-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visvaldas Matijošaitis verslo imperijos valdovo skeptrą keičia į Kauno mero regalijas

Kauną valdysiantis meras Visvaldas Matijošaitis laikomas vienu sėkmingiausiu šalies verslininkų, taip pat ir vienu turtingiausių. Jis dažnai mėgsta pabrėžti, kad jo vadybos patirtis pravers keičiant Kauno veidą. Tačiau yra ir dalykų, apie kuriuos jis nelinkęs daug kalbėti.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rinkimuose vienas mėgstamiausių V.Matijošaičio argumentų, dėl ko kauniečiai turėtų balsuoti už jį ir jo organizaciją „Vieningas Kaunas“, buvo jo verslo sėkmės istorija. Kaunas juo patikėjo. Daug vietų Kauno taryboje gavo ir „Vieningas Kaunas“. Taigi dabar milijonierius turi visas galimybes parodyti tai, apie ką kalbėjo nuo 2011 m., kai pateko į miesto tarybą, bet greitai buvo nustumtas į opoziciją.

Pasaulį užkariavo žuvies produktais

Keliose „Vičiūnų“ įmonių grupės bendrovėse 57 metų V.Matijošaitis dirba direktoriumi, konsultantu. Tapęs meru V.Matijošaitis pažadėjo atsisakysiąs pareigų savo grupės įmonėse, bet akcijas pasiliks.

Didžiausią sėkmę V.Matijošaičiui atnešė surimio produktai, tarp jų ir krabų lazdelės, pelniusios verslininkui krabo pravardę. Jo įmonių grupėje veikia 47 įmonės 17 pasaulio šalių. Jose dirba 6500 žmonių.

Aliaus Koroliovo nuotr./Milijonierius buvo nubaustas
Aliaus Koroliovo nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Lietuvoje dirbančios įmonės 85 proc. produkcijos eksportuoja. „Viči“ prekės ženklas yra vienas labiausiai įsitvirtinusių lietuviško maisto prekių ženklų pasaulyje. „Vičiūnų“ bendrovės taip pat atstovauja prekių ženklams „Hortex“, „McCain“, „Nestle“ ir „Dujardin“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Plungėje atidarytas džiūvėsių fabrikas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Plungėje atidarytas džiūvėsių fabrikas

V.Matijošaičio įmonės dabar užsiima ne tik žuvies, bet ir kitokių maisto produktų gamyba, automobilių prekyba bei remontu, nekilnojamojo turto vystymu. V.Matijošaičiui taip pat priklauso per 30 restoranų.

Pirmasis verslas – dar sovietmečiu

V.Matijošaitis dažnai pabrėžia esąs verslus žmogus. Baigęs Kauno Šančių vidurinę mokyklą, jis studijavo Vilniaus inžineriniame statybos institute, kur įgijo inžinieriaus mechaniko diplomą. Po to apie 10 metų darbavosi milicijoje. Vakarais po tarnybos jis augindavo gėles ir jomis prekiavo, todėl būdamas dar tik 23 metų pasistatė namą.

Vakarais po tarnybos jis augindavo gėles ir jomis prekiavo, todėl būdamas dar tik 23 metų pasistatė namą.

„Tuo metu nelabai kas galėjo, baigęs aukštąją mokyklą, pasirinkti, kur dirbti. Gavau paskyrimą į Kelių policiją, paskui kriminalinėje, kadrų skyriuje dirbau. 1991 m. rugsėjo 11 dieną pradėjau verslą, pagal tai, kas yra mano pašaukimas“, – yra sakęs V.Matijošaitis.

Ne viskas auksu žiba

V.Matijošaičio veikloje buvo ir epizodų, kurių jis nenorėtų minėti. Tai toli gražu ne darbas milicijoje, kurį gan nevykusiai bandė eskaluoti konesrvatoriai. V.Matijošaitis pats niekada neslėpė buvęs pareigūnu.

V.Matijošaičiui nemalonūs epizodai įvyko ne taip ir seniai. Prieš ketverius metus ėmė bruzdėti vienos iš „Vičiūnų“ įmonių „Plungės duona“ darbuotojai. Dėl, jų teigimu, vergiškų darbo sąlygų, neapmokamų viršvalandžių jie jau ketino rengti streikus, skundėsi profesinėms sąjungoms. Po to viskas nurimo.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Restoranų versle V.Matijošaitis žiniasklaidoje irgi linksniuotas ne tik iš gerosios pusės. 2012 m. Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) pranešė, kad „Vičiūnų“ restoranų grupės vadovai įtariami dalyvavę nusikalstamoje veikloje ir galbūt nusukę nuo valstybės mažiausiai 2 mln. litų mokesčių. V.Matijošaitis tuomet tikino, kad apie tai nežinojo, bei teigė, jog jei taip ir buvo, tai nedidelė suma. Kol kas FNTT neteikia informacijos, ar ši byla baigta.

Jo valdomas restoranų tinkas pralaimėjo bylą renginių ir laidų vedėjai Skaivai Jasevičiūtei, nes niekaip nenorėjo pripažinti, kad negalima savo kepamų blynelių pavadinti garsenybių vardais be jų žinios. Taip pat milijonierius buvo įsivėlęs į konfliktą su Vytauto Kernagio fondu, nes savo koldūnus reklamavo velionio maestro sukurta fraze „beprotiškai fantastiški“.

Panevėžiečiai turi kitokių nuoskaudų. Kaip rašo vietos spauda, miesto centro veidą trejus metus darko „Vičiūnų“ nupirktas apleistas ir netvarkomas pastatas T.Puzino gatvėje. Ironiška tai, kad Kaune „Vieningo Kauno“ entuziastai yra surengę akciją „Pagauk vaiduoklį“, rodydami didelį susirūpinimą apleistų pastatų gausa Kaune.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimų vakaras
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimų vakaras
 

Vienas turtingiausių žmonių

V.Matijošaitis Vyriausiajai rinkimų komisijai deklaravo turintis turto už 2 mln. eurų. Taip pat maždaug tiek pat sudaro akcijos, piniginės lėšos.

Daug kur žiniasklaidoje turtingiausių Lietuvos žmonių sąrašuose V.Matijošaičio turtas pagal turimas akcijas bendrovėse vertinamas nevienodai: vienur jo vertė nurodoma apie 50 mln. eurų, kitur – maždaug 170 mln.

Turi apdovanojimų

V.Matijošaitis yra gavęs garbingų apdovanojimų: 2007 m. jam įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius. 2008 m. Lietuvos pramonininkų konfederacija jam įteikė P.Vileišio vardinę nominaciją. Taip pat V.Matijošaitis turi žiniasklaidos įsteigtą Kauno riterio apdovanojimą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis

V.Matijošaitis maždaug dešimtmetį aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje: yra asociacijos „Mentor Lietuva“ valdybos narys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos Lietuvos ekonominio ir prekybos bendradarbiavimo su Rusijos Federacija tarybos viceprezidentas, asociacijos „Žalgirio fondas“ prezidentas, nuo 2010 m. – visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ valdybos pirmininkas.

Pažadėjo vienyti

V.Matijošaitis teigė tikįs, kad miestą valdyti galima be tradicinės opozicijos. „Nesame nusiteikę prieš kurią nors partiją, su visais galime dirbti, kurie nori gero miestui. Esame ne politinė, o visuomeninė organizacija“, – teigė V.Matijošaitis, kai „Vieningas Kaunas“ gavo daugiausiai vietų Kauno taryboje (16 iš 41, o po merų rinkimų jų bus 17).

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimų vakaras
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rinkimų vakaras

V.Matijošaitis vienu iš pirmųjų darbų įvardijo komunalinių mokesčių peržiūrą. „Mokesčiai yra per daug padidinti“, – mano verslininkas.

Jei naujojo mero pažadai nebus tušti, turėtų būti nejauku ir neefektyviai dirbančioms savivaldybės įmonėms. „Jos nėra skaidriai valdomos. Tarybos nariams ir visiems miestiečiams turės būti galimybė pamatyti savivaldybės įmonių veiklą, finansinius rezultatus“, – žadėjo V.Matijošaitis.

Naujasis Kauno meras užaugino du sūnus. Prieš dvejus metus jis neteko žmonos Irenos Matijošaitienės. V.Matijošaitis dabar savo dideliame name gyvena vienas su šuneliu Broške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius