Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Patyrę lenktynininkai padeda rengiant jaunąją kartą

Sausio 2 dieną startavęs Dakaras vis labiau primena gerai žinomus Lietuvos lenktynininkus, pasakoja sunkias jų pasirengimo istorijas ir vis labiau akcentuojamą psichologinį ir fizinį jų  pasirengimą. Visgi, kiek stipriai tuo pasižymi ne tik jau patyrusių lenktynininkų, bet  ir naujai ruošiamos kartos lavinimas? 
Jaunųjų lenktynininkų rengimo treniruotės
Jaunųjų lenktynininkų rengimo treniruotės

Esminius fizinio lavinimo Lietuvoje aspektus išskiria jau 17 metų autosporte besisukantis lenktynininkas Ignas Palaima bei auto ir motosporto lenktynininkų fizinio rengimo treneris Mindaugas Pocius.

Fizinis pasirengimas tiek sportui, tiek sveikatai

Jaunųjų lenktynininkų rengimo treniruotės
Jaunųjų lenktynininkų rengimo treniruotės

Po Kaune surengtos lenktynininkų fizinio rengimo centro „Fitness for race“ ir kartingų būrelio „Kartlando mokykla“ bendros fizinio lavinimo treniruotės vaikams kalbinti Ignas Palaima ir Mindaugas Pocius atkreipė dėmesį į Lietuvoje egzistuojančias fizinio pasirengimo problemas. Kartu pasidalino idėjomis ir ambicijomis, galinčiomis padėti kruopščiau ir tikslingiau parengti jaunąją kartą sportui.

Šiuo metu Kaune įsikūrusioje „Kartlando mokykloje“ mokantis vaikus kartingo valdymo, lenktynininkas Ignas Palaima orientuojasi ne tik į rezultatus trasoje, bet ir į vaikų fizinį parengimą. Kaip pats Ignas teigia: „Kiekvienas savo srities specialistas padeda mums tobulėti ir siekti aukštumų savo sporte. Gaudami koncentruotą informaciją taupome laiką ir finansus. Visgi, dauguma pamiršta šį svarbų aspektą ir labiau orientuojasi į techniką, kitus agregatus, kurie greitina automobilį, užmiršdami saugumo svarbą. Tačiau saugumas autosporte privalo būti pirmoje vietoje“.

Treneris, paklaustas apie ateities perspektyvas ir keliamus tikslus tiek sau, tiek būsimiems lenktynininkams, dalinosi savo patirtimis. Vaikus pradėjo treniruoti vedamas vidinės ambicijos išugdyti bent keletą naujų sportininkų.

Nors ir žinau, kad ne visi auklėtiniai įkops į olimpą, tačiau kiekvieno tikslai skirtingi ir puikus rezultatas bus, jei jaunieji talentai taps atsakingais vairuotojais

„Daug kas kalba, kad automobilių sporte naujų veidų trūksta, bet veiksmų maža. Myliu šį sportą – o tai gali būti mano grąža jam! Nors ir žinau, kad ne visi auklėtiniai įkops į olimpą, tačiau kiekvieno tikslai skirtingi ir puikus rezultatas bus, jei jaunieji talentai taps atsakingais vairuotojais. Nuo to saugiau bus ne tik man, bet ir kitiems“, - teigė I.Palaima.

Toks požiūris specialistų manymu, turėtų padėti geriau jaustis ir tėvams, kurie ieškodami veiklų savo vaikams nori užtikrinti jų saugumą ir apsaugoti nuo galimų traumų.

Tokio požiūrio neatsisako ir gerai žinomas auto ir motosporto atletinio rengimo treneris Mindaugas Pocius. Šiemet atidaręs vienintelę salę Pabaltijo šalyse, kuri pritaikyta būtent automobilių ir motociklų sportininkų fizinio pasirengimo treniruotėms, Mindaugas negailėjo patarimų Igno treniruojamiems mokiniams ir jų tėvams susirinkusiems pasipraktikuoti.

„Fizinis pasirengimas yra svarbus tiek patyrusiems lenktynininkams, tiek pradedantiesiems. Tačiau kalbant apie vaikus, labai svarbu jiems pakloti teisingus pagrindus ir išmokyti sportuoti taisyklingai, nes nuo šių įgūdžių ir žinių priklausys ir rezultatai ateityje“, - kalbėjo M.Pocius.

Pamažu kloja pamatus teisingam fiziniam pasirengimui

Panašus mąstymas į fizinį pasirengimą ir sporto edukaciją „Kartlando mokyklos“ ir „Fitness for race“ trenerius suvedė bendriems projektams. Ignui – kaip kartingų užsiėmimų treneriui, - didelę svarbą užima tinkamas savo mokinių parengimas, kuris kartu padėtų išvengti ir galimų traumų sportuojant. Mindaugui, kaip šios srities specialistui, – sporto edukacija, kuri pačio manymu Lietuvoje dar stipriai atsilieka nuo užsienio patirčių.

Tokių susitikimų tęstinumas, I.Palaimos ir M.Pociaus manymu, gali padėti pakeisti susidariusį neteisingą požiūrį į fizinį pasirengimą. Fizinio rengimo prevencija ženkliai gali sumažinti galimų traumų tikimybę ateityje. Na, o kuo daugiau vaikų ir jų tėvų turės galimybę įsitraukti į tokius projektus, tuo geresnių rezultatų bus galima tikėtis ir iš būsimų sportininkų/lenktynininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje