Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VRK patvirtino galutinį rinkėjų sąrašą

Savivaldybių ir Seimo rinkimuose kitą savaitgalį galės dalyvauti 2 542 605 rinkėjai, konstatavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), sekmadienį patvirtinusi galutinį rinkėjų sąrašą.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žirmūnų apygardoje, kur vyks atstovo į Seimą rinkimai vietoje čia išrinkto ir į Europos Komisją dirbti išvykusio socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio, VRK patvirtintais galutiniais duomenimis įrašyti 42 066 rinkėjai, kurie šiuo metu čia yra deklaravę savo gyvenamąją vietą.

Savivaldybių rinkimuose savo atstovus rinkti galės galės ir 21 895 užsienio piliečiai, kurie deklaravo savo gyvenamąją vietą Lietuvoje ir yra nuolatiniai šalies gyventojai. Iš jų 4202 yra Europos Sąjungos piliečiai. Daugiausia iš ne ES piliečių yra Rusijos piliečiai (9 128), antroje vietoje – Baltarusijos piliečiai (2085).

Tvirtinant sąrašus VRK nariams daugiausia klausimų kilo dėl galimo piktnaudžiavimo prieš rinkimus vykdant rinkėjų perregistravimą iš vienų savivaldybių kitose. Tai, jog šios tendencijos kelia įtarimą dėl galbūt daromo poveikio rinkėjams, pripažino ir VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Man kilo tokia mintis, kas už viso šito galėtų slypėti: jei partijos suagitavo savo šalininkus, kad jie balsuotų kitoje savivaldybėje, su kuria rinkėjas gal ir turi ryšį (...), tai galbūt reikėtų paruošti bendrą kreipimąsi, kad svarbiausia, jog būtų saugoma balsavimo paslaptis ir kad rinkėjai neturi būti saistomi kokiais nors įsipareigojimais, pasižadėjimais už ką nors balsuoti“, – posėdyje pasiūlė VRK pirmininkas.

VRK duomenimis, prieš rinkimus apie 13 tūkst. žmonių, išreiškė pageidavimą balsuoti kitoje, nei jų gyvenamoje, savivaldybėje. Tad Z.Vaigauskas argumentavo, jog gyventojų parašų autentiškumo tikrinimas užtruktų ir tai sukeltų problemų organizuojant rinkimus.

VRK duomenimis, prieš rinkimus apie 13 tūkst. žmonių, išreiškė pageidavimą balsuoti kitoje, nei jų gyvenamoje, savivaldybėje.

Komisija pritarė Z.Vaigausko siūlymui ir patvirtinusi sąrašus apsiribojo pareiškimu, kuriame rinkėjai įspėjami nebalsuoti prieš savo valią. Jį VRK nariai ketina parengti artimiausiu metu.

Posėdyje taip pat aptartos ir tendencijos, jog kai kuriose savivaldybėse balsavimui namuose registruojasi neįprastai didelis rinkėjų skaičius. Pasak Z.Vaigausko, skundų gauta dėl kelių savivaldybių, tačiau daugiausia tokių rinkėjų registravosi Šalčininkų mieste ir Vilniaus rajone. Kai kuriose apylinkėse, anot jo, tokių rinkėjų esą yra „net 25 procentai".

Vis dėlto komisijos nariai taip pat pripažino neturintys objektyvių duomenų, jog tuo yra piktnaudžiaujama.

Įstatymai numato, jog VRK galutinį rinkėjų sąrašą privalo patvirtinti likus 7 dienoms iki rinkimų.

Praėjusiuose savivaldos rinkimuose 2011 metais galutiniuose rinkėjų sąrašuose buvo beveik 2,638 mln. rinkėjų.

Po savaitės Lietuvoje vyks savivaldybių tarybų, merų bei Seimo nario Vilniaus Žirmūnų apygardoje rinkimai. Pirmą kartą merai bus renkami tiesiogiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius