Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palanga stebina: kodėl kasmet laukia „1006 km ralio“?

Palanga – nuostabus miestas, čia dedasi tikri stebuklai. Tarkime, vyksta Lietuvos Le Manu ar net gintariniu pragaru vadinamos „Aurum 1006 km lenktynės“. Bet dar didesnis stebuklas, kad dalis šio festivalio lankytojų ir juokais, ir rimtai jas vadina „Palangos raliu“.

Visos 1006 km naujienos, fotogalerijos, reportažai (spauskite čia)

Na, kai prieš keletą metų vasarą buvo išraustos pagrindinės Palangos gatvės ir miesto svečiams teko dardėti žvyru, šis terminas galimai pasiteisino.

Tačiau „Palangos ralio“ termino ištakos siekia dar senesnius laikus. Beveik 24-erius metus, nes tiek metų vyksta lenktynės, kurios ne kartą keitė pavadinimą, priklausomai nuo rėmėjų. Jos buvo vadintos ir telekomunikacijų bendrovių, ir alyvos gamintojų ir net alaus virėjų vardais. Todėl, jei kas nori pajuokauti uždarame ratelyje, tai ir sako: varau į „Palangos ralį“ arba „Omnitel tūkstantmečio lenktynes“.

Bet grįžkime prie ralio. Tai, kas vyksta laikinoje Palangos trasoje su raliu bendro turi nedaug. Tik sportinius automobilius (kuriais ralyje būtų neįmanoma važiuoti) ir sportininkus, kurie kartais dalyvauja ir keliose autosporto disciplinose: žiedinėse lenktynėse, ralyje, drifte, krose. Tačiau visos šios disciplinos skiriasi labai smarkiai.

Lenktyninkas Giedrius Notkus puikiai prisimena, kad vienas Palangos vadovų, sveikindamas dalyvius, viešai džiaugėsi, kad ir į kurortą atkeliavo ralis. Štai kelios versijos, kodėl šios lenktynės gali būti klaidingai vadinamos raliu, nors iš tikrųjų yra žiedinės tolimųjų nuotolių (ištvermės) lenktynės (angl. Endurance):

VIDEO: Ralio kalbos pamokėlė 2022 m.: ar galima Palangos 1006 km lenktynes vadinti raliu?

Lietuvos ralio čempiono Giedriaus Notkaus paprašėme paskaičiuoti, o kiek lenktynininkų, susijusių su ralio disciplina, dalyvauja Palangos 1006 km lenktynėse:

VIDEO: Ir vėl Palangos 1006 km lenktynės vadinamos raliu. O ar jose yra ralistų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius