberalė Jurbarko rinkimų komisijos narė daugiau niekada nedirbs per rinkimus, nurodė E.Masiulis.

„Prie Nemuno turbūt atpalaiduoja gamta, tačiau tai nepateisinama“, – sakė E.Masiulis.

Duomenys iš daugumos rinkimų komisijų rodo, kad socialdemokratai surinko apie 20 proc. balsų ir užėmė pirmas vietas tiesioginiuose merų rinkimuose trečdalyje savivaldybių, tačiau jų kandidatai nepateko į antrąjį rinkimų turą nė viename iš šešių didžiųjų Lietuvos miestų.

Sekmadienį vykę rinkimai buvo nesėkmingi mažesniesiems koalicijos partneriams Vyriausybėje „darbiečiams“ ir „tvarkiečiams“, tuo tarpu neparlamentinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija sustiprino savo pozicijas.

Politologai tvirtina, kad didžiausias šių rinkimų laimėtojas yra Liberalų sąjūdis, pelnęs rinkėjų pasitikėjimą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir mažesniuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius