Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių mieste ir gretimuose rajonuose – kalbos apie politines skyrybas, nors vestuvių nebuvo

Šiaulių mieste ir apskrityje kiekviename rajone vyks antrasis merų rinkimų turas. Vieni pirmojo turo lyderiai jaučiasi garantuoti savo sėkme, kiti bando būti realistais ir ieško plyšių valdančiojoje koalicijoje. Kai kur jau lipdomi naujosios valdžios koriai.
Mero regalijos
Mero regalijos / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Nepartinis gaivins socialdemokratiją  

Šiaulių mieste į antrąjį rinkimų turą išėjęs nepartinis Artūras Visockas mielai dalyvautų koalicijoje su socialdemokratais, kurie gavo daugiausia mandatų – šešis.

Artūras Visockas. Kandidatai į Šiaulių merus.
Artūras Visockas. Kandidatai į Šiaulių merus.

Administracijos direktoriaus postas – socialdemokratui Domui Griškevičiui.

Tiesa, su viena sąlyga – vicemero postas, anot A.Visocko, turi atitekti jaunam socialdemokratui Domui Griškevičiui. Kitokiu atveju sąjunga su socialdemokratais nebus galima.

Apskritai A.Visockas iš visų šešių socialdemokratų pripažįsta tik du – merą Justiną Sartauską ir D.Griškevičių. Kiti, jo nuomone, su socialdemokratų idėjomis neturi nieko bendro.

„Trečdalis socialdemokratų mandatų priklauso vienai šeimai – Seimo nario Edvardo Žakario žmonai Janinai Žakarienei ir sūnui Lukui Žakariui. Tai partija ar šeimos ranga?“ – klausia A.Visockas.

Atviras visiems

Su A.Visocku antrame ture dėl mero posto kovosiantis Va­le­ri­jus Si­mu­likas į valdžią atvedė tarybos senbuvius Denį Michalenką ir Juozą Pabrėžą. Taip pat du muzikus – mokytoją Reginą Kvedarienę ir ansamblio „Jonis“ lyderį Pranciškų Trijonį.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Valerijus Simulikas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Valerijus Simulikas

V.Simulikas viešai pareiškė, kad nebrokuoja jokios partijos ar judėjimo ir yra atviras visiems konstruktyviems pasiūlymams. Jei partijos pudruos smegenis, mielai jungsis ir su A.Visocko nepartiniu sąrašu.

Nebus konstruktyvių minčių – bus skyrybų.

„Man nesvarbu, nuo kurios pusės bus tvarkomas miesto parkas, – iš kairės į dešinę ar atvirkščiai. Nebus konstruktyvių minčių – bus skyrybos. Nors nėra dar ir santuokų“, – nukirto politikas.

Taryboje dvi vietas iškovojo ir sau vietos dar nerado du Lie­tu­vos liau­dies par­ti­jos atstovai. Tai buvęs socialdemokratas Andrius Šedžius ir projektų vadovė Goda Gargasaitė.

Joniškio socialdemokratams – galvosopis

Joniškyje iš pelenų pakilę socialdemokratai su meru Liudu Jonaičiu jau rezga koalicinius planus.

Liudas Jonaitis. Joniškio mero rinkimai.
Liudas Jonaitis. Joniškio mero rinkimai.

Daugiausia, beveik trečdalį, mandatų pelnę socialdemokratai, neoficialiais duomenimis, jau sukirto rankomis su tris vietas pelniusiais darbiečiais ir dviem Laisvės sąjungos nariais.

Jei pavyks – turės vienu mandatu daugiau už opoziciją. Slidu.

Pagal nerašytą socialdemokratų planą administracijos direktoriumi turėtų tapti Laisvės sąjungos atstovas Voldemaras Bandžiukas, kuris prieš gerą pusmetį iš šių pareigų buvo išmestas.

Gintaras Gadliauskas
Gintaras Gadliauskas

Vicemeru liktų „darbietis“ Gintaras Gadliauskas, kuris šias pareigas ramiai ėjo iki šiol. Iš Darbo partijos į tarybą dar pateko Romualdas Gylis ir Eligijus Dargis. Pastarieji du sėkmingai išreitinguoti į sąrašo viršų. G.Gadliauskas kandidatavo į merus ir buvo pirmoje sąrašo vietoje.

Darbiečiams dreba kinkos

Bėda ta, kad liberalai, valstiečiai, „tvarkiečiai“ ir konservatoriai jau susitarė bendradarbiauti iš anksto. Jie nekantriai laukia, kad antrąjį mero rinkimų turą laimėtų liberalas Gediminas Čepulis.

Gediminas Čepulis. Joniškio mero rinkimai.
Gediminas Čepulis. Joniškio mero rinkimai.

Jei G.Čepulis laimi, gali pavykti paveržti daugumą taryboje ir palikti socialdemokratus ant ledo. Tiesa, tai irgi būtų vieno mandato skirtumas. Tokioje situacijoje lemtingas gali būti mero „antrasis balsas“, kuomet taryboje palaikančių ir prieštaraujančių yra po lygiai.

Bet „darbiečiams“ rimtai dega pasturgalis. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl balsų pirkimo krenta būtent ant šios partijos atstovų.

Toks planas gali išdegti, jei joniškiečiai išrinks socialdemokratą, kuris jau bičiuliaujasi su balsų pirkimu įtariamais „darbiečiais“.

Socialdemokratai ir „darbiečiai“ jau kalba, kad už tokius „zbitkus“ galima būtų paaukoti vieną „darbietį“, o vietoj jo pasodinti kitą.

Tačiau tai panašu į savigyną – taip galimai pavyktų išsaugoti suplanuotą valdančiąją koaliciją.

Toks planas gali išdegti, jei joniškiečiai meru išrinks socialdemokratą, kuris jau bičiuliaujasi su balsų pirkimu įtariamais „darbiečiais“.

Reikalai tokie rimti, kad VRK gali siūlyti panaikinti per 300 išankstinių balsų, nes būtent tuo metu fiksuotas pažeidimas – buvo perkami balsai.

VIDEO: Joniškyje išankstinių rinkimų dalyviai būriais suneša balsavimo įrodymus

Tai reikštų, kad Darbo partija nukristų žemiau valstiečių ir kurpiama socdemų valdančioji koalicija taptų neįmanoma.

Valdžia keičiasi kėdėmis

Šiaulių rajone Vals­tie­čių ir ža­lių­jų są­jun­ga palengva kyla į zenitą – 9 mandatai ir ryškus mero rinkimų lyderis Antanas Bezaras. Konkurentai – socialdemokratai ir jų kandidatas į merus Algimantas Gaubas.

Žmonės rajone kalba, kad šie rinkimai rajone iš esmės nieko nepakeitė, tik raudonieji su žaliaisiais apsikeičia kėdėmis.

A.Bezaras tikina, kad situacija iš esmės keičiasi: „Planuojama jungtis su liberalais, o ne keistis vietomis su socialdemokratais.“

Pak­ruo­jo ra­jo­ne situacija panaši. Socialdemokratei As­tai Ja­siū­nie­nei antrajame ture į kulnus kanda zuokininkas Sau­lius Ge­giec­kas.

Socialdemokratų populiarumas mažėja, bet ir S.Gegieckas turi problemų, nes kažkada buvo įkliuvęs dėl besaikio alkoholio vartojimo.

Akmenės fronte nieko naujo. Liberaliai mąstantis so­cial­de­mok­ra­tas Vitalijus Mitrofanovas, kurį Druskininkų meras buvo pavadinęs politiniu lavonu, mėgaujasi populiarumu ir šlove.

Jo konkurentas – nuo nepriklausomybės atkūrimo rajono valdyme dalyvaujantis liberalas administ­ra­cijos direktorius Apo­li­na­ras Ni­cius. Akmenėje šios politinės jėgos dirba ranka rankon.

Panašu, kad rinkėjai baiminasi griežtos ir vienvaldiškos socdemo Kazimiero Augulio rankos.

Radviliškis neišsižada konservatorių. Panašu, kad rinkėjai baiminasi griežtos ir vienvaldiškos socialdemokrato Kazimiero Augulio rankos. 

Po teismus STT tampomas konservatorius Antanas Čepononis ir jo partiečiai rinkėjams gali labiau patikti ir antrame ture.

Kelmėje antrajame ture kovos socialdemokratas Vac­lo­vas And­ru­lis ir valstietis Juozas Rimkus. Tiesa, čia favoritas – ne žaliasis, nors nugalėtoją skelbti taip pat dar anksti. Valstietis garsėja sėkme rinkimuose, tačiau dukart savo rinkėjus jau buvo nuvylęs – išrinktas taip ir nenuėjo dirbti į tarybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius