-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą istorijoje: lietuvis Kajus Šikšnelis pateko į prestižinę „Aston Martin“ lenktynininkų programą

Septyniolikmetis lietuvis Kajus Šikšnelis pateko tarp laimingųjų, kurie tapo „Aston Martin Racing Young Driver Academy“ nariais. Tai pirmas lietuvis šioje akademijoje.
„Aston Martin V12 Vantage“
„Aston Martin V12 Vantage“ / Gamintojo nuotr.

Ši programa skirta jauniems lenktynininkams iki 26 metų amžiaus ir tai yra „Aston Martin“ profesionalių lenktynininkų kalvė. Būtent iš šios akademijos vėliau išauga profesionalūs „Aston Martin Racing“ lenktynininkai, kurie lenktyniauja įvairiose lenktynių serijose visame pasaulyje.

Šios programos laimėtojai gauna „Aston Martin“ paramą kitų metų lenktynių programai, o vėliau gali tapti ir profesionaliais šios komandos pilotais. Iš visų 24 kandidatų sezono pabaigoje komanda atsirenka penkis – šešis talentus, kurie per šiuos metus darė didžiausią pažangą ir juos ima globoti. Paprastai šį „globa“ perauga į profesionalų komandos piloto darbą.

Lietuvis Kajus Šikšnelis po praėjusių metų sėkmingo pasirodymo Italijos „Porsche Carrera Cup Italy“ čempionate nutarė žengti žingsnį aukštyn ir pakovoti Europos čempionate.

„Nesinorėjo užsisėdėti. Nors esu labai jaunas, bet noriu kovoti dėl aukščiausių vietų Europos arba Pasaulio čempionatuose, o ne važiuoti kažkur nacionalinėse lygose. Todėl su tėčiu priėmėme sprendimą startuoti Europoje. Lenktyniausime GPA komandoje Europos GT4 čempionate,“ – pasakojo K. Šikšnelis.

„Kai sutarėme su komanda, jie po testų pasiūlė kandidatuoti į „Aston Martin“ jaunųjų talentų programą ir mus priėmė. Tai nuteikia labai optimistiškai, bet kartu ir užkrauna didelę atsakomybę – dabar jaučiuosi stebimas kone kasdien. Nes programos metu bus stebimi ne tik mūsų sportiniai rezultatai, bet ir tai kaip mes elgiamės viešumoje, kaip atrodo mūsų socialinė erdvė ir panašiai,“ – po pirmo susitikimo su „Aston Martin Racing“ akademijos vienu iš vadovų ir komisijos nariu, šios komandos profesionaliu pilotu Valentin Hasse–Clot pasakojo Kajus Šikšnelis.

Kajaus šiemet laukia itin didelis iššūkis – Europos GT4 čempionatas vyksta legendinėse trasose visoje Europoje, o šiose lenktynėse rungsis net 56 ekipažai. Tai vienas pačių konkurencingiausių Europos kėbulinių automobilių čempionatų.

Lenktynės vyksta vieną valandą, o lenktyniauja du pilotai pakaitomis. Per vieną lenktynių savaitgalį vysta dvejos lenktynės ir dvejos kvalifikacijos. Dėl to erdvės klaidai beveik nelieka – net nedidelė avarija gali palaidoti komandos rezultatą ne vienoms, bet iš karto dvejoms lenktynėms.

„Suprantu, kad bus labai sunku, juk iš mūsų reikalaujama ne tik gero rezultato, bet ir nepatekti į avarijas. O kai aplink Tave važiuoja daugiau kaip 50 vienodo pajėgumo sportininkų, bus labai daug iššūkių. Bet labai laukiu pirmųjų lenktynių,“ – neslėpdamas entuziazmo pasakojo K. Šikšnelis.

Tačiau GPA komanda pasistengė, kad lietuvis gautų kuo geresnį partnerį. Kartu su juo lenktyniaus 2021 metų Europos GT4 čempionas Bailey Voisin.

Pirmoji pažintis su „Aston Martin Racing“ vyko Didžiojoje Britanijoje, kur šalia „Silverstone“ lenktynių trasos įsikūrusi komandos būstinė. Trijų dienų stovyklos metu visus kandidatus testavo patyrę treneriai, psichologai, media atstovai. Jaunieji talentai turėjo duoti interviu, rodė savo sugebėjimus virtualioje trasoje simuliatoriais bei buvo tiriama jų fizinė forma. Be to, su jais dirbo mitybos specialistai, buvo sudarinėjamos specialios lenktynininkams skirtos dietos, pasakojama apie maistą.

„Aston Martin Racing Young Driver Academy“ komisiją sudaro trys profesionalūs lenktynininkai ir du aukšti „Aston Martin Racing“ įmonės vadovai. Kiekvienas jų visus šios programos dalyvius stebės ištisus metus ir sezono pabaigoje keletas didžiausią pažangą padariusių bus pakviesti tolesniam etapui.

Įdomu, kad praėjusių metų šio programos nugalėtojas dvidešimtmetis prancūzas Romain Leroux iš karto buvo pakviestas tapti „Aston Martin“ komandos profesionaliu pilotu.

„Mes pastaraisiais metais plečiame savo profesionalių lenktynininkų gretas ir todėl be tolesnių tetapų iš karto pasikvietėme praėjusių metų nugalėtoją į savo komandą. Neatmetu galimybės, kad ir šiais metais bus taip pat. Tačiau viskas priklauso nuo mūsų jaunųjų talentų pasirodymo šių metų sezone,“ – per pirmąjį susitikimą sakė vienas komisijos narių, „Aston Martin Racing“ partnerių skyriaus vadovas Huw Tusker.

Praėjusių metų nugalėtojas šiemet jau kaip „Aston Martin“ profesionalus lenktynininkas atstovaus komandą „World Challenge Europe“ čempionate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius