Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas Kėdainių meras Saulius Grinkevičius nokautavo Darbo partiją jos tvirtovėje

Kėdainių rajone neregėtas įvykis – atrodo nepajudinamai ten įsitvirtinusi Darbo partija ne tik negavo daugumos savivaldybės taryboje, bet dar ir pralaimėjo mero rinkimuose. Įsiutęs partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, kurio rankose – ir rajono spauda, ir televizija, rėžė, kad tokių rezultatų buvo galima pasiekti tik tuo atveju, jei agituotum prieš save.
Saulius Grinkevičius
Saulius Grinkevičius / Sauliaus Grinkevičiaus nuotr.

Dar einantis savo pareigas Kėdainių meras Rimantas Diliūnas prieš antrąjį turą stengėsi nedramatizuoti situacijos, kai jo partija gavo 13 vietų iš 26. Jis vylėsi, kad gavusi mero postą, Darbo partija toliau valdys Kėdainius.

S.Grinkevičius tada pabrėžė, kad antrasis turas Kėdainiuose jau savaime yra netikėtas įvykis, parodantis, kad sudrebėjo, atrodė, nepajudinamas šiame mieste Darbo partijos bastionas.

Neįtikėtina pergalė

S.Grinkevičiui ne tik pavyko patekti į antrąjį turą, bet ir ištirpdyti nemažą varžovės turėtą persvarą. Pirmame ture už S.Grinkevičių balsavo 27,77 proc., už N.Naujokienę – 49,33 proc. Antrajame ture „darbietė“ surinko 45,89 proc., liberalas – 53,49 proc.

Pergalė S.Grinkevičiui atiteko nepaisant to, kad dvi savaitės Darbo partijos kontroliuojama žiniasklaida pylė ant jo negailestingos kritikos laviną.

Asmeninio archyvo nuotr./Nijolė Naujokienė
Asmeninio archyvo nuotr./Nijolė Naujokienė

Pirmame ture už S.Grinkevičių balsavo 27,77 proc., už N.Naujokienę – 49,33 proc. Antrajame ture „darbietė“ surinko 45,89 proc., liberalas – 53,49 proc.

Kitose savivaldybėse pirmajame ture pirmavę, bet daugiau kaip pusės balsų nesurinkę merai nesunkiai įveikė varžovus antrajame.

S.Grinkevičius mano, kad žmonės jau panoro pokyčių. „Šios partijos politikai valdė Kėdainius jau 17 metų. Iki Darbo partijos įkūrimo jie vadino save kitaip, bet buvo priklausomi nuo įmonės „Vikonda“. Per tą laiką įsivyravo tik vienos partijos tiesa, valdžia tapo arogantiška“, – mano naujasis meras.

S.Grinkevičiaus teigimu, dar viena priežastis, nulėmusi permainas Kėdainiuose, yra aktyvesnis nei anksčiau jaunimas. „Jų gana gausiai atėjo balsuoti“, – pastebi politikas.

Prie N.Naujokienės pralaimėjimo galėjo prisidėti ir jos vengimas dalyvauti rengiamuose debatuose televizijos laidose bei mieste.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kėdainių savivaldybė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kėdainių savivaldybė

Bandys pritraukti investicijas

S.Grinkevičius mano, kad viena svarbiausių valdžios užduočių – kurti darbo vietas. „Iki šiol vietos valdžia pasyviai stebėjo Laisvosios ekonominės zonos Kėdainiuose veiklą. Manau, kad metas imtis aktyvesnių veiksmų ir rengti planą, kaip paskatinti įmones investuoti šioje zonoje“, – kalbėjo išrinktasis meras.

Kėdainių vadovas nesibaimina įsigalėjusių administracijoje ir savivaldybės įmonėse Darbo partijos atstovų, kurie gali kaišioti pagalius į ratus bandant įgyvendinti naujas idėjas. „Esu optimistas, man nesvarbios specialistų politinės pažiūros, juos vertinsiu pagal kompetenciją, todėl tikiu, kad rasime bendrą kalbą“, – sakė S.Grinkevičius.

Jis viliasi, kad naujame darbe jam padės ilgametė sėkminga vadybos patirtis vadovaujant bendrovei „Daumantai LT“, taip pat verslininkas nuo 1995 m. dirba ir Kėdainių rajono taryboje.

Vyksta derybos

Prieš antrąjį turą jėgas suvienijo Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Lietuvos liberalų sąjūdis, Tėvynės sąjunga-krikščionys demokratai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Jie bursis aplink naująjį merą.

Socialdemokratai paskelbė paramą N.Naujokienei. Jei jie nepersigalvos, daugumą taryboje turės Darbo partija. Tačiau naujasis meras viliasi, kad kairiuosius pavyks patraukti į savo pusę. „Šiuo metu deramės ir galbūt pavyks į valdančiąją koaliciją įtraukti ir juos“, – tikisi S.Grinkevičius.

Jis mano, kad marga valdančioji dauguma turės daugiau privalumų nei minusų. „Nieko bloga, kad nebus vienos partijos su viena tiesa. Bus daugiau diskusijų, idėjų“, – įsitikinęs S.Grinkevičius.

Darbo partija taryboje turi 13 vietų, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) – 6, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, Tėvynės sąjunga-krikščionys demokratai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei socialdemokratai – po 2.

VIDEO: Kėdainių gyventojai apie smukusį Darbo partijos populiarumą

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius