Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rinkimų mįslė: kodėl balsuoti atėję šilutiškiai masiškai gadina rinkimų biuletenius?

Savivaldybių rinkimų karštinė pamaryje užminė daug mįslių. Net Vyriausiajai rinkimų komisijai sunku nuspėti, kodėl šilutiškiai masiškai į balsadėžes sumetė sugadintus rinkimų biuletenius. Viena iš versijų – taip šilutiškiai rodo, kad nė vienas kandidatas į valdžią nevertas jų balsų.
Merų ir savivaldybių tarybų rinkimai Šiauliuose
Merų ir savivaldybių tarybų rinkimai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Dėl pažeidimų iš naujo surengti savivaldybių tarybos ir mero rinkimai Šilutės rajone ir šį kartą neina kaip sviestu patepta.  Vyriausiajai rinkimų komisijai mįslingas atrodo šilutiškių elgesys – į balsadėžes masiškai mesti sugadintus balsavimo biuletenius. Tokią tendenciją Vyriausioji rinkimų komisija įžvelgia jau ne pirmus rinkimus.

„Dar nebandžiau apklausti tų apylinkių, kur tas skaičius didelis, bet panašu, kad rinkėjai vėl blogai užpildo biuletenius. Man atrodo, kad jie specialiai taip daro, nes procentai pernelyg dideli, kad kitaip būtų galima juos paaiškinti – ateina į rinkimus, pasižiūri sąrašus ir nusprendžia sugadinti“, – BNS teigė Vyriausosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas

Daugiausia negaliojančių balsavimo už merą biuletenių rasta Traksėdžių rinkimų apylinkėje – apie 12 proc. Po 10-12 proc. sugadintų biuletenių aptikta balsadėžėse per tarybos narių rinkimus Traksėdžių, Gorainių, Žemaitkiemio Katyčių ir Pašyšių apylinkėse.

Pastarojo kaimo bendruomenės pirmininkė Asta Stonkuvienė pati yra rinkimų komisijos narė, tad matė, kaip atrodo sugadinti biuleteniai.

Dažniausiai šilutiškiai išreitinguoja kandidatus į valdžią, tačiau nepažymi pageidaujamos partijos.

„Mūsų apylinkėje buvo 287 balsavusiųjų. 46 jų biuleteniai buvo sugadinti. Vertinant, kaip jie buvo užpildyti, abejoju, kad rinkėjai tai darė piktybiškai – tik vienas kitas buvo tiesiog subraukytas. O įprastai rinkėjai išreitinguodavo kandidatus, tačiau nepažymėdavo pageidaujamos partijos“, – apie sugadintus biuletenius pasakojo A.Stonkuvienė. Taip pažymėtas biuletenis laikomas sugadintu.

Rengti pakartotinius rinkimus Šilutės rajone teko po kovo 1 d. rinkimuose užfiksuotų pažeidimų. Tuomet mero postą išplėšė partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas, dabartinis savivaldybės vadovas Vytautas Laurinaitis. Daugiausiai mandatų – šešis – taryboje tuomet pelnė socialdemokratai.              

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius