Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 04 06 /18:51

Rokas Baciuška buvo per plauką nuo WRX finalo, bet nukentėjo susidūrimo metu

Po penktadienį Abu Dabyje įvykusių Pasaulio ralio kroso (RX) čempionato dviejų kvalifikacinių važiavimų Rokas Baciuška, atstovaujantis lietuviškai „ESmotorsport-LabasGas“ komandai, buvo 9-tas. Po šeštadienio Q3, kuriame netrūko avarijų, lietuvis šią poziciją išsaugojo. Po Q4 dėl varžovų avarijų Rokas pakilo į 8-tą poziciją! Tačiau dėl avarijos į finalą nepateko.
Rokas Baciuška ir Abu Dabio Pasaulio ralio-kroso čempionate
Rokas Baciuška Abu Dabyje / esmotorsport.lt nuotr.

Rezultatus rasite oficialioje svetainėje.

Finalas su pasistumdymais

Švedas Kevinas Hansenas, 14 kartų pasaulio čempiono sūnus ir iš WRX po avarijos pasitraukusio T.Hanseno brolis, važiavęs idealiai, rodės laimės. Tačiau jį lengvai stumtelėjęs Niclas Gronholmas (R.Baciuškos „skriaudėjas“) perėmė lyderystę ir nugalėjo. Britas Liamas Doranas, pasinaudojęs varžovų klaidomis, finišavo trečias.

Janis Baumanis, važiavęs rikiuotės pabaigoje, pakilo į ketvirtą vietą. Penktas K.Szabo. Šeštas Timo Scheideris į finalą patekęs per stebuklą.

Pusfinalio važiavimai: avarijose nukentėjo latvis ir lietuvis

Pragariškas 40 laipsnių karštis. Trasos ilgis – 1202 m. Jokerio kilpa prideda dar 36 m. Vienas itin sudėtingas techniškas posūkis ant kalno ir, anot Ramūno Fetingio, negailestingas tramplinas.

Laukiame starto. Iš kiekvieno pusfinalio į finalą pateks po 3 lenktynininkus. Roko Baciuškos pozicija pusfinalio starte nelabai patogi – iš antros eilės išorinėje pusėje šalia Krisztiano Szabo. Ši dalis yra labai slidi, padengta dulkėmis.

Lietuvis startuoja antrajame pusfinalyje. Reikės įveikti 6 ratus.

STARTAS. Rokas Baciuška startavo idealiai ir iškart išsiveržė į antrąją vietą, garantuojančią vietą finale. Kelis ratus sekė įkandin Janio Baumanio. Po Jokerio grįždamas į trasą susidūrė su Niclasu Gronholmu. Ir po to, deja, sustojo.

O pirmajame pusfinalyje, vos startavęs, Reinis Nitišsas pateko į avariją, užvažiavo ant Antono Marklundo. Greitajam latviui lenktynės baigtos.

Šeštadienio Q4 važiavimai: A.Bakkerudo prakeiksmas, padėjęs Rokui Baciuškai

Oras įkaito iki 40 laipsnių. Taisoma A.Bakkerudo (P7) „Audi“. Kažin, ar spės iki starto? Taip, spėja, startuos pirmoje grupėje. Tačiau nuo Andreaso nukentėjusio greitojo T.Hanseno nesimato. Kameros rodo, kaip iš varžybų pasitraukusį lyderį guodžia brolis K.Hansenas. Tikra drama.

A.Bakkerudas startuoja ir kvalifikacijos pabaigoje apdaužo greitąjį latvį Reinį Nitišsą... Reinis nefinišuoja, o Andreasas kerta finišą kreivu ratu. Rekordinį rato įveikimo laiką šioje trasoje penktadienį demonstravusio latvio sirgalių stovykloje – gedulas.

Pirmos grupės važiavimą laimi Antonas Marklundas, kuris turėjo vienodai taškų su Roku ir buvo 10-tas bendroje įskaitoje.

Rokas Baciuška startuoja trečioje grupėje. Išore, dešiniuoju kraštu. Po starto tenka praleisti į priekį varžovus ir užsiimti vidinę trajektoriją. Sudėtinga situacija.

Nors Rokas stengėsi, aktyviai atakavo, Timūro Timerzianovo aplenkti nepavyko. Rokas iškart pasuko į Jokerio ratą.

Priešpaskutiniame rate ties finišo posūkiu Rokas labai rizikavo, bandydamas aplenkti iš Jokerio atvažiuojantį T.Timerzianovą. Ir persistengė. Teko stabdyti, išslysti iš trasos. Lietuvis finišavo penktas, jo laikas Q4 yra 9-tas.

FIA RX iliustr./Rokas Baciuška (rezultatai po Q4)
FIA RX iliustr./Rokas Baciuška (rezultatai po Q4)

Tačiau bendroje įskaitoje Rokas kol kas 8-tas! Nuo Timūro Timerzianovo jis atsilieka vienu tašku.

FIA RX iliustr./Rokas Baciuška (rezultatai po Q4)
FIA RX iliustr./Rokas Baciuška (rezultatai po Q4)

Lietuvis šioje kvalifikacijoje važiavo su šlapiai dangai skirtomis padangomis. Tokiu būdu siekdamas pataupyti sausai dangai skirtas padangas pusfinaliui.

Pasak komandos techninio direktoriaus Sebastieno Lesonneuro, viską pavyko padaryti neblogai.

„Buvo šiek tiek streso, kuomet Rokas priešpaskutiniame rate pagalvojo, kad jau yra paskutinis ratas ir bandė greitai jį finišuoti. Teko automobilį užskersuoti, kad galėtų užbaigti dar keletą posūkių. Laimei, viskas pavyko puikiai. Lauks sudėtinga užduotis pusfinalyje, nes Rokas startuos antroje eilėje iš išorės. Tačiau komanda, kuria strategiją, o kaip viskas seksis pamatysime jau netrukus“, – sakė S. Lesonneuras.

Šeštadienis: Q3 važiavime R.Baciuška – penktas

Kaip ir ankstesniuose kvalifikaciniuose važiavimuose Rokas Baciuška (Nr. 14) nusiteikęs ryžtingai. Abu Dabyje – 38 laipsniai karščio. Asfaltas įkaitęs iki 50 laipsnių.

Rokas startavo penkių greitų sportininkų grupėje. Be lietuvio šioje grupėje važiavo Kevinas Hansenas, Janis Baumanis, Guerlainas Chicheritas, Krisztianas Szabo‘as.

Po pirmojo posūkio lietuvis liko 4-tas. Jokerį važiavo paskutiniame ketvirtajame rate. Ir finišavo 4-tas. Tačiau kol kas jo rezultatas – 5-tas iš visų važiavusių.

Po kvalifikacijos Rokas Baciuška teigė, kad startas nepavyko taip kaip buvo norėta.

„Nežinau, ar aš klaidą padariau, ar automobilio nustatymuose buvo padaryta klaida. Iki ketvirtos kvalifikacijos turime 30 min., turime išsiaiškinti, kur buvo problema“, – sakė jaunasis lentynininkas.

FIA RX iliustr./Roko Baciuškos situacija
FIA RX iliustr./Roko Baciuškos situacija

Po to, kai paskutinėje grupėje dėl susidūrimo su pagrindiniu varžovu Andreasu Bakkerudu greičiausias penktadienio lenktynininkas Timmy Hansenas praranda brangaus laiko (laimė, kad apskritai galėjo finišuoti), Rokas Baciuška išsaugo 5-tą šeštadienio poziciją.

O greičiasias Q3 – Kevinas Hansenas.

FIA RX iliustr./Roko Baciuškos situacija
FIA RX iliustr./Roko Baciuškos situacija

Beje, įspūdingų vaizdų netrūko ir pirmajame važiavime, kai posūkyje apvirto Oliver Bennet su „Mini Cooper“.

FIA RX iliustr./O.Bennetto avarija
FIA RX iliustr./O.Bennetto avarija

Bendroje dviejų dienų įskaitoje Rokas Baciuška lieka 9-tas su 109 taškais.

Nuolat naujinami rezultatai

Šeštadienio treniruotėje Rokas Baciuška pagreitėjo

Šeštadienį Abu Dabio Formulės 1 „Yas Marina“ trasoje Roko Baciuškos ir jo varžovų laukia du kvalifikaciniai važiavimai, pusfinalis ir finalas. Šiame tekste pateiksime naujausią informaciją iš Abu Dabio.

Dalyviai šeštadienį pradėjo laisvosiomis treniruotėmis. Kiekvienas jų galėjo įveikti du ratus. Lietuvių „Esmotorsporto-LabasGas“ komandai atstovaujantis lenktynininkas Rokas Baciuška per šias treniruotes pravažiavo geriausią savo ratą šiame etape. Jį įveikęs per 43,941 sekundes bendroje lentelės vietoje buvo 8-as. Didžiausią greitį laisvosiose treniruotėse išvystė suomis Niclas Gronholmas. Lietuvis nuo jo teatsiliko 1,254 sekunde.

„YouTube“ transliacijų tvarkaraštis

Lietuvos laiku trečiasis kvalifikacinis važiavimas (Q3) prasideda 13.35 val., o Q4 14.50 val. Transliacijas galima matyti RX „YouTube“ kanale.

17.45 val. Lietuvos laiku numatyti pusfinalių važiavimai, iškart jiems pasibaigus prasidės finalas. 18.50 val. numatytas etapo nugalėtojų podiumas ir apdovanojimai.

FIA RX nuotr./F1 „Yas Marina“ ralio kroso trasa Abu Dabyje
FIA RX nuotr./F1 „Yas Marina“ ralio kroso trasa Abu Dabyje

Lietuvoje Pasaulio ralio kroso čempionato vaizdus šeštadienį nuo 17 val. rodys TV6.

O štai čia galite pamatyti penktadienio Q1 ir Q2 važiavimus:

VIDEO: Day 1 Highlights | FIA World RX | 2019 World Rallycross of Abu Dhabi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius