Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tryliktą kartą vykstančiose „Perimetro“ varžybose – žinomi vardai iš Dakaro ralio

Ilgą laiką Lietuva buvo vadinama krepšinio šalimi, tačiau jau bene dešimtmetį prie televizorių ir kompiuterių ekranų tauta susirenka stebėti ralio reido lenktynių. Žinoma, populiariausios jų – sunkiausiu pasaulyje vadinamas Dakaro ralis, bet nebūtina ieškoti taip toli. Varėnos apylinkėse jau tryliktą kartą startavo „Perimetro“ varžybos, daugelio vadinamos lietuviškuoju Dakaru. Trečiadienio vakarą prasidėjusios prologu jos čia vyks iki pat šeštadienio, rašoma pranešime.
„Perimetras Baja 2023“
„Perimetras Baja 2023“ / Organizatorių nuotr.

Organizatoriai skaičiuoja, kad per praėjusius dvylika metų kelio knygose buvo surašyta beveik 22 tūkstančiai kilometrų trasos Lietuvos pasieniu, o viso lenktynės truko beveik 600 valandų. Tiesa, šių metų „Perimetras“ taip pat paliks įspaudą šių lenktynių istorijoje kaip itin gausiai aplankytas Dakaro ralio patirties turinčių sportininkų.

Viso iš bivako, įsikūrusio Varėnos technologijų ir verslo mokyklos teritorijoje, startavo 40 ekipažų iš Latvijos, Estijos, Suomijos ir Lietuvos, iš kurių 9 motociklininkai, 7 automobiliai ir 24 motobagių (SSV) klasės dalyviai. Motobagių įskaitoje startavo Dakare puikiai žinomi Emilija ir Arūnas Gelažninkai bei Tomas Jančys su Irmantu Bražiūnu. Taip pat šioje įskaitoje lenktyniauja Dakaro patirties turintys Artūras Ardavičius, Tomas Gužauskas.

„Apskritai SSV klasė užaugo visomis prasmėmis tiek kiekybiškai, tiek kokybiškai. Sportininkai įgavo tarptautinės patirties. Taip pat kiekvienose varžybose atsiranda būrys naujokų, atrandančių šią discipliną. Tokia tendencija pastebima ir tarptautinėse varžybose – ši klasė darosi viena populiariausių“, – komentavo „Perimetro“ organizatorius Gediminas Grigaitis.

Tiesa, Dakaro patirtį turinčių dalyvių yra ir automobilių klasėje. Čia startuoja Vaidotas Paškevičus ir Slavomir Volkov. Šie sportininkai kartu su SSV įskaitoje važiuojančiu T. Gužausku Dakaro ralyje važiuoja viename sunkvežimyje, tačiau Lietuviškose varžybose patirtį renka skirtinguose ekipažuose.

Organizatoriai džiaugėsi, kad daugiau nei dešimtmetį vykstančios varžybos nepraranda populiarumo ir išreiškė didelę padėką Varėnos savivaldybei už palaikymą ir pagalbą – lenktynės jau trečią kartą startuoja šiame mieste.

„Dzūkijos miškai dalyvius pasitiks visiškai sausais, lygiais ir be galo smagiais keliukais. Ypatingą dėmesį sudarydami trasas skiriame ne tik lenktynininkų „darbo“ smagumui ir saugumui (sudarant trasas, kiek įmanoma vengėme aštrių posūkių, galimų purvo vietų, modeliavome elgsenos scenarijus ir pan.), bet ir galimo poveikio aplinkai minimizavimui.“

Beje, trasas sudarinėję Ugnius Stančius ir Gediminas Grigaitis suraitė ilgiausią „Perimetro“ greičio ruožą – net 78,41km. Ankstesnis rekordas buvo 72km.

„Šiame naujame ir ankštame greičio ruože visi turės darbo: tiek vairuojantys pilotai, tiek naviguojantys šturmanai“, – nusiteikti geram laikui skatino G. Grigaitis.

Iš viso dalyvių lauks per 400 kilometrų, padalintų į devynis greičio ruožus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius