Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2017 06 17 /2017 06 18

„BMW Mototurizmo sprintas“ skelbia: „Žmonės grįžta. Kaunas grįžta“

Šeštadienį, nuo 10 val. ryto, Kaune, BMW atstovybėje (Veiverių g. 150) – didelis sujudimas. Čia motociklais suvažiavo apie 200 „Mototurizmo sprinto“ dalyvių. Jų tikslas, propaguoti tradiciją keliauti po Lietuvą, pažinti ją. Ir tai daryti saugiai.
Starto akimirka
Starto akimirka / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Kol vieni žmonės iš Lietuvos išvažiuoja, kiti elgiasi priešingai – į ją sugrįžta. Lanko miestelius, pavienius paminklus ar iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančias Lietuvos vietas – apleistus tiltus, malūnus, įtvirtinimų liekanas, piliakalnius. Ir taip jau 7 metus.

Kai taip kasmet elgiasi vis daugiau išsilavinusių bei gyvenimui apsirūpinusių tautiečių, kyla klausimas: kas vyksta?

Kodėl šimtai motociklininkų, susibūrę į komandas, vieną dieną ar net kelias „Mototurizmo sprinto“ dienas per metus keliauja po Lietuvą? Kodėl jie vis grįžta, kai be vargo savo kelionėms galėtų pasirinkti bet kokią pasaulio šalį. Kas juos traukia keliauti po Lietuvą?

Šį šeštadienį juos visus vienija vienintelis sportą ir kultūrą apjungęs mototuristų ralis Lietuvoje „BMW Mototourism Sprint Kaunas“. Ir jis drąsiai skelbia temą – „Žmonės grįžta. Kaunas grįžta“. Apie tai ir kalbamės su ralio dalyviais.

Rytis Markevičius: važiuoju, kad laimėčiau, pasimatuočiau

Rytis Markevičius
Rytis Markevičius

„Važiuoju, kad laimėčiau. Išsikraučiau, pažiūrėčiau Lietuvos. Pasivaržyčiau, pasimatuočiau. Ne dėl dydžio, pats procesas patinka.

O jei rimtai, tai yra daugiau nei procesas ar važiavimas. Ralio maršrutai yra puiki špargalkė, kur būtinai turi nuvažiuoti, sugrįžti, jau neskubėdamas su šeima, draugais ir giliau pažinti.

Štai pieš kelis metus pirkau knygą „Lietuva. 101 legendinė vieta“. Tikrai, tikiu, bent po vieną panašią visi turim. Tik kiek ją panaudojam praktiškai...

Tarkime, žinome, kad prie Mažeikių yra partizanams pastatytas kryžius. Kiek mūsų sėdame ir važiuojame jo pažiūrėti? Ralyje gauni užduotį ir labai geras pasiteisinimas prieš patį save, kodėl turi tai padaryti. Kitaip rastum šimtą pasiteisinimų atidėti kelionę. O čia – važiuoji. Azartas, kolegų degančios akys, rezultatai, pasididžiavimas. Kas, jeigu ne mes?

Jeigu tu nežinai vietų, nesidomi jų istorijomis, savo šalies žmonėmis., tai neturi ir kitiems ką pasakyti. Tu negali pasakyti, kas tu esi. Viskas išeina iš tavęs paties. Mes esame tai, ką mes žinome“, – sako Rytis Markevičius, nuo 2015 m. įveikęs 3 mototurizmo ralius.

Agnė Ruminaitė: ir tu privalai čia būti!

Agnė Ruminaitė
Agnė Ruminaitė

„Žinote, papildomo įkvėpimo dalyvauti man tikrai nereikia, nes šis ralis turi viską, ko man, mėgstančiai nuotykius, sudėtingą kelią, įdomius pašnekovus ir apskritai motociklus, reikia. Neneigsiu, žymūs, veiklūs ir nusipelnę žmonės, kurie kviečia dalyvauti šiame ralyje tik prideda motyvacijos, jog ir tu privalai čia būti!

O dabar apie šio ralio temą „Žmones grįžta“ Šiais laikais, kai emigracija vis dar yra visiškai įprastas žodis vartojamas kone kasdien kartu su „ačiū, labas, iki“ ar kitais žodžiais, renginiai ir tiesiog Lietuvos žmonės, kurie skatina prisiminti kas mūsų krašte yra gero, mielo, artimo širdžiai, kuo turime didžiuotis ir galime parodyti kitiems... Manau, iš bet kurio kampo žiūrint tai yra pozityvus dalykas“, – sako Agnė Ruminaitė, nuo 2016 m. įveikusi 3 ralius.

Ramūnas Gavutis: tas vietas paduoda ant lėkštutės

Ramūnas Gavutis
Ramūnas Gavutis

„Dalyvauju todėl, kad esu susirgęs kelionėmis. O Mototourism rally kaip ir mini kelionė po gimtą šalį, kurioje yra tiek daug nematytų vietų. Kaip tik MTR tas vietas tiesiog paduoda ant lėkštutės, reikia tik paimti ir nuvažiuoti. O dar ir savotiškas varžybų azartas įsijungia, gaunu du viename.

Motociklininkai tai ne tik bestuburiai, begalviai organų donorai, o normalios mąstančios būtybės.

Dar svarbu ir visuomeninė nauda. Sėjama žinia, sėkla, kad motociklininkai tai ne tik bestuburiai, begalviai organų donorai, o normalios mąstančios būtybės (beje tokių dauguma), atradę tai, ko nesupras tie, kas to dar nepabandė. O kaip laimėti – strategija, disciplina ir puiki komanda. Kiekvienas narys turi savo pareigas nuo starto iki finišo. Ir ne dėl prizo, dėl smagumo“, – sako Ramūnas Gavutis, nuo 2012 metų įveikęs 7 ralius.

Skaistė Vasiliauskė: nei teisių, nei motociklo neturėjau

Skaistė Vasiliauskė
Skaistė Vasiliauskė

„Matydama važinėjantį brolį, įsinorėjau važiuoti motociklu ir aš. Ir po truputį ta mintis vis labiau mane valdė. Galiausiai pamačiau Facebook'e informaciją apie mototurizmo ralį ir pasakiau sau „kada nors važiuosiu ir aš!“.

Užsidėjau ant profilio viršelį „Mada keliauti per Lietuvą“ ir beprotiškai pavydėjau ralio dalyviams, kai mačiau jų įspūdžius po ralio. Ir nuėjau laikyti važiavimo egzamino.

Taigi kad važiuosiu ralyje, žinojau dar pernai, kai nei teisių, nei motociklo neturėjau. Kadangi yra tekę dalyvauti panašiuose renginiuose automobiliais, ralis negąsdino. Ir prastas oras negąsdino, nes noras buvo begalinis. Bijojau tik vieno – nugriūti, bet to irgi pavyko išvengti.

Ir dar. Matau naudą. Tai ne tik galimybė pamatyti, koks turtingas mūsų kraštas, bet ir suvokti, kad prieš keliaujant toliau, būtina pažinti savo šalį. Dalijimasis patirtais įspūdžiais skatina ir kitus keliauti, domėtis savo šalimi. O renginio metu gauta ralio knyga bus panaudota dar ne kartą planuojant netolimų kelionių („ratukų“) maršrutus“, – teigia Skaistė Vasiliauskė 2017 m. įveikusi 1-ajį ralį.

Šarūnas Pladas: renginys priminė sportines varžybas

Šarūnas Pladas
Šarūnas Pladas

„Ši patirtis man priminė pasiruošimą ir dalyvavimą sportinėse varžybose. Jeigu tikslas yra siekti pergalės, svarbu suburti gerą komandą, sustyguoti, susiplanuoti darbus, o toliau ir maršrutą, nepasiduoti skubėjimui. Jeigu tikslas – mėgautis pažinimu, tuomet atrodo viskas paprasta: keliauji ir mėgaujiesi. Važiavau pažinti ir pamatyti apylinkėse nematytų vietų. Bet ne viskas taip paprasta, jau kelyje apima azartas. Nori pamatyti, aplankyti ir patirti kuo daugiau. Norisi paimti maksimumą. Ir abiem atvejais tikslą pasieksi tik, jeigu nežioplinėsi. Tikrai grįšiu“, – dalijosi mintimis Šarūnas Pladas, Lietuvos plento žiedo motociklų čempionas.

Gediminas Juocys: vieni kitiems atrodom keisti

Gediminas Jocys
Gediminas Jocys

„Pirmą kartą šį renginį parekomendavo geras draugas. Pasirodė labai įdomu ir pati idėja patiko. Pirmiausia pažinimas užkabino – apvažiuoji daugeliui nežinomas vietas, o toliau jau bevažiuojant ir azartas įtraukia. Su kiekviena kelionės minute auga smalsumas, kaip mums pavyks, kiek surinksime taškų.

Pabandėm. Važiavom didelis būrys draugų, su keleivėmis. Neskubėdami, pasimėgaudami oru, drausmingai, su kapitonu priešakyje. Dalyvaudami pirmą kartą daug dėmesio skyrėm pažinimui, nebespėjom paimti papildomų taškų, pvz., už maudynių užduotį. Beje, visiems pradedantiems mano patarimas – skaityti užduotis visas ir iki galo bei mėgautis keliavimo teikiamais malonumais.

Pradedantiems mano patarimas – skaityti užduotis visas ir iki galo bei mėgautis keliavimo teikiamais malonumais.

Ryškiai įstrigo vaizdas, kai mes atvažiuodavome į miestelius. Mus pasitikdavo su gera nuotaika, su kava, vaišėmis. Tokios viešnagės priartina motociklininkus prie visuomenės. Kol nepažįstam, vieni kitiems atrodom keisti. Bet prie arbatos gimus pokalbiui, paaiškėja, kad visi savi. Tai, manau, padeda ir saugumo keliuose prasme. Būti saugūs kelyje galime tik, kai pažįstame vieni kitus“, – teigia Gediminas Juocys, 2016 m. įveikęs 1-ąjį ralį.

Henrikas Pupelis: matai pavargusių veidų minią

Henrikas Pupelis
Henrikas Pupelis

„Dalyvauju, nes beprotiškai smagu. Taip smagu būna nuo geros muzikos. Visko daug: ir sugalvoti, ir pasvarstyti, ir susidėlioti su draugais maršrutą. Azartas starte. Bendravimas su pasitinkančiais žmonėmis. Iš jų išgirsta istorija – malonumas. Finiše jauti pasiekęs pergalę, kai matai grįžusią maloniai pavargusių veidų minią. O tada dar lauki su nekantrumu rezultatų. Vienas važiuodamas to niekada nepatirsi. Laukiu su azartu“, – sako Henrikas Pupelis, nuo 2013 m. įveikęs 3 ralius.

Skelbiame Kauno "Mototurizmo ralio rezultatus:

1 vieta – 339 PROTINGESNIS LT RYTIS MARKEVIČIUS (Kapitonas) HONDA AFRICA TWIN, GABIJA PETRONYTĖ HONDA NC750X,

2 vieta – 333 SVEČIUOSE TOMAS ZULONAS (Kapitonas) TRIUMPH TIGER 955I, VAIVA ZULONIENĖ TRIUMPH TIGER 955I,

EUGENIJUS DEREVIANKO YAMAHA TDM 900, MARIJUS MICHALOVSKIS SUZUKI DL650, ARTŪRAS PUTNA BMW R1200R,

3 vieta – 321 KRITULIAI MANTAS VIRŽINTAS (Kapitonas), SUZUKI BOULEVARD, TADAS BUTKEVIČIUS YAMAHA XJ600N, MINDAUGAS ŽILIONIS HONDA NT650V, GINTAUTAS PUŠINSKAS YAMAHA XJ600N, MARIUS BANKAUSKAS HONDA TRANSALP,

KPD nominacija – 320 DRUSKA IR PIPIRAI VIDAS RIMSELIS HONDA VFR 1200FD, AUSRA RIMSELIENE HONDA VFR 1200FD, VYTAUTAS JUODAGALVIS (Kapitonas) BMW F650GS, LINA ŽILINSKAITĖ BMW F650GS, SIMAS IVICKAS KAWASAKI ZRX1200R, LINA GUTAUSKAITĖ KAWASAKI ER6F, SANDRA VARNAITE YAMAHA XJ 900, VAIDAS STUMBRAS YAMAHA XJ 900,

KPD nominacija – 301 ATSIPŪTĘ MOTOCIKLININKAI.LT MYKOLAS RUTKAUSKAS (Kapitonas), BMW MANTAS MATULEVIČIUS YAMAHA FZS 1000, MANTAS POVILONIS HONDA TRANSALP 650, ANDRIUS PUPLAUSKIS HD SPORTSTER, SANDRA VOKIETAITIENĖ HONDA VT-600,

KPD nominacija – 348 SKUBI PAGALBA 112 DAINIUS ANDRIJAUSKAS (Kapitonas) HONDA CRF250L ir dar 3,

Arčiausiųjų laimėtojų nominacija – 338 ARCH MOTO TEAM RYTIS RAČIŪNAS (K) YAMAHA XT660 Z TENERE, PAULIUS BURČIKAS BMW F800GS, MAŽVYDAS ZAJANKAUSKAS HONDA XL650V TRANSALP, DONATAS MARČIUKAITIS YAMAHA XT660 Z TENERE, GIEDRIUS RAČIŪNAS HONDA XL600V TRANSALP,

Arčiausiųjų laimėtojų nominacija – 303 ANGRY & SEXY RAMUNAS GAVUTIS BMW (Kapitonas), R1200GS ADVENTURE MINDAUGAS BILIUS BMW R1200GS ADVENTURE, DAINIUS MEDŽIAUŠIS SUZUKI V-STROM DL1000 DŽIULJETA SUZUKI V-STROM DL1000,

Arčiausiųjų laimėtojų nominacija – 335 DUCATI CLUB LITHUANIA RAMUNAS REDERIS (Kapitonas) DUCATI MONSTER S2R, JUSTAS MAGELINSKAS DUCATI MONSTER 620, RIMANTAS VIZINIS DUCATI MULTISTRADA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje