Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 19 /2013 01 20

Tikslas įvykdytas: Benediktas Vanagas ir Saulius Jurgelėnas pasiekė Dakaro ralio finišą

Tikslas – pasiekti prestižiškiausio pasaulio ralio maratono finišą – pasiektas. Lietuviai Benediktas Vanagas ir Saulius Jurgelėnas net ir po gausybės juos lydėjusių nesėkmių sugebėjo pasiekti Dakaro finišą Čilės sostinėje Santjage.
Benedikto Vanago ir Sauliaus Jurgelėno „Oscar“
Benedikto Vanago ir Sauliaus Jurgelėno „Oscar“ / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

Paskutiniame 136 km ilgio greičio ruože tautiečių ekipažas užėmė 28 vietą, trasą įveikęs per 2 val. 4 min. ir 51 sek. Nuo etapo nugalėtojo argentiniečio Orlando Terranovos lietuviai atsiliko 20 min. 41 sek.

Bendroje automobilių įskaitoje lietuviai prieš paskutinį etapą užėmė 66 vietą, o tiksli ekipažo užimta vieta šių metų Dakare paaiškės sekmadienį Lietuvos laiku.

Automobilių klasės bendroje įskaitoje nugalėjo nuo pat pirmųjų etapų pirmavęs Stephane'as Peterhanselis – tai jau antroji iš eilės jo pergalė bei penktoji važiuojant automobiliu. Dar šešis kartus Dakare jis triumfavo sėdėdamas ant motociklo. Prancūzas pagrįstai gali būti vadinamas Dakaro legenda – niekas kitas neturi tiek nugalėtojo titulų šiame maratone.

Kai kurie Dakaro dalyviai ypatingai džiaugėsi maratono pabaiga. Amerikietis Robby Gordonas ir prancūzas Guearlainas Chicherit neatsispyrė pagundai nupiešti keletą „saulučių“ automobiliais:

VIDEO: Gordon and Chicherit drift show after Dakar finish

Antras bendroje automobilių įskaitoje liko Ginielis de Villiersas iš Pietų Afrikos Respublikos. Kone kiekvienais metais komandas keičiantis lenktynininkas geriausiai pasirodė Dakaro raliui pirmą kartą vykstant Pietų Amerikoje – 2009 metais jis tapo automobilių klasės nugalėtoju.

Iškart po finišo pakalbintas G.de Villiersas teigė esantis patenkintas savo pasiektu rezultatu. „Nepaisant keleto padarytų klaidų, vertinu  šias lenktynes puikiai,“ – teigė jis. Lenktynininikas taip pat išskyrė savo automobilio patikimumą – jo nuomone, komandos indėlis čia buvo puikus.

Visą interviu su G.de Villiersu žiūrėkite vaizdo siužete (anglų k.):

VIDEO: Giniel De Villiers after Dakar 2013 finish

Motociklų klasėje po atkaklios kovos pirmą vietą užėmė prancūzas Cyrilis Despres su KTM. Tai – penktoji motociklininko pergalė Dakare ir antra iš eilės. Skirtingai nei S.Peterhanselis, daugiau nei pusvalandžio persvarą prieš artimiausią persekiotoją užsitikrinęs įpusėjus maratonui, C.Despres iki paskutinio etapo pabaigos kovojo su savo persekiotojais. Antroje vietoje likusį portugalą Rubeną Faria jis aplenkė tik dešimčia minučių.

C.Despres kartu su šiais metais Dakare nedalyvavusiu Marcu Coma galima vadinti amžinais priešininkais šiame maratone. Vienas iš šių motociklininkų Dakare nugali jau aštuntą kartą iš eilės – nuo pat 2005-ųjų (2008 m. ralis nevyko) pergale pasidžiaugti prancūzo ir ispano duetas neleido nei vienam kitam lenktynininkui.

Dar ilgesnę eilę pergalių pasiekė KTM gamintojas. Motociklai su šiuo ženklu neužleidžia pirmosios Dakaro ralio pozicijos jau nuo 2001-ųjų.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Gintautas Igaris
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Gintautas Igaris

Motociklu važiavo ir lietuvis Gintautas Igaris, tačiau jam 2013-ieji buvo mažiau sekmingi už 2012-uosius. Pernai jis pasiekė finišą 81 pozicijoje, tuo tarpu šiais metais penktame greičio ruože po skaudaus kritimo nuo motociklo tautietis pasitraukė iš ralio maratono.

Marcosas Patronelli buvo nepralenkiamas keturračių klasėje. Argentinietis nuo pat pirmųjų etapų užsitikrino pusvalandžio persvarą prieš konkurentus ir praktiškai kiekviename greičio ruože ją padidindavo dar dešimčia minučių. Prieš antroje vietoje likusį Ignacio Nicolas Casale argentinietis laimėjo 1 val. 50 min. 35 sek.

Sunkvežimių klasėje – blizgantis rusiškas „Kamaz“ trio. Pirmas tris vietas Dakare užėmė rusiški ekipažai, važiuojantys „Kamaz“ sunkvežimiais. Pirmąją vietą bendroje įskaitoje užėmė ir šių metų Dakare triumfavo Eduardas Nikoleavas. Antras liko Ayratas Mardeevas, trečias – Andrejus Karginovas. Skirtumas tarp antros ir trečios vietos – vos 47 sekundės.

Ketvirtas liko praėjusių metų Dakaro nugalėtojas olandas Gerardas de Rooy'us, pirmavęs pirmoje šių metų ralio maratono pusėje, tačiau dėl patirtų savo sunkvežimio „Iveco“ techninių problemų turėjęs užleisti šią poziciją rusams.

Įdomus faktas, kad automobilių ir motociklų klasėse antrus metus iš eilės nugalėjo tie patys sportininkai, o keturračių įskaitoje triumfavęs M.Patronelli yra 2011 ir 2012 metų čempiono Alejandro Patronelli brolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius