Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tėvo pėdomis: devynmetis Deivido Jociaus sūnus – prie „Formulės-4“ vairo

Gerai žinomo lenktynininko Deivido Jociaus pavardė automobilių sporto gerbėjams asocijuojasi su klasikiniu raliu. Tačiau šįkart – ne apie Deividą Jocių, bet apie jo devynerių metų sūnų. Dar visai neseniai kartingo sporte savo karjerą pradėjęs Patrikas Jocius jau turėjo progą išbandyti ir kiek kitokią techniką – beveik 200 km/val. greitį išvystantį „Formulės-4“ bolidą.
Patriko Jociaus karjeros pradžia autosporte
Patriko Jociaus karjeros pradžia autosporte / Komandos nuotr.

„Intrepid Baltic Team“ komandai atstovaujantis Patrikas Jocius karjerą pradėjo nuo kartingų vos prieš metus, tačiau per tą laiką jau spėjo įgauti patirties Europos, Lietuvos bei Baltijos šalių trasose. Antrą sezoną kartingais lenktyniaujantis Patrikas Jocius šiemet turėjo progą išbandyti ir „Formulės-4“ bolidą. Jį jaunasis lenktynininkas vairavo Prancūzijos „Fay de Bretagne“ trasoje.

„Mano tėtis kartingais nėra važiavęs, o aš labai norėjau juos išbandyti ir suprasti tą lenktyninį jausmą. Kai pasakiau apie tai tėčiui, jis mane iškart atvežė į lenktynes. Pirmą sezoną dalyvavau vienuolikoje varžybų Lietuvoje bei Latvijoje, o šiemet lenktynių jau turiu daugiau“, – sakė Patrikas Jocius.

2022-ųjų metų sezonas Patrikui Jociui – išties įtemptas. Jau dabar jaunasis lenktynininkas artėja prie 20-ies įveiktų varžybų. Devynmetis jau startavo Europos čempionato etapuose Italijoje, Vengrijoje, Austrijoje, taip pat dalyvavo Lietuvos, Latvijos ir Estijos „Nordic“ čempionatų etapuose. Sezono metu netrūko ir treniruočių stovyklų Italijoje bei Prancūzijoje.

Pats išskirtiniausias jaunojo lenktynininko startas šiemet buvo liepos mėnesį. Le Mano lenktynių trasoje, „Rotax Max Challenge International Trophy“ varžybose. Šios varžybos vyko legendinėje trasoje, kur vyksta prestižinės 24 valandų lenktynės, o „Rotax Max Challenge“ renginys savo lygiu nusileidžia tik „Rotax Grand Finals“ lenktynėms. Debiutas nebuvo pats sėkmingiausias, bet užimta aštunta vieta leido pozityviai žiūrėti į priekį.

Be to, šiame renginyje buvo eksponuojamas „Formulės-4“ bolidas, kurį Patrikui Jociui kiek netikėtai ir buvo pasiūlyta vėliau išbandyti „Fay de Bretagne“ trasoje.

„Kai gavome pasiūlymą sūnui sudalyvauti testuose su „Formule-4“, nesudvejojau nė minutės. Aišku, man kaip tėvui buvo net baisu pagalvoti, kaip devynerių metų vaikas gali susitvarkyti su tikru sportiniu „Formulės“ bolidu. Mums atvykus į komandos bazę jos savininkas ir įkūrėjas Patrice Roussel, kuris 1995 metais laimėjo LMP2 klasėje 24 val. Le Mano lenktynėse, pasakė, kad Patrikas kol kas yra jauniausias lenktynininkas, pilotuosiantis šį „Formulės“ bolidą. Beje, jį 2014-aisiais metais yra pilotavęs Michaelio Schumacherio sūnus Mickas“, – pasakojo Deividas Jocius.

Deividas Jocius neslepia, kad jam buvo neramu, ar sūnui Patrikui pavyks susitvarkyti su stresu ir visomis „Formulės-4“ charakteristikomis. Tačiau įtampa atslūgo po pirmųjų bandymų. Nors iš pradžių sūnus važiavo lėtai, tačiau visuomet išsilaikė trasoje, o vėliau ėmė užtikrintai greitėti.

„Antroje dienos pusėje Patrikas jau visiškai išnaudojo „Formulės-4“, turinčios 1,6 litro variklį su turbina, galimybes. Nors atvažiavome čia tik pabandyti ir suprasti, ar einame teisinga kryptimi, bet sūnui pavyko labai gretai adaptuotis ir išbandyti maksimalias pagreičio, stabdymo, sukibimo bei oro prispaudimo galimybes.

Trasoje greitis siekė 183 km/val. ribą, o stabdymui pakakdavo kelių dešimčių metrų. Matant devynerių metų vaiką važiuojant tokiu tempu nėra lengva suvokti, ar jis supranta ir kontroliuoja situaciją. Tačiau panašu, kad jis susitvarkė“, – kalbėjo Deividas Jocius ir pridūrė, kad po šių testų jautėsi toks pavargęs, tarsi pats būtų sėdėjęs prie vairo.

Šių metų sezonas Patrikui Jociui dar nesibaigė. Netrukus devynmečio lauks varžybos Lietuvoje bei Austrijoje, o šiemet jis planuoja startuoti ir JAV čempionato finaliniame etape Las Vegase.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius