Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rinkimų pažeidimai: girta komisijos narė, agituojantys kandidatai, reklama per televiziją

Sekmadienį, merų rinkimų dieną, policija gavo 24 pranešimus dėl galimo rinkimų tvarkos pažeidimo. Tuo tarpu organizacija „Baltosios pirštinės“ skelbia apie 47 užfiksuotus pažeidimus. Vėliau organizacija pranešė, kad vienas iš atvejų – apie galimai perduotas rinkėjų korteles – nepasitvirtino.
Rinkimai Kaune
Rinkimai Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atnaujinta kovo 25 d. 18.47 val. Informacija nepasitvirtino

Organizacija „Baltosios pirštinės“ pranešė gavusi Raseinių rajono policijos komisariato pranešimą, jog informacija apie galimai perduotas rinkėjų korteles nepasitvirtino.

Atnaujinta 20.35 val. Rinkimų dieną visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ sulaukė 47 pranešimų apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. Pasak organizacijos vadovo Simo Simanausko, antrasis turas praėjo kur kas ramiau nei pirmasis.

„Antrojo rinkimų turo savaitę „Baltosios pirštinės“ buvo informuotos apie 156 galimus rinkimų tvarkos pažeidimus, tai yra beveik 3 kartus mažiau nei per pirmąjį rinkimų turą“, – sakė organizcijos vadovas Simas Simanauskas.  

Didžioji gautų pranešimų dalis susijusi su draudžiama politine agitacija. Alytaus raj. TS-LKD kandidatas į savivaldybės tarybą užfiksuotas galimai vykdęs rinkėjų pavežėjimą. Organizacijos „Baltosios pirštinės“ savanorių ir Miroslavo rinkimų apylinkės stebėtojai užfiksuotą foto ir video medžiagą perdavė vietos policijai. Raseinių raj. LSDP kandidatas į merus lankėsi skirtingose rinkimų apylinkėse, taip pažeisdamas rinkimų tvarką. 

Organizacijai „Baltosios pirštinės“ perduotoje video medžiagoje matoma, kaip savivaldybės rinkimų komisijos sekretorė kandidatui perduoda rinkėjų korteles. Dienos pabaigoje organizaciją pasiekė Širvintų raj. gyventojų skambučiai. Rinkėjai teigia, kad rinkimų dieną juos lankiusi Darbo partijos kandidatė. Iš Švenčionių raj. sulaukta informacijos apie Darbo partijos stebėtoją, kuri rinkimų apylinkėje galimai vaišino balsuoti atvykusius rinkėjus. Varėnos raj. LR Liberalų sąjūdžio stebėtoja agitavo būdama rinkimų apylinkėje, paskutinėmis rinkimų valandomis čia taip pat pastebėta neblaivi komisijos narė, kuriai nustatytas lengvas, o stebėtojai vidutinis girtumo laipsnis. 

Atnaujinta 16.08 val. Iki 16 val. visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ gavo 40 pranešimų galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. Didžioji jų dalis vis dar susijusi su draudžiama politine agitacija. 

Pasak organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovo Simo Simanausko, antrojo mero rinkimų turo metu agituoti nesibodi partijų deleguoti rinkimų stebėtojai ir pirmajame rinkimų ture dalyvavę kandidatai.

Varėnoje  LR Liberalų sąjūdžio deleguota stebėtoja V.Tamulytė agitavo pačioje rinkimų apylinkėje. Tuo tarpu Alytaus rajone pastebėtas  rinkėjus į rinkimų apylinkę lydėjęs vietos seniūnas, TS-LKD kandidatas į rajono savivaldybės tarybą V.Sinkevičius. „Baltosios pirštinės“ savanorių ir kitų rinkimų stebėtojų užfiksuota medžiaga perduota vietos policijai. 

Atnaujinta 15.26 val. Gavo pranešimą dėl agitacijos pažeidimo per televiziją

VRK gavo pranešmą dėl rinkimų agitacijos draudimo pažeidimą per televiziją.

„Esame gavę pranešimą, kad buvo rodoma viena laida rinkimų draudimo agitacijos draudimo laikotarpiu, kurioje rodytas vienas kandidatas šiandien vykstančiuose rinkimuose į mero postą. Tai buvo laidos kartojimas, tačiau aiškinamės visas aplinkybes“, – per spaudos konferenciją sekmadienį sakė VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

Esame gavę pranešimą, kad buvo rodoma viena laida rinkimų draudimo agitacijos draudimo laikotarpiu, kurioje rodytas vienas kandidatas šiandien vykstančiuose rinkimuose į mero postą.

Rinkimų agitacijos draudimas įsigaliojo šeštadienio naktį.

Rinkimų agitacijos pažeidimai eteryje gresia didele bauda. Įstatymas numato, kad toks pažeidimas viešosios informacijos rengėjo ar platintojo vadovui arba kitam už viešosios informacijos skleidimą ar visuomenės informavimo priemonės turinį atsakingam asmeniui gresia bauda nuo 2896 iki 14 tūkst. 481 euro.

Daugiau didelių pažeidimų, išskyrus rytą gautą informaciją apie galimą rinkėjų papirkinėjimą Varėnoje, pasak L.Matjošaitytės, neužfiksuota.

Atnaujinta 14.08 val. Sekmadienį policija gavo 24 pranešimus dėl galimo rinkimų tvarkos pažeidimo.

Naujų ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta, skelbia Policijos departamentas.

Atnaujinta 13.25 val. Iki 13 val. visuomeninė organizacija „Baltosios pirštines“ sulaukė 18 pranešimų apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus. Didžioji pranešimų dalis susijusi su politine reklama: agitacija socialiniuose tinkluose bei 50 metrų atstumu iki rinkimų apylinkių kabančius kandidatų į merus plakatus. 

Organizacijos „Baltosios pirštinės“ karštoji linija netilo nuo skambučių iš Švenčionių

Nepaisant to, jog antras rinkimų turas pastebimai ramesnis nei pirmasis, pirmąją dienos dalį organizacijos „Baltosios pirštinės“ karštoji linija netilo nuo skambučių iš Švenčionių. Rinkėjai praneša apie agitacija užsiimančius seniūnus, rinkėjus vaišinančius partijų stebėtojus ir grupėmis į rinkimų apylinkes pavežamus asmenis pasitinkančius rinkimų komisijos narius. 

A.Butkevičius: stipresnė kontrolė

Per šių metų savivaldos ir tiesioginius merų rinkimus pažeidimų fiksuojama daugiau negu anksčiau, nes yra sustiprinta agitacijos kontrolė, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

„Manau, kad didesnė kontrolė atsirado“, – sekmadienį atidavęs savo balsą Vilniaus miesto mero rinkimų antrajame ture žurnalistams teigė premjeras.

A.Butkevičius mano, kad nuo praėjusių rinkimų labai pasikeitė rinkėjų papirkinėjimo formos.

Poslinkis yra teigiama kryptimi labai didelis

„Jeigu kalbėtume apie didesnį ar mažesnį (pažeidimų – BNS) fiksavimą, aš manau per tą laikotarpį ženkliai pasikeitė papirkinėjimas rinkėjų. Jeigu anksčiau būdavo organizuojami koncertai, o po jų – vaišės, ir kokie tam buvo pinigai išleidžiami, tai dabar nebepalyginsime... Poslinkis yra teigiama kryptimi labai didelis“, – teigė A.Butkevičius.

Galėjo papirkti rinkėjus

Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), Varėnos rajone kilo įtarimų, kad rinkimų stebėtoja galėjo papirkti rinkėjus.

Informacija perduota policijai, per spaudos konferenciją sekmadienį sakė VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

„Dėl pažeidimų šiandien esame gavę labai mažai pranešimų – keletą pranešimų dėl agitacijos trumposiomis žinutėmis, elektroniniais laiškais. Vienas įdomesnis atvejis pastebėtas Varėnos rajone, kad rinkimų stebėtoja galbūt papirkinėjo rinkėjus, informacija perduota policijos pareigūnams“, – sakė L.Matjošaitytė.

Puodžių rinkimų apylinkės komisijos narė pasirodė girta, jai nustatytas lengvas girtumas – 1,28 promilės

Kaip per spaudos konferenciją sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas, balsavimo dieną neišvengta ir netinkamo rinkimų komisijų narių elgesio – Varėnoje nuo darbo nušalinta neblaivi rinkimų prievaizdė.

„Deja, kartais ir mūsų apylinkių komisijos pridaro rūpesčių. Gavome pranešimą, kad Varėnos rajono Puodžių rinkimų apylinkės komisijos narė pasirodė girta, jai nustatytas lengvas girtumas – 1,28 promilės. Aišku, ji nušalinama nuo darbo, ir galvoju, kad apygardos rinkimų komisija, jei dar nepriėmė, labai greitu laiku priims sprendimą, kad ji netenka teisės dirbti rinkimų komisijose keliems metams“, – sakė Z.Vaigauskas.

Naujų tyrimų dar nepradėjo

Naujų ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta, skelbia Policijos departamentas.

Nuo kovo 4 dienos 7 val. iki kovo 15 dienos 10.30 val. policija iš viso gavo 69 pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais.

Kaip skelbta, vienas ikiteisminis tyrimas atliekamas Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate, kiti du – Alytaus ir Tauragės apskričių komisariatuose.

Šiaulių ir Tauragės apskričių pareigūnai atlieka tyrimus dėl galimo trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, o Alytaus – dėl šmeižimo.

Kaip nurodo Policijos departamentas, nuo kovo 4-osios daugiausia – 21 – pranešimas gautas iš Alytaus apskrities, 13 gauta iš Tauragės, 11 – iš Vilniaus apskrities, dešimt – iš Utenos.

Nuo metų pradžios dėl galimų pažeidimų per savivaldos rinkimus policija gavo apie pusę tūkstančio pranešimų, atliekama apie pusšimtis ikiteisminių tyrimų.

Merai antrajame ture renkami 40-tyje savivaldybių, tačiau balsuoti iš anksto buvo galima visose 60-yje savivaldybių. Trečiadienį ir ketvirtadienį vyko išankstinis balsavimas, penktadienį ir šeštadienį balsuota namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius