TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 01 12 /2017 01 13

S.Peterhanselio incidentas, palūžę motociklininkai ir nustebinęs A.Juknevičius

Dakaro ralio dešimtasis etapas – ypatingas. Dėl akmenuotų kilometrų kalnuose, vadinamų „kratytuvu“, Antanui Juknevičiui ir Dariui Vaičiuliui teko pasisaugoti, važiuoti kiek ramiau. Nes gamykliniai ekipažai čia turi pranašumą – juk jų automobilių mazgai keičiami dažniau. Tik taip galima paaiškinti lietuvių ekipažo šokinėjimą etapo metu nuo 10 pozicijos iki 22.
antanas-juknevicius-antradieni-turime-visas-galimybes-dar-protingai-paspausti
Antanas Juknevičius

Nelabai palanki Antanui bei Dariui buvo ir sunkesnė starto tvarka. Be jokių „siurprizų“ startavo tik TOP 13 automobiliai. Visi kiti – kartu su sunkvežimiais, paeiliui. Tai reiškia, kad prieš Antaną ir Darių važiavo 11 sunkvežimių, kuriuos lenkti – sunku ir net labai rizikinga.

Užtikrinta A.Juknevičiaus ir D.Vaičiulio pozicija: pakoregavus rezultatus – 18-ti

Tačiau Antanas ir Darius – kieti vyrukai. Nors po pirmojo orientyro, kuriame matuojamas laikas (way point WP1) jie iš 20-os smuktelėjo į 22 vietą, po WP2 buvo jau 10-ti. Vėliau ekipažas smuko iki 16-os ir galiausiai pirmos etapo dalies finišą (po WP5) pasiekė būdamas 18-as.

Gedmanto Kropio nuotr./A. Juknevičius ir D. Vaičiulis
Gedmanto Kropio nuotr./A. Juknevičius ir D. Vaičiulis

Antroje etapo dalyje lietuvių ekipažas iš pradžių (WP 8) vėl šoktelėjo į 17-ą vietą. Šią poziciją išlaikė ir iki WP 10. WP 11 krito iki 18-tos pozicijos. Finišo liniją Antanas ir Darius kirto 19-ti.

Tačiau, pakoregavus rezultatus, paaiškėjo, kad Antano ir Dariaus rezultatas – 18-as!

Tokiose pragariškose lenktynėse, kupinose avarijų, tai įspūdingas rezultatas. Juo labiau kad aukščiausiai šių metų Dakare Antanas ir Darius buvo pakilę į 20-tą vietą po trečiojo etapo.

Pakoregavus rezultatus, paaiškėjo, kad Antano ir Dariaus rezultatas – 18-as!

„Sunkus greičio ruožas, labai daug mėsmalės – mašinos, sunkvežimiai – viskas vienoje vietoje. Važiavom atkakliai ir pagaliau pasiekėme savo – įlindome į „Top 20“, kur ir turime būti pagal šiandienos greitį, – džiaugėsi A. Juknevičius. – Technika veikė puikiai, visą laiką laikėmės maršruto, nebuvome per daug kažkur nuklydę. Rytoj laukia paskutiniai bekelės elementai ir tuomet jau raliniais keliais keliausime į Buenos Aires.“

Gedmanto Kropio nuotr./A. Juknevičius ir D. Vaičiulis
Gedmanto Kropio nuotr./A. Juknevičius ir D. Vaičiulis

Sausio tryliktoji – priešpaskutinė Dakaro ralio diena – varžybų dalyvius pasitiks kopomis. Pirmieji 50 km 11 etapo drieksis San Juano smėlynais ir kopomis, vėliau maršrutas tęsis klasikinio ralio tipo trasomis. Iš viso dalyviai įveiks 754 km.

S.Peterhanselis parbloškė motociklininką

Dešimtas Dakaro greičio ruožas iš Čilesito į San Chuaną
Dešimtas Dakaro greičio ruožas iš Čilesito į San Chuaną

Iš trečios vietos startavęs Mr. Dakaru dėl patirties ir titulų vadinamas prancūzas S.Peterhanselis jau nuo pradžių demonstravo itin spartų tempą ir netrukus aplenkė savo tėvynainius ir „Peugeot“ komandos draugus – C.Despresą ir S.Loebą. WP1 jis pravažiavo būdamas lyderiu, atsiplėšęs nuo Sebastieno Loebo per 1.36 min.

Tačiau neilgai trukus prisivijo ir kliudė motociklininką Simoną Marčičių (85-a pozicija). Tad sustojo padėti. Taip prararado daug brangaus laiko ir smuktelėjo į 5-ąją vietą.

Motociklininkas patyrė rimtą traumą, jam lenktynės jau baigtos. Sportininkas išgabentas į ligoninę, ten jam diagnozuotas blauzdikaulio ir šeivikaulio atviras lūžis.

Galiausiai 10-ąjį etapą laimėjo S.Loebas, paskui save palikdamas C.Despresą ir S.Peterhanselį. Tačiau bendroje įskaitoje pirmauja Mr. Dakaras.

Nepasisekė ir suomiui WRC žvaigždei Mikko Hirvonenui. Jo MINI nulėkė nuo akmenuoto kelio jau pačioje pradžioje, todėl lenktynininkas prarado 3 valandas. Vėliau dar susidūrė su sunkvežimiu.

Pragariška diena motociklininkams

Motociklininkų įskaitoje pirmas finišavo prancūzas M.Metge, antras – ispanas J.Barreda Bort, kuris etapo metu buvo nukritęs net į 12 vietą. Trečias – slovakas S.Svitko. Jis po finišo dėl išsekimo skubiai išgabentas į ligoninę.

Tačiau M.Metge gavus valandą baudos, ispanas ir slovakas pakilo laipteliu aukščiau, trečias kvalifikuotas F.Caimi. Bendros įskaitos lyderiu išlieka J.Barreda Bort.

Kova tikrai buvo permaininga. M.Walkneris ir S.Sunderlandas krito atitinkamai į 11 ir 13 pozicijas. O iš 7-os vietos startavęs čilietis P. Quintanilla krito nuo motociklo, patyrė galvos traumą ir buvo praradęs sąmonę, jis įveikė tik pusę ketvirtadienio trasos.

Sunkvežimių podiumą užkariavo rusai

Rimtą pagrindą džiaugtis sėkminga diena turi Rusijos ekipažai. Visas tris prizines vietas užėmė rusai – E.Nikolajevas, D.Sotnikovas ir A.Mardejevas (visi KAMAZ). Ta pačia tvarka lenktynininkai rikiuojasi ir bendroje įskaitoje.

Bagių gretos dar labiau išretėjo. Kai Lietuvoje buvo vidurnaktis, iš penkių dalyvių finišą buvo pasiekęs tik kinas L. Dohgshengas.

Keturračių TOP3 dešimtajame etape atrodė taip:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius