Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sporto komisaras Arnas Paliukėnas: „Talsi“ ralyje trečiąją poziciją užėmė D.Butvilas, o ne V.Švedas

Tik pasibaigus Latvijoje vykusioms ralio varžyboms pradėta manipuliuoti neoficialiais ralio rezultatais, dėl ko susidaro įspūdis, kad trečiąją poziciją iškovojo du skirtingi lietuvių ekipažai su D.Butvilu ir V.Švedu priešakyje.
Dominykas Butvilas
Dominykas Butvilas / „Promaksa Epic Media“ nuotr.

Tačiau labiau pasigilinus į patvirtintus ralio rezultatus galima pastebėti, kad juose dingsta ir daugiau Lietuvos ralio ekipažų, kurie neįtraukiami į bendrą „Talsi rally“ įskaitą. Iš 32 užsiregistravusių Lietuvos ekipažų į galutinę įskaitą neįtraukiami net 12 ekipažų, tarp kurių V. Švedas, M. Samsonas, R. Čapkauskas, D. Jocius, V. Žala, D. Notkus ir kiti.

Visą šią situaciją sutiko paaiškinti oficialus „Talsi rally“ sporto komisaras Arnas Paliukėnas.

Latviai aktyviai draudžia bioetanolį, nes jie turi labai blogų pamokų.

„Taip, patvirtintuose „Talsi rally“ bendros įskaitos rezultatuose nėra nemažo skaičiaus lietuvių. Pagrindinė priežastis – dalis lietuvių ekipažų naudoja bioetanolio degalus. Latviai aktyviai draudžia bioetanolį, nes jie turi labai blogų pamokų.

Dar 2014 metais būdamas LASF ralio stebėtoju, daug bendravau su priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovais, budėjusiais ralio trasose, kurie mane patikino, kad jie neturi jokios galimybės kilus gaisrui ralio trasoje užgesinti bioetanoliu varomo automobilio. Tiesiog visos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, budinčios Lietuvos ralių trasose, neturi tokios medžiagos, kuri užgesintų užsiliepsnojusį bioetanolį.

Vytautas Švedas
Vytautas Švedas

Man asmeniškai bioetanolio kuro naudojimas Lietuvoje kelia išties didelį nerimą. Be to, gausu įvairių gandų apie šio kuro naudojimą dėl greičio, arklių gaudymo galioje, todėl Latvijoje siekiant išvengti tiek skaudžių nelaimių, tiek įvairių pranašumų siekimo, bioetanolio kuras yra draudžiamas“, – sakė pašnekovas.

Pagal Latvijos ralio taisykles, dalyvis naudodamas bioetanolio kurą, negali dalyvauti absoliučiai jokioje įskaitoje bei pretenduoti į apdovanojimus ir prizus.

„Pagal Latvijos ralio taisykles, dalyvis naudodamas bioetanolio kurą, negali dalyvauti absoliučiai jokioje įskaitoje bei pretenduoti į apdovanojimus ir prizus. Tai buvo aiškiai parašyta ir „Talsi“ ralio nuostatuose. Mes, ralio sporto komisarai, tiesiog papildėme nuostatus išlyga, kad dalyviai važiuojantys su automobilais, varomais bioetanoliu, gali gauti tik Lietuvos (tuo pačiu – ir Šiaurės Europos zonos) ralio įskaitų taškus“, – tęsė A.Paliukėnas.


„Taigi, oficialiuose „Talsi Rally“ rezultatuose, kuriuos parašais patvirtino ralio sporto komisarai, nėra nė vieno dalyvio, važiavusio bioetanoliu. Tačiau, ralio organizatorius Raimondas Strokšas, norėdamas asmeniškai pagerbti pirmus tris finišavusius ekipažus (būtent finišavusius, o nė užėmusius kažkokią oficialią kažkokios įskaitos vietą) savo nuožiūra, be kita ko, įteikė apdovanojimą ir V.Švedo ekipažui  už tai, kad pastarasis ekipažas finišavo trečias. Tai buvo daugiau asmeninė padėka, o ne oficialus rezultato pripažinimas.

„Promaksa Epic Media“ nuotr./Dominykas Butvilas
„Promaksa Epic Media“ nuotr./Dominykas Butvilas

V.Švedas naudojo bioetanolio degalus, todėl jis gali būti klasifikuojamas tik Lietuvos ralio čempionato įskaitoje.

Lygiai taip pat kaip ir kiti 11 lietuvių ekipažų. Dėl tokios ralio organizatoriaus pozicijos ir kilo šurmulys dėl rezultatų.

Tad kaip ir parašyta oficialiuose rezultatuose – trečiąją vietą „Talsi rally“ užėmė Dominykas Butvilas, o ne V.Švedas“, – situacija išdėstė specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius