Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Metų lenktynininko 2017“ rinkimai: ekspertams klausimų dėl geriausių šiemet nekyla

Tradicija, jog prabėgančius metus 15min užbaigia „Metų lenktynininko“ rinkimais. Jų metu savo nuomonę apie geriausią bei perspektyviausią lenktynininkus, Lietuvos automobilių sporto veidą bei geriausią renginį išsakys kelios dešimtys automobilių sporte žinomų žmonių. Komisijos narių nuomonė lems lygiai pusę galutinio įvertinimo: likusią dalį nulems 15min skaitytojai.
Rokas Baciuška
Rokas Baciuška

Nuomone apie prabėgusius metus bei automobilių sportą Lietuvoje pasidalino du ekspertai: ilgametis autosporto veidas, dalyvis, ne vienų varžybų organizatorius Darius Grinbergas bei Matas Buzelis, lankomiausio transporto skelbimų portalo Lietuvoje „Autoplius.lt“ plėtros vadovas.

Abejonių šiemet nekyla

Kalbėdamas apie geriausią Lietuvos lenktynininką 2017-aisiais D.Grinbergas prisipažįsta, kad jei ankstesniais metais jam reikėdavo laiko norint rasti atsakymą į šį klausimą, šiemet abejonių nėra.

„Geriausias lietuvis lenktynininkas 2017 metais yra Rokas Baciuška. 18-metis tauragiškis lenktynių sezono viduryje iškovojo antrą vietą Europos kartingo čempionato etape Le Mano trasoje. Iš karto po to įvykęs jo debiutas prie automobilio vairo nustebino didžiausius autosporto autoritetus. Jau savo pirmosiose Europos Ralio kroso čempionato lenktynėse Prancūzijoje Rokas finišo liniją kirto būdamas trečias, o Rygoje vykusiame „Euro RX“ etape jis pakilo dar laipteliu aukščiau“, – gyrė vaikiną autosporto žinovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Grinbergas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Grinbergas

Rokui D.Grinbergas būtų linkęs skirti ir perspektyviausio lenktynininko (iki 21-erių) apdovanojimą.

„Jo forma tiesiog neįtikėtina ir, tikiuosi, jau kitąmet mes turėsime Europos ralio kroso čempioną“, – vylėsi pašnekovas.

Sėkmę pranašauja kartingo gerbėjams

Lietuvos automobilių sporto veido titulą šiemet D.Grinbergas būtų linkęs skirti dabar intensyviai Dakaro raliui besiruošiančiam Vaidotui Žalai. Anot pašnekovo, jo garsusis šuolis per „Samsonas Rally Rokiškis“ buvo toks, kad jį pamatė tūkstančiai ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Geriausio Lietuvos automobilių sporto renginio apdovanojimą pašnekovas skyrė ne pačioms garsiausioms varžyboms, tačiau tokioms, kurių organizatoriams tobulėjant Lietuva galėtų turėti visoje Europoje garsų renginį.

„Tai pirmą kartą šiemet Kauno gatvėse įvykusios „Rimo Grand Race“ 4 valandų kartingo lenktynės. Pauliaus Paškevičiaus vadovaujama organizatorių komanda nuveikė milžinišką darbą ir kartingo sporto populiarinimui tai turės didelės įtakos.

Tiek žiūrovų ši sporto šaka Lietuvoje dar nebuvo mačiusi, lenktynėmis susidomėjo ir užsienio lenktynininkai, kurių lavinos tikrai sulauksime kitąmet. Prieš 17 metų labai panašiai prasidėjo ir 1000 km lenktynių Palangoje istorija. Jei „Rimo Grand Race“ organizatoriai kasmet tobulės, galime būti tikri, kad greitai turėsime visoje Europoje garsų ir populiarų renginį“, – įsitikinęs D.Grinbergas.

Įvertino ralio-kroso meistrą

Kitokius Lietuvos geriausiųjų vardus paminėjo M. Buzelis. Štai geriausio lenktynininko apdovanojimą jis mielai skirtų Kasparui Navickui.

Egidijaus Babelio nuotr./Matas Buzelis, transporto skelbimų portalo „Autoplius.lt“ plėtros vadovas
Egidijaus Babelio nuotr./Matas Buzelis, transporto skelbimų portalo „Autoplius.lt“ plėtros vadovas

„Šio titulo jis nusipelnė šiemet pelnęs 4-ąją vietą Europos ralio-kroso čempionate. Per sezoną jis dukart stojo ant aukščiausio apdovanojimų laiptelio – Belgijoje ir Vokietijoje buvo nepralenkiamas. Jeigu sėkmė būtų nusišypsojusi 4 etape, gal šių metų sportininko rezultatas būtų pranokęs pernykštį (3-iąją vietą bendroje įskaitoje). Tačiau 4 vieta Europoje – labai aukštas rezultatas“, – įsitikinęs M.Buzelis.

Visgi perspektyviausiuoju jis, kaip ir D.Grinbergas, vadina R.Baciušką, šiemet sublizgėjusį ir kartingo, ir ralio-kroso trasose.

Pagyros svajones tikrove pavertusiam projektui

Lietuvos automobilių sporto veido titulą M.Buzelis skirtų lenktynininkui Taurui Tunylai.

„Neste Dream2Drive“ projektas – lietuviška „GT Academy“ atmaina Lietuvoje. Šis projektas žmonėms leidžia išpildyti net ir sunkiausiai išpildomas svajones. Puikus pavyzdys – šių metų atradimas – Martynas Sidunovas. Dėl šimtųjų ar net tūkstantųjų sekundės dalių virtualiose lenktynėse kovęsis vaikinas įrodė esąs greičiausias ir sėdo prie tikro lenktyninio automobilio vairo, kur taip pat pateisino komandos lūkesčius. Apie tokią galimybę svajoja kiekvienas virtualių lenktynių mėgėjas ir džiugu, kad idėjinis projekto vadas Tauras Tunyla kartu su „Simuliatorių akademija“ jaunajai kartai siūlo tokią patirtį“, – sakė ekspertas.

Geriausio lietuviško automobilių sporto renginio praėjusiais metais apdovanojimą pašnekovas skiria „Autoplius.lt Fast Lap“ žiedinių lenktynių serijos organizatoriams.

„Esu buvęs pirmame „Fast Lap“ renginyje 2008 metais ir negaliu atsidžiaugti, kaip stipriai užaugo šios lenktynės. Jos įdomios ne tik dėl geros renginio programos, bet ir dėl technikos įvairumo. Jokiame kitame Lietuvoje vykstančiame renginyje nepamatysite tokių unikalių žiedui ruoštų „bombų“ ar toje pačioje vietoje eksplonuojamų superautomobilių, „driftui“ skirtų monstrų. Gal ir „Eneos 1006 km“ lenktynės savo kalibru pranoksta viską, kas vyksta Lietuvoje, tačiau dalyvių entuziazmas ir atsidavimas „Autoplius.lt Fast Lap“ lenktynėms, mano nuomone, yra vertas didesnės pagarbos. Juk kažkada tai buvo viso labo pasivažinėjimas trasoje, o dabar – kasmet vis labiau nustebinantis renginys“, – pasirinkimą argumentavo pašnekovas.

Visą ateinančią savaitę 15min Gazas rubrikoje skaitykite Lietuvos automobilių sporto meistrų, žinovų, gerbėjų nuomones apie geriausius ir perspektyviausius lenktynininkus, labiausiai šalį garsinusius žmones ar renginius. O šventinį periodą 15min skaitytojai pasitiks balsuodami už jų nuomone verčiausius skambių vardų ir apdovanojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius