Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Panevėžio meras Rytis Račkauskas – į politiką sugrįžęs architektas

Rinkimuose valią išreiškę panevėžiečiai prie miesto vairo pasodino visuomeninio rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“ lyderį Rytį Mykolą Račkauską. Naujasis meras – savivaldoje ne naujokas. Jis praeityje du kartus buvo išrinktas miesto tarybos nariu.
Visuomeninis rinkimų komitetas „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“ švenčia pergalę
Visuomeninis rinkimų komitetas „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“ švenčia pergalę / Tomo Markelevičiaus nuotr.

R.Račkauskas 1959-aisiais metais gimė Kaune, 1977-aisiais metais baigė tuometę Panevėžio Juozo Balčikonio vidurinę mokyklą, 1982-aisiais Vilniaus Gedimino technikos universitete įgijo architekto specialybę.

R.Račkauskas Panevėžyje projektavo prekybos ir verslo centrą „Roma“, taip pat kūrė eksterjerą stikliniam „Miks“ picerijos pastatui. Kartu su velione žmona projektavo ir kavinės „Rojaus Paukštė“ interjerą.

T.Markelevičiaus nuotr./PC „Roma“
T.Markelevičiaus nuotr./Prekybos ir verslo centras „Roma“

1989-aisiais organizuojant Baltijos kelią, R.Račkauskas buvo vienas iš penkių jo koordinatorių, atsakingų už atkarpą Panevėžys-Latvijos pasienis.

1993-1996-aisiais metais R.Račkauskas buvo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, o nuo 1990-ųjų metų dvi kadencijas iš eilės darbavosi Panevėžio miesto savivaldybės taryboje.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas (viduryje)
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas (viduryje)

R.Račkauskas yra našlys. Su velione žmona Jūrate užaugino du sūnus – finansų analitiką Giedrių (31 m.) ir architektą Igną (27 m.).  Panevėžio meras yra ir individualios įmonės „Improvizacija“ savininkas.

Kandidato į merus anketoje R.Račkauskas nurodė, kad moka anglų, rusų ir lenkų kalbas, domisi istorija, literatūra, sportu, kelionėmis, politika.

R.Račkauskas nuo 1994-ųjų metų yra Panevėžio „Lions“ klubo narys, nuo 1995-ųjų – Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Karaliaus Mindaugo Panevėžio apskrities skyriaus narys.

Nuotr. iš asm. Ryčio Mykolo Račkausko archyvo/Rytis Mykolas Račkauskas (kairėje)
Nuotr. iš asm. Ryčio Mykolo Račkausko archyvo/Rytis Mykolas Račkauskas (kairėje)

Praeityje apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, Baltijos Asamblėjos medaliu, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos II laipsnio medaliu „Buvome, esame, būsime“.

Savo turto ir pajamų deklaracijoje R.Račkauskas nurodė, kad turi turto, verto 56 526 eurų, vertybinių popierių, meno kurinių ir juvelyrinių dirbinių už 10 598 eurus ir 62 874 eurus piniginių lėšų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Visuomeninis rinkimų komitetas „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“ švenčia pergalę
Tomo Markelevičiaus nuotr./Visuomeninis rinkimų komitetas „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“ švenčia pergalę

R.Račkauskas tvirtina, kad pagrindinės jo vertybės – teisingumas ir pagarba žmonėms. Naujasis meras žada savotišką perversmą savivaldybėje ir tvirtina, kad sieks pakeisti nusistovėjusią tvarką.

Anot naujojo mero, šiuo metu savivalda dirba ne žmonių labui ir dažniau ieško ne problemų sprendimo būdų, o priežasčių ko nors nedaryti.

„Iki šiol visa valdininkų energija buvo suvedama į priežasčių suradimą, kodėl vieno ar kito dalyko padaryti neįmanoma. Sunkiausia bus tai pakeisti“, – kalbėjo pirmasis tiesiogiai išrinktas Panevėžio meras.

R.Račkauskas po pergalės rinkimuose patikino, kad sprendimus priiminės ne vienas, o tarsis su kolegomis ir ypatingą dėmesį kreips į gyventojų išsakytą nuomonę. Apie koalicijos struktūrą visuomenininkas kol kas konkrečiai nekalba, tačiau tvirtina, kad daugumą burs su tais, kurie turi noro dirbti miesto labui.

Mes tikrai atviri visoms politinėms jėgoms ir kalbėsime su visais.

„Mes tikrai atviri visoms politinėms jėgoms ir kalbėsime su visais. Konservatoriai sudaro galimybes formuoti pakankamai tvarią koaliciją. Vien savo vietų skaičiumi taryboje. Nematau priežasčių, kodėl mes su jais turėtume nesikalbėti“, – rinkimų naktį kalbėjo R.Račkauskas.

Pasak R.Račkausko, savivaldybėje dirbančių valdininkų galvų kapoti jis nepuls, o postų dalybos prasidės tik įvertinus buvusių oponentų ketinimus ir rinkiminėse programose išdėstytas vizijas.

„Žiūrėsime, kas ką deklaravo, ir spręsime, kaip formuoti daugumą. Tikiu, kad savivaldybėje dar yra dirbti norinčių žmonių ir mes su jais rasime bendrą kalbą“, – pasakojo R.Račkauskas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Visuomeninis rinkimų komitetas „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“ švenčia pergalę
Tomo Markelevičiaus nuotr./Visuomeninis rinkimų komitetas „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“ švenčia pergalę

Nuomonę apie naująjį Panevėžio merą R.Račkauską išsakė ir jį nuo senų laikų pažįstantis naujienų portalo „Paninfo“ įkūrėjas, žurnalistas Rolandas Meiliūnas.

Nuotr, iš asmeninio archyvo/Rolandas Meiliūnas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Rolandas Meiliūnas

„Sausio 13-ą dieną kartu su R.Račkausku man teko iš Panevėžio vežti ginklus į Seimą ir budėti. Taip pat vieną kadenciją nuo 1996-ųjų kartu esame dirbę miesto taryboje. Šis žmogus yra absoliučiai patikimas, turintis savo stuburą ir savo nuomonę, kurią diplomatiškai ir protingai gina. Tai atsakingas žmogus.

Aš manau, kad miestui vadovauti jam seksis puikiai, nes R.Račkauskas yra senas panevėžietis, žino miesto problemas. Jis yra vienas iš Sąjūdžio iniciatyvinės grupės kūrėjų. R.Račkauskas yra tos kartos žmogus, turintis jėgų ir potencialo siekti savo tikslų. Džiaugiuosi, kad tokie žmonės turi idėjų ir jėgų kažką keisti“, – sakė buvęs R.Račkausko bendražygis ir kolega R.Meiliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius