Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Metų lenktynininko 2017“ rinkimai: 15min redakcija balsuodama – beveik vieninga

Tradicija, jog prabėgančius metus 15min užbaigia „Metų lenktynininko“ rinkimais. Jų metu savo nuomonę apie geriausią bei perspektyviausią lenktynininkus, Lietuvos automobilių sporto veidą bei geriausią renginį išsakys kelios dešimtys automobilių sporte žinomų žmonių. Komisijos narių nuomonė lems lygiai pusę galutinio įvertinimo: likusią dalį nulems 15min skaitytojai.
Vaidoto Žalos ir Žygimanto Žalos šuolis
Vaidoto Žalos ir Žygimanto Žalos šuolis

Nuomone apie prabėgusius metus Lietuvos automobilių sporto srityje, ryškiausius įvykius ir veidus pasidalijo 15min redakcijos automobilių sporto žinovai: Donatas Večerskis, 15min generalinio direktoriaus pavaduotojas, buvęs Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) generalinis sekretorius, bei Žilvinas Pekarskas, greičiausios 15min rubrikos Gazas redaktorius, ne vienų lenktynių dalyvis, ateinančių metų sausį 15min skaitytojams tiesiogiai iš Pietų Amerikos pasakosiantis Dakaro ralio sportininkų nuotykius.

Redakcijos automobilių sporto žinovai buvo beveik vieningi – jų nuomonės išsiskyrė tik poroje vietų.

Kas buvo geriausias lietuvis lenktynininkas 2017-aisiais?

Donatas Večerskis: Geriausias lenktynininkas – Kasparas Navickas, 4 vieta Europos ralio kroso čempionate. Tarptautinės varžybos visada yra geriausias lakmuso popierėlis pamatyti ko iš tiesų sportininkas vertas.

Žilvinas Pekarskas: Metų pradžioje, kai, Dakare suklupus Benediktui Vanagui bei Vaidotui Žalai, atrodė, kad sausis nuėjo perniek, nuotaiką labai pataisė Antanas Juknevičius su Darium Vaičiuliu. Jie ne tik juokavo, bet it rimtai taikėsi patekti į antrą dešimtuką. Ir, jei ne kelios klaidos, kai šie linksmų plaučių vyrai įklimpo smėlyje, jei ne vienas kitas per drąsus šuolis, „Dakaro pankai“ galėjo iššokti dar aukščiau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žilvinas Pekarskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žilvinas Pekarskas

Na, juk neveltui „Metų automobilio 2018“ apdovanojimų ceremonijos metu Antanui už pasiekimus įteiktas „Metų vairas“. Sulaukęs tokio įvertinimo, Antanas buvo labai laimingas.

„Aš 20 metų ėjau iki to“, – sušnabždėjo.

Tačiau Vaidotas Žala, nors ir nefinišavo Dakare, Pietų Amerikoje demonstravo titanišką valią. Juk važiavo naktimis, kartais ir be šviesų, gendančiu automobiliu. Panašios nesėkmės Vaidotą persekiojo ir Lietuvos ralio čempionate. Jis įrodė, kad yra, ko gero, geriausias ralio pilotas Lietuvoje (kuriam trūksta patikimos technikos). Todėl Antanui ir Vaidotui padalinčiau po pusę balo.

Kas buvo perspektyviausias lietuvis lenktynininkas 2017-aisiais (iki 21 metų)?

Donatas Večerskis: Perspektyviausias – Rokas Baciuška dėl savo pasiekimų tarptautinėse kartingo varžybose ir ralio kroso trasoje.

Žilvinas Pekarskas: „Jaunimo“ kategorijoje daugiausia tikėjausi iš Ralio kroso talento Kasparo Navicko. Tiesa, sezoną Vokietijoje Kasparas baigė puikiai, bet jam koją šiais metais nuolat pakišdavo avarijos. Bet jo pagrindinis „konkurentas“ Rokas Baciuška tiesioginėje kovoje Rygoje įrodė, kad šiais metais buvo šiek tiek geresnis – po abiejų lietuvių automobilių kontakto buvo pažeistas Kasparo „Škodos“ ratlankis, tad dvikova netrukus baigėsi. Tad balsą atiduodu Rokui.

Kas vertas Lietuvos automobilių sporto veido titulo, labiausiai prisidėjusio sportą garsinant šalyje?

Donatas Večerskis: Labiausiai viešoje erdvėje matosi visi mūsų „dakaristai“. Jei reikia išskirti vieną, tai šiais metais balsuočiau už Vaidotą Žalą. Tiek dėl Dakaro, tiek dėl Lietuvos ralio čempionato (LRČ), tiek dėl superinio šuoliuko per „Samsonas Rally Rokiškis“.

Žilvinas Pekarskas: Sporto veidu pavadinčiau Vaidotą Žalą. Jis tikrai „davė gerų vaizdų“. Šuolis nuo tramplino Rokiškio ralyje – man visiškas kosmosas. Važiuodamas ties galimybių riba Vaidotas išliko ramus. Ir tik technikos gedimai neleido jam užlipti ant LRČ podiumo. bet kuriuo atveju, apie Lietuvą daugelis WRC gerbėjų sužinojo socialiniuose tinkluose paplitus Vaidoto šuoliui. Tikrai turime kuo didžiuotis.

Geriausias lietuviškas automobilių sporto renginys 2017-aisiais?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Večerskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Večerskis

Donatas Večerskis: Pagal kategoriją reiktų išskirti Europos automobilių kroso čempionato etapą Vilkyčiuose (organizatorius – ASK „Vilkyčiai“). Tačiau, manau, jog ralio kroso atveju automobilių sporto potencialas Lietuvoje labiausiai neišnaudotas. Man asmeniškai tai pati gražiausa sporto (ne tik automobilių) šaka. Iš esmės, daugybė klaidų sporto vadyboje numarino kažkada atsigavimo ženklus rodančią šaką. Bet aukščiau mano paminėti kandidatai ir keletas nepasiduodančių varžybų organizatorių rodo, kad sportininkų susidomėjimas yra, tad pasitengus, galėtų ir Lietuvoje atsigauti neįtikėtino įdomumo sportas. Todėl geriausio Lietuvos automobilių sporto renginio 2017-aisiais taškus, jei galėčiau, atiduočiau Pasaulio ralio kroso varžyboms Latvijoje.

Žilvinas Pekarskas: Būsiu banalus. Mano galva, „Eneos 1006 km lenktynės“ yra didžiausia šventė. Žinoma, ne tik sportas ten dominuoja. Bet juk ir legendiniame Le Mane ne visi mato pačias 24 val. lenktynes... Lenkiu galvą ir prieš „Winter Rally“, tačiau kol kas dominuoja „Palangos raliu“ vadinama fiesta. Tiesa, jei D.Jonušio komanda su Palangos savivaldybe neras būdų dar labiau pagerinti galimybes žiūrovams stebėti lenktynes iš arti, kitąmet man simpatijas gali užkariauti „Autoplius Fast Lap“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius