Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Filmo „Gran Turismo“ premjera: tragiška avarija ir stulbinantis šuolis nuo kompiuterinių žaidimų iki Le Mano podiumo

Jau šią savaitę Lietuvą pasiekė filmas „Gran Turismo“. Jo siužetas – dinamiškas ir atimantis kvapą. Tačiau svarbiausia, kad scenarijus sukurtas pagal tikro lenktynininko – Janno Mardenborougho – gyvenimo istoriją. Įdomu, kad panašiu keliu (nuo kompiuterio tiesiai į lenktynių automobilį) jau nuėjo ne vienas Lietuvos pilotas.
15min koliažas
15min koliažas
Temos: 1 Autosportas

Pasaulinė filmo „Gran Turismo“ premjera įvyko praėjusią savaitę – Europoje ir Amerikoje. Šis filmas turėtų sutraukti didžiulę „benzingalvių“ auditoriją. Nes stulbinanti ne tik Janno Mardenborougho karjera (nuo „PlayStation“ žaidėjo iki Le Mano podiumo laimėtojo), bet ir jo patirtos avarijos.

Pati tragiškiausia ir labiausiai mitais apipinta – 2015 m. Niurburgringe nuo trasos tarsi lėktuvas pakilo Janno vairuotas „Nissan GT-R GT3“ ir iškelta nosimi nuskrido į žiūrovų minią.

VIDEO: Gran Turismo - the real story behind the movie - Jann Mardenborough's rise & crash

Deja, aukų išvengti nepavyko, o jaunam talentui, kuris dėl šios avarijos nebuvo kaltas, po to grįžti į autosportą lengva nebuvo. Ir psichologiškai, ir dėl to, kad varžovai, nepripažįstantys „kompiuterinių lenktynininkų“, bandė kaišioti pagalius į ratus.

Suprasti akimirksniu

  • Filmo aktoriai: Gery Halliwell (ex Spice Girls), Orlando Bloomas, Davidas Horbouras, Djimonas Hounsou, Archie Madekwe.
  • Siužetas. „Nissan“ automobilių gamintojas įsteigė lenktynininkus ugdančią „GT Academy“ (2008-2016 m.). Jos tikslas – užauginti profesionalius pilotus, galinčius gauti FIA lenktynių licenciją.
  • Jannas Mardenboroughas į šią akademiją pateko laimėjęs „PlayStation“ žaidimo „Gran Turismo“ čempionatą. Jis aplenkė 90 000 konkurentų. Šis žaidimas, kaip sako pats herojus, techniškai yra pats tikriausias lenktynių simuliatorius.
  • 15min žurnalisto filmo įvertinimas – stiprus 7 iš 10. Daug veiksmo ir aistros autosportui. Bet mus, lietuvius, sunku nustebinti kompiuteriniais žaidimais ir siužetinėmis klišėmis.
  • Kita vertus, galbūt plačioji auditorija dabar supras, kaip sunku patekti į Le Maną ar kitas prestižines lenktynes. Nebekalbant apie šansus jose iškovoti podiumą.

Kelias į Le Maną – nuo sofos

Bet apie viską nuo pradžių. Pati filmo idėja (arba lenktynininko Janno Mardenborougho tikra gyvenimo istorija) yra labai artima Lietuvos autosportui. Nes būtent Lietuvoje automobilių sporto federacijos (LASF) lenktynių licenciją gali gauti jaunieji talentai, puikiai pasirodę simuliatorių akademijose. Kitaip tariant, sutaupyti ir laiko, ir pinigų – iš karto nuo kompiuterio sėsti prie tikro lenktynių automobilio vairo.

LASF duomenimis, vien šiemet nuo kompiuterinių žaidimų (simuliatoriaus) į tikras lenktynes iškeliavo jau 12 sportininkų ir kasmet šis skaičius auga.

„Eduardas Klepikas ir Tomas Svidinskas pernai pradėjo nuo simuliatorių, o šiemet jau dalyvauja „Porsche sprint chalenge“ NEZ čempionate“, – sakė Indrė Janauskaitė, LASF projektų vadovė.

Premjera: nuo Barselonos iki Vilniaus

„Tikrai negalvojau, kad mano gyvenimo istorija kažkada taps filmo scenarijum“, – pasaulinės filmo premjeros Barselonos kino teatre „Phenomena“ sakė Jannas Mardenboroughas.

Ar įdomiai ši istorija (nuo sofos – iki Le Mano lenktynių podiumo) pateikta filme? Viena vertus, filmas gniaužia kvapą, įtraukia žiūrovus į patį lenktynių procesą, paverčia sirgaliais, linkintiems pagrindiniam herojui sėkmės.

Kita vertus, „Gran Turismo“ remiasi laiko patikrintomis klišėmis. Pavyzdžiui, pagrindinio herojaus, norinčio tapti lenktynininku, tėvas netiki savo sūnaus sėkme. Bet tiki gatvėje sutikta mergina, kuri dar ir bučiniais apdovanoja. Bėgimas nuo policijos, pasinaudojant „užslėptais“ vairavimo įgūdžiais – taip pat jau matyta. Ironiškas vairavimo akademijos mokytojas yra toks storžievis, nes pats praeityje turėjęs sunkių avarijų. Savanaudiškas akademijos vadovas, bandantis iškišti į tikras lenktynes ne tą mokinį, kuris laimėjo, o tą, kuris geriau tiktų reklamai. Na, panašiai kaip lietuviškuos TV realybės šou – kai kurios siužetinės linijos jau matytos.

Taigi dešimtuko filmui nedrįsčiau rašyti. Bet, jei domitės automobiliais, esate girdėję ne tik Palangos „Aurum 1006 km lenktynes“, bet ir „Le Mans 24 h“, tuomet smagiai praleisite laiką.

Žemiau siūlau pasigrožėti originaliais vaizdais iš filmo premjeros Barselonos kino teatre „Phenomena“ ir kitą dieną vykusių improvizuotų lenktynių Katalonijos F1 trasoje Montmelo. Kartu su pakviestais VIP-ais trasa lėkė ir Jannas Mardenboroughas. Žinoma, rinkosi ne „Porsche“, ne „Lamborghini“ ar „Aston Martin“, o „Nissan GT-R“, menantį senus gerus šio gamintojo laikus autosporte. Ir istorinę Janno avariją Niurburgringe.

Kaip sakė pats lenktynininkas, išbraukti šio momento iš scenarijaus jis nenorėjo, nes tai – kelio į Le Maną dalis. Tačiau, gerbdamas žuvusio žiūrovo atminimą, nenorėdamas perlenkimų ar neteisingų interpretacijų, jis pats dalyvavo ir redaguojant scenarijų, ir filmuojant avarijos scenas. Beje, Jannas buvo ir pagrindinį vaidmenį atlikusio aktoriaus Archie Madekwe dubleris visose lenktynių ir avarijų scenose.

VIDEO: Filmo „Gran Turismo“ pasaulinė premjera Barselonoje su Jann Mardenborough
VIDEO: Filmo „Gran Turismo“ fotosesija Barselonos Montmelo trasoje su lenktynininku Jann Mardenborough

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius