-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryškiausia savivaldos rinkimų tendencija – Liberalų sąjūdžio pozicijų stiprėjimas

Ryškiausia tendencija Lietuvos politikoje yra stiprėjantis Liberalų sąjūdžio populiarumas, teigia politikos ekspertai, komentuodami sekmadienį vykusių savivaldos rinkimų rezultatus.
Remigijus Šimašius ir Eligijus Masiulis
Remigijus Šimašius ir Eligijus Masiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
„Svarbiausias dalykas po Europos Parlamento rinkimų yra Liberalų sąjūdžio iškilimas į trečią vietą kaip trečios didžiausios partijos ir būtent šie savivaldybių rinkimai tai ir parodė“, – BNS pirmadienio rytą sakė VDU politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius Mindaugas Jurkynas.

Tam pritaria ir Kauno technologijos universiteto Viešosios politikos ir administravimo instituto direktorius Algis Krupavičius. Jo teigimu, didžiuosiuose miestuose Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD) aiškiai patiria Liberalų sąjūdžio spaudimą.

Socialdemokratai galutinai praranda įtaką miestuose

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose daugiausia balsų surinko valdantieji socialdemokratai, už juos balsavo 19,08 proc. rinkėjų. TS-LKD liko antri su 15,75 proc. balsų, Liberalų sąjūdis gavo 15,39 proc. balsų.

A.Krupavičius pastebėjo, kad socialdemokratai, nors ir išlieka populiariausia partija  šalies mastu, miestuose ir toliau praranda pozicijas. Per šiuos rinkimus jie neteko vadovavimo Šiauliams ir Alytui.

„Socialdemokratų įtaka didžiuosiuose miestuose dar labiau sumažėjo. Ir tikrai socialdemokratams yra nesėkmė mero pozicijų praradimas Šiaulių mieste, nekalbant apie kitus didžiuosius miestus, kur jų pozicijos tikrai nesutvirtėjo. Kitas dalykas, fiasko Alytaus mieste po Jurgio Krasnicko žygių tikrai buvo laukiamas ir tikėtinas, bet tai irgi didelis miestas, kur socialdemokratai prarado savo poziciją. Tai nepaisant to, kad jiems rinkimų rezultatai žiūrint į bendrus rodiklius yra geri, galvos skausmo po jų užteks ateičiai“, – sakė A.Krupavičius.

Didžiausią nesėkmę patyrė R.Pakso partija

Didžiausią nesėkmę, pasak jo, patyrė partija „Tvarka ir teisingumas“, kuri gavo ne tik mažiau merų postų, bet ir mandatų tarybose. Tai politologas sieja su pastaraisiais skandalais, susijusiais su partija bei Valentino ir Andriaus Mazuronių pasitraukimu.

„Aišku, kad „Tvarka ir Teisingumas“ yra ištikta krizės“, – sakė A.Krupavičius.

Didesnių netikėtumų nepateikė Darbo partija, TS–LKD, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lenkų rinkimų akcija, kurių rinkėjų skaičius pasikeitė palyginti nežymiai, teigė jis.

Stiprėja rinkimų komitetai

Pastebimas rinkimų komitetų pozicijų stiprėjimas: 2011 metų rinkimuose surinkę per 5 proc. rinkėjų balsų, šį kartą jie savo dalį padidino iki 11 procentų. Tačiau komitetų populiarumas, pasak A.Krupavičiaus, yra laikinas, nes konkrečiai susijęs su pačiais komitetais, kurie kiekvienuose rinkimuose skiriasi.

Rinkėjų aktyvumas pirmajame savivaldybių tarybų ir pirmą kartą vykusių tiesioginių merų rinkimų ture siekė 47 proc.

Antrasis rinkimų turas vyks po dviejų savaičių, kovo 15-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius