TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Panevėžio mieste laukia sunkios valdžios dalybos, o rajone – viskas aišku

Panevėžio rajonui ir toliau vadovaus ilgametis vietos politikas Povilas Žagunis. Tuo metu miesto vadovas bus išrinktas sekmadienį vyksiančiame antrame rinkimų ture. Jame ietis surems visuomeninio rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sarašą „Kartu“ deleguotas Rytis Mykolas Račkauskas ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Maurikijus Grėbliūnas. Tiek miesto, tiek rajono savivaldybių tarybos nariai jau žinomi. Į politinę areną žengė nemažai naujų veidų, tačiau liko ir senbuvių.
Lietuvoje prasidėjo savivaldų rinkimai – žmonės plūsta į rinkimų apylinkes.
Savivaldybių tarybų rinkimai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Panevėžio miesto savivaldybės taryboje – permainos

Panevėžio miesto savivaldybės tarybos naujoje kadencijoje matysime penkių partijų ir trijų visuomeninių komitetų narius. Rinkėjų apsisprendimas lėmė, kad šiemet miesto taryboje išvysime trylika naujų politikų.

Daugiausia mandatų iškovojo pirmojo turo rinkimų lyderiai – visuomeninis rinkimų komitetas „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“. 

Tomo Markelevičiaus nuotr./Šventės akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas (viduryje)

Tarybos nario mandatą užsitikrino ir į mero postą pretenduoja architektas Rytis Mykolas Račkauskas, mandatą gavo mokslininkas Darius Viržonis, Notingemo universitete politikos mokslų magistro laipsnį įgijęs 24-erių metų Daumantas Simėnas, Panevėžyje garsi etnologė Vitalija Vasiliauskaitė, švietimo magistro diplomą turinti Loreta Masiliūnienė, kineziterapeutas Arūnas Balčiūnas ir dailininkas bei verslininkas Rimantas Ridikas.

Kiek praretėjo ir konservatorių gretos. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai praėjusioje kadencijoje turėjo devynias vietas, o po šių rinkimų jiems teks tenkintis šešiais mandatais.

Mandatą gavo į miesto mero postą pretenduojantis Maurikijus Grėbliūnas, inžinieriaus-statybininko išsilavinimą turintis ir praėjusioje kadencijoje dirbęs Algis Čeponis, buvęs miesto meras Vitalijus Satkevičius, penktą kadenciją pradėsiantis Vidmantas Baltramiejūnas, buvęs Seimo narys Petras Luomanas ir inžinierius-mechanikas Valdas Staugaitis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Maurikijus Grėbliūnas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Maurikijus Grėbliūnas

Keturis mandatus iškovojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Mandatus gavo įnirtingą kovą dėl patekimo į antrą mero rinkimų turą pralaimėjusi Gema Umbrasienė, ilgametis tarybos narys Juozas Bečelis, verslo vadybos magistras Mantas Leliukas ir Panevėžyje žinomas politikas Tomas Josas.

Rinkėjai praretino ir Socialdemokratų partijos gretas. Pernai turėję setynis mandatus, šiemet į tarybą pateko tik keturi kairiųjų atstovai.

Vietą taryboje gaus praėjusią kadenciją administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigas ėjusi ir į merus kandidatavusi Janina Gaidžiūnaitė, buvęs miesto meras Povilas Vadopolas, jaunas ir ambicingas pramonės inžinierius Donatas Degenis bei Panevėžio miesto poliklinikoje dirbanti vyriausioji slaugos administratorė Danutė Stanevičienė.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Donatas Degenis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Donatas Degenis

Darbo partijos mandatų skaičius išliks toks pats, kaip ir praėjusią kadenciją. Čia vietas užims teisininkė Galina Kuzmienė, dar vienas teisininkas Alfonsas Petrauskas ir Panevėžio Juozo Miltinio gimnazijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Viržintas.

Visuomeniniam rinkimų komitetui „Mums svarbu“ pavyko iškovoti dvi vietas. Į tarybą rinkėjai delegavo Kęstutį Lukoševičių ir Aleksą Varną.

Liberalų sąjūdis, turėjęs tris mandatus, naujoje taryboje gavo dvi vietas. Į miesto tarybą išrinktas aktorius, buvęs tarybos narys Laimutis Sėdžius ir mero posto siekusi Zita Kukuraitienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Laimutis Sėdžius ir Ieva Šimukauskienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Aktorius Laimutis Sėdžius ir Ieva Šimukauskienė

Gintaro Šileikio visuomeninis rinkimų komitetas gavo du mandatus. Tarybos nariu tapo pats Gintaras Šileikis ir akušeris-ginekologas Albinas Ivonaitis.

Už tarybos borto liko rinkėjų pasitikėjimo nesulaukę partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatai, Lietuvos laisvės sąjungos ir Lietuvos liaudies partijos nariai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio miesto savivaldybė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio miesto savivaldybė

Manoma, kad jei rinkimai bus sėkmingi M.Grėbliūnui, jo atstovaujama Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai jungsis į koaliciją su socialdemokratais.

R.M.Račkausko pergalės atveju prognozuoti koalicijos sudėtį sunkiau. Su kokiomis politinėmis jėgomis visuomeninio rinkimų komiteto nariai eitų į koaliciją, „Povilas Urbšys už sąrašą „Kartu“ atstovai dar nesako.

Neoficialiais duomenimis, dalijant postus ir formuojant koaliciją R.M.Račkausko simpatijos tikrai neatitektų administracijos direktorei Kristinai Nakutytei ir dabartiniam merui Vitalijui Satkevičiui.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka

Rajone pokyčių nedaug

Panevėžio rajone jau daugelį metų iš eilės pozicijų neapleidžia Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai su gyventojų pasitikėjimą užsitarnavusiu meru Povilu Žaguniu priešakyje.

Be mero, į rajono tarybą rinkėjai delegavo ir ilgmetį tarybos narį, agronomą Petrą Nevulį, ŽŪB „Jotainiai“ vyr. finansininkę Angelę Narbutienę, ūkininką Joną Kaušakį, žurnalistą Algimantą Birbilą, „Dembavos medelyno“ direktorę Vitaliją Kuliešienę, ūkininką Antaną Zopelį, Upytės eksperimentinio ūkio direktorių Audrių Zalatorį, Žibartonių ŽŪB direktorių Audrių Kliučininką, Ramygalos seniūną Valdą Chirvą, dvi kadencijas iš eilės tarybos nario pareigas ėjusį Povilą Nemanį ir ūkininką Albiną Kisielį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Povilas Žagunis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Povilas Žagunis

Penkis mandatus iškovojo Socialdemokratų partijos nariai. Į tarybą deleguotas vicemeras Antanas Pocius, parlamentaro Domo Petrulio padėjėja Modesta Petrauskaitė, medicininį išsilavinimą turinti Jūratė Januškienė, jauniausias tarybos narys, dvidešimtmetis Jonas Gritėnas ir Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Pranys.

Trys pozicijos taryboje atiteko Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatams ūkininkui Osvaldui Dirsei, Kazimierui Algirdui Budriui ir girininkui Jonui Masiokui.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Modesta Petrauskaitė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Modesta Petrauskaitė

Lberalų sąjūdis iškovojo tris mandatus. Didžiausio palaikymo sulaukė rajono verslininkas Jonas Katinas, mažiau balsų surinko Naujamiesčio vidurinės mokyklos mokytojas Dalius Dirsė, į tarybą pateko ir mero posto siekusi Daiva Juodelienė.

Darbo partija rajono taryboje turės vieną atstovą, Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vadovą Rimantą Trotą.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Rimantas Trota
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Rimantas Trota

Taip pat vienas mandatas atiteko ir Violetos Grigienės visuomeninio rinkimų komiteto „Drauge“ lyderei Violetai Grigienei.

Kaip Panevėžio mieste, taip ir rajone už borto liko partija „Tvarka ir teisingumas“. Jie neiškovojo nė vieno mandato. Taip pat vietos taryboje neliko ir Lietuvos laisvės sąjungos atstovams.

Panevėžio rajono savivaldybėje didelių permainų tikėtis nereikėtų ir formuojant koaliciją. Čia veikiausiai kaip ir ankstesnėse kadencijose valdančiąją daugumą sudarys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius