-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoji Vilniaus miesto taryba: kas artimiausius ketverius metus valdys sostinę?

Po šių savivaldos rinkimų Vilniaus miesto taryba pasikeis iš pagrindų. Joje nebeliks daug metų buvusių politikų ir pasirodys nemažai naujokų, tarp kurių yra daug žinomų asmenybių. Ateinančius ketverius metus sostinės taryboje nebus nė vieno Darbo partijos atstovo. Ligšiolinėje taryboje „darbiečiai“ turėjo 6 atstovus, o Jonas Pinskus užėmė vicemero postą.
Remigijus Šimašius ir Mantas Adomėnas
Remigijus Šimašius dėl koalicijos derasi su konservatoriais Mantu Adomėnu (dešinėje) ir Valdu Benkunsku (kairėje). / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Didžiausią – net 15 narių – frakciją naujos kadencijos taryboje turės Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis. Šios kadencijos taryboje liberalai neturėjo nė vieno atstovo.

Liberalų sąrašo lyderis Remigijus Šimašius dar varžysis antrajame ture dėl mero posto su dabartiniu sostinės vadovu Artūru Zuoku.

Liberalai – turtingi ir garsūs

Į tarybą išrinkti Liberalų sąjūdžio atstovai: Remigijus Šimašius, Linas Kvedaravičius, Vidmantas Martikonis, Vincas Jurgutis, Arūnas Šikšta, Aušrinė Armonaitė, Šarūnas Gustainis, Audronis Imbrasas, Vaidas Kukarėnas, Andrius Katinas, Markas Adamas Haroldas, Šarūnas Skučas, Justina Kašėtienė, Vaidotas Ilgius, Rita Balčiūnienė.

Š.Gustainis pateko į antrą rinkimų į Seimą vienmandatėje Žirmūnų apygardoje turą. Jei jis būtų išrinktas, jo vietą greičiausiai užimtų Vytautas Mitalas.

VU TVM nuotr./Naujasis VU TVM direktorius – Arūnas Šikšta
VU TVM nuotr./Arūnas Šikšta

Tarp į tarybą išrinktų liberalų atstovų – nemažai žinomų žmonių. L.Kvedaravičius yra garsus krepšinio ekspertas bei krepšinio komentatorius. A.Šikšta – ilgametis bendrovės „TEO“ vadovas, dabartinis Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos direktorius. A.Imbrasas – šokio kritikas, festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ organizatorius, „Menų spaustuvės“ direktorius. V.Kukarėnas – įvairių televizijos projektų dalyvis. M.A.Haroldas – jau vienuolika metų Lietuvoje gyvenantis britų verslininkas, tapęs pirmuoju į savivaldybės tarybą išrinktu užsieniečiu. V.Ilgius – labdaros ir paramos organizacijos „Maisto bankas“ vadovas.

Į tarybą su liberalais sugrįžta ir skandalingai prieš keletą metų pagarsėjęs buvęs savivaldybės kontrolierius Š.Skučas. Tuomet jis buvo konservatorius, bet susiriejo su tuomečiu Vilniaus meru, taip pat konservatoriumi Viliumi Navicku. Šis Š.Skučui darė spaudimą dėl jo darbo, o kontrolierius įrašė nemalonų pokalbį ir jis buvo paviešintas žiniasklaidai. V.Navickas dėl to net buvo teisiamas, tačiau išteisintas. Š.Skučas buvo pašalintas iš partijos, o dabar sugrįžta kaip liberalas. Dabar Š.Skučas dirba Palangos kredito unijoje.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Šarūnas Skučas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Šarūnas Skučas

Į tarybą sugrįžta vienas turtingiausių sostinės verslininkų V.Martikonis. Jis nurodo turintis turto už 5,88 mln. litų (1,7 mln. eurų), vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių už 49 mln. litų (14 mln. eurų), sukaupęs 758 tūkst. litų piniginių lėšų, išdalijęs beveik 9,5 mln. litų paskolų ir pats gavęs 2,4 mln. litų paskolų. Pernai V.Martikonis nurodė uždirbęs beveik 6 mln. litų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vidmantas Martikonis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vidmantas Martikonis

Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos vadovas A.Šikšta irgi bus vienas turtingiausių naujos tarybos narių. Jis nurodo turintis turto už 3,5 mln. litų (virš 1 mln. eurų), sukaupęs 2 mln. litų piniginių lėšų, bet turintis 3,45 mln. litų paskolą. A.Šikšta nurodė pernai gavęs 1,9 mln. litų pajamų.

Lenkai ir rusai – pagarsėjusi naujokė

Antra pagal dydį bus Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ frakcija, turėsianti 10 narių. Ankstesnėje taryboje buvo 9 nariai.

Į tarybą išrinkti Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso atstovai: Valdemaras Tomaševskis, Jaroslavas Kaminskis, Romualda Poševeckaja, Renata Cytacka, Edita Šiško, Dmitrijus Gneuševas, Arturas Liudkovskis, Rafaelis Mukusinovas, Edita Tamošiūnaitė, Gžegožas Saksonas. Europarlamentaras V.Tomaševskis tikriausiai atsisakys tarybos nario mandato, o jį turėtų pakeisti Zbignievas Maciejevskis.

Energetikos ministerijos nuotr./Renata Cytacka, energetikos viceministrė
Energetikos ministerijos nuotr./Renata Cytacka, energetikos viceministrė

Tarybos naujokai – R.Poševeckaja, televizijos kanalo „Piervyj Baltijskij“ žinių vedėja; R.Cytacka – pagarsėjusi tuo, jog nenorėjo atsistatydinti iš energetikos viceministrės posto ir dėl to iš energetikos ministro posto buvo atleistas Jaroslavas Neverovičius, o LLRA pasitraukė iš valdančiosios koalicijos; E.Šiško – Seimo nario padėjėja-referentė, D.Gneuševas – UAB „Bayer“ ypatingų klientų vadybininkas; R.Mukusinovas – žurnalistas; E.Tamošiūnaitė – Seimo nario padėjėja-referentė.

Konservatoriai – sugrįžta A.Sekmokas

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai naujoje taryboje turės 8 atstovus. Kadenciją baigusioje taryboje konservatoriai turėjo 10 vietų.

Į tarybą išrinkti Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionys demokratų atstovai: Mykolas Majauskas, Arvydas Sekmokas, Valdas Benkunskas,  Vidas Urbonavičius, Gediminas Švilpa, Paulė Kuzmickienė, Violeta Podolskaitė, Adomas Bužinskas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Arvydas Sekmokas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Arvydas Sekmokas

Į tarybą ateina trys naujokai – mero rinkimus pralaimėjęs buvęs premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas finansų klausimams, dabar konsultacijų verslu užsiimantis Mykolas Majauskas, į politiką sugrįžtantis buvęs A.Kubiliaus energetikos ministras Arvydas Sekmokas, beje, nurodęs, kad niekur nedirba, ir Valstybinės geležinkelio inspekcijos vyriausiasis specialistas A.Bužinskas. Jis bus vienas neturtingiausių tarybos narių. Jis nurodė turįs turto už 3000 Lt (868 Eur) bei 193 Lt (56 Eur) santaupų.

A.Zuoko komanda – tik likučiai

Dabartinio sostinės mero A.Zuoko Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ligšiolinėje taryboje buvo žinoma kaip frakcija „TAIP“. Iki šiol A.Zuoko politinis darinys turėjo 11 vietų, o dabar – tik 6.

Į tarybą išrinkti Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovai: Artūras Zuokas, Žilvinas Šilgalis, Miroslavas Monkevičius, Algis Čaplikas, Aldona Šventickienė, Kęstutis Nėnius.

Aptirpusioje A.Zuoko komandoje yra trys vilniečiams žinomi naujokai. Tai vėl pas A.Zuoką sugrįžęs buvęs Seimo narys, sveikatos apsaugos ministras A.Čaplikas, Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos sekretorius M.Monkevičius ir Vilniaus Žemynos gimnazijoje dirbanti A.Šventickienė, pakeitusi savo vyrą Algimantą Šventicką.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algis Čaplikas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algis Čaplikas

Socialdemokratų naujiena – Juozo Oleko sūnus Juozas

Lietuvos socialdemokratų partijai rinkimai į Vilniaus miesto tarybą buvo ne tokie ir blogi: iš ankstesnių penkių vietų socialdemokratai išsaugojo 4.

Į tarybą išrinkti Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai: Gintautas Paluckas, Marius Skarupskas, Juozas Olekas, Auksė Kontrimienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas

Nė vienas jų nedirbo praėjusios kadencijos taryboje. Mero rinkimus pralaimėjęs G.Paluckas 2007–2009 m. dirbo Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriumi, o dabar yra LSDP atsakingasis sekretorius. M.Skarupskas yra ūkio viceministras, o A.Kontrimienė – premjero patarėja.

Įdomiausias socialdemokratų atstovas yra krašto apsaugos ministro Juozo Oleko 29 metų sūnus Juozas Olekas. Jis dirba Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje valstybiniu maisto produktų inspektoriumi. Be to, jis turi sūnų Juozą.

Naujoje partijoje – žinomi veidai

Į Vilniaus tarybą pirmą kartą pateko politinė partija „Lietuvos sąrašas“. 4 narius į tarybą atvedė sostinės mero rinkimuose kandidatavęs Seimo narys Naglis Puteikis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencijos akimirka
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencijos akimirka

Į tarybą išrinkti partijos „Lietuvos sąrašas“ atstovai: Naglis Puteikis, Darius Kuolys, Aušra Maldeikienė, Gediminas Storpirštis.

D.Kuolys – kultūrologas, pasukęs į politiką, aštriai kritikuojantis tradicines partijas, per Valstybės saugumo departamento skandalą, kilusį po mįslingos VSD darbuotojo Vytauto Pociūno žūties Baltarusijoje, itin nuožmiai puolęs šalies slaptąją tarnybą. A.Maldeikienė – žinoma ekonomistė, televizijos laidų dalyvė. G.Storpirštis – garsus aktorius, bardas, teatro pedagogas.

Seimo narys N.Puteikis tikriausiai atsisakys tarybos nario mandato, tad jį turėtų pakeisti Liutauras Stoškus – VšĮ „Darnaus vystymosi centras“ direktorius.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Gediminas Storpirštis
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Gediminas Storpirštis

„Tvarkiečiai“ – sugrįžta J.Imbrasas

Partija „Tvarka ir teisingumas“ po rinkimų sostinės taryboje prarado vieną vieną – turėjo 4, liko 3.

Į tarybą išrinkti partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai: Petras Gražulis, Juozas Imbrasas, Rimas Andrikis. Visų trijų nebuvo praėjusioje kadencijoje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Juozas Imbrasas ir Petras Gražulis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Juozas Imbrasas (kairėje) ir Petras Gražulis

Buvęs sostinės meras J.Imbrasas į Vilniaus tarybą sugrįžta po pertraukos – praėjusią kadenciją jis buvo vienas Lietuvos europarlamentarų. R.Andrikis – vienas garsiausių Lietuvos advokatų. Seimo narys P.Gražulis tikriausiai atsisakys tarybos nario mandato, todėl į ją sugrįš dabartinis tarybos narys  Gediminas Rudžionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius