-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunieji buriuotojai Jokūbas ir Davidas stebina ne tik medaliais – jachtą valdo nuo 3,5 metų

Jokūbas Čėpla ir Davidas Mažeika – šiems dviem berniukams vos 11 ir 9 metų, tačiau jau dabar jie stebina savo pasiekimais buriavime. Pusę savo gyvenimo praleidę mažose „Optimist“ jachtutėse abu skaičiuoja medalius – prizinės vietos įvairiose vaikų regatose jau tapo įprastos.
Jokūbas Čėpla, Davidas Mažeika
Jokūbas Čėpla, Davidas Mažeika / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Normaliai plaukioju tik antrą sezoną, antrą vasarą. Prieš tai tik po kelis kartus išplaukdavome, todėl ankstesnių pasiplaukiojimų nevadinu rimtesniu sportu. Nors plūduriuoti pradėjau būdamas 7-erių“, – 15min pasakojo Jokūbas Čėpla.

Buriuoti jį išmokė tėtis, fotografas Dainius Čėpla, kuris pats buriuoja jau maždaug 10 metų. O jau tuomet palaipsniui įsitraukė ir Jokūbas. „Kažkaip pamėgau buriavimą. Čia man labiausiai patinka tai, kad už tavo klaidas neatsako kiti, o tu neatsakai už jų. Buriavime reikia greitos reakcijos, reikia stebėti viską. Svarbu ir nesinervinti, neprarasti pusiausvyros, nes tuomet gerokai sunkiau plaukti. Laivas geriausiai slysta kai jo nesiūbuoji“, – tikino Jokūbas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jokūbas Čėpla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jokūbas Čėpla

Šiandien berniuko sąskaitoje – maždaug 20 varžybų, pernai jis dalyvavo maždaug 15 jų, keliose jėgas išbandyti spėjo ir šiais metais. Tarp įdomesnių regatų – vykusi Gižicke, Lenkijoje, kur varžėsi apie 300 dalyvių, taip pat – Nidoje gegužės viduryje vykusi LR buriavimo taurė, kur Jokūbas užėmė 3-iąją vietą. „Bangpūčio“ taurės regatoje jis buvo 2-as savo amžiaus grupėje ir 4-as – bendroje. O pernai „Galvės taurėje“ užėmė 3-iąją vietą.

„Buriuoju maždaug 2–3 kartus per savaitę, sutariame su tėčiu, kad paplauksime apie 1–2 val. Su draugais buriuojame dvigubai ilgiau. Labai smagu pasidalinti geromis emocijomis, pasveikinti vieniems kitus su geru plaukimu, buriuodamas su kitais vaikais susirandu daug draugų“, – pasakojo Jokūbas.

Jo svajonė – patekti į Europos ir pasaulio čempionatus, tačiau „Optimist“ laivai nepatenka į olimpinę šaką, čia dalyvaujama tik su „Laser“ laivais. Nors Jokūbas tikino norintis išmokti plaukti ir „RS Feva“ laivais – jie turi tris bures, yra greitesni.

Augusto Didžgalvio nuotr./Jokūbas Čėpla, Davidas Mažeika, Antanas Pažemeckas
Augusto Didžgalvio nuotr./Jokūbas Čėpla, Davidas Mažeika, Antanas Pažemeckas

Jokūbą ant vandens atvedė tėtis, nors jis pats buriavimu susižavėjo gana atsitiktinai, ši veikla jo gyvenime atsirado po pasiplaukiojimo Lenkijoje. Tuomet užsikabinęs už patikusios veiklos jis ėmė vis labiau domėtis, kur galima mokytis buriuoti, kur išsinuomoti jachtą. Taip palaipsniui jis pribrendo ir licencijai, o vėliau – ir pirmai jachtai.

Pasak D.Čėplos, kai šeima ėmė vis daugiau laiko leisti ant vandens, buriavimo natūraliai prisijaukino ir sūnus – nuo mažens padėdamas tėčiui jachtoje su smulkiais darbais ir pats nepajuto, kaip panoro pats į rankas imti laivo vairą. „Vyresnysis sūnus buriuoti nenorėjo, o Jokūbas – nuo mažų dienų, visuomet pirmas būdavo, kai man kokios pagalbos reikdavo, viskas jam įdomu buvo“, – prisiminė berniuko tėtis.

Šiandien vyras džiaugiasi sūnaus pasirinkimu eiti jo pėdomis, tačiau pripažįsta – tenka įdėti nemažai pastangų, reikia ne tik įgūdžių laive, bet ir psichologinio pasiruošimo, pastangų Jokūbo motyvacijai stiprinti.

„Man džiugu, kad sūnus pasirinko veiklą, kuri susijusi su gamta, su vėju, veiklą, kuri reikalauja mąstymo, greitos reakcijos – buriavimas ugdo daug dalykų. Bet reikia daug dirbti – tiek treniruotėse, tiek psichologiškai. Reikia daug bendrauti su sūnumi, įkvėpti, kai nepasiseka. Pavyzdžiui, buvo situacija, kai Kaune, „Bangpūčio“ taurės regatoje Jokūbas atsimušė į bortą. O jis sako man – tėti, nebenoriu buriuoti, daužau laivą, čia ne man. Labai svarbu, kad nesėkmės ugdytų, kad tokiais atvejais nesinorėtų visko mesti“, – kalbėjo D.Čėpla.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Čėpla su sūnumi Jokūbu
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Čėpla su sūnumi Jokūbu

Dar vienam jaunajam buriuotojui Davidui Mažeikai šiandien – vos 9-eri, tačiau berniukas jau gali didžiuotis daugybe medalių, kuriuos uždirbo buriuodamas. Neįtikėtina, bet laivą jis valdo nuo... 3,5 metų. Nors, kaip pats sako, „jei rimčiau, tai nuo 5-erių“.

„Mano pirma regata buvo „Galvės taurė“, čia ir pradėjau“, – 15min sako Davidas. Nuo pirmųjų „rimtų“ paburiavimų praėjo ketveri metai, o šiemet šioje regatoje jis jau stojo ant nugalėtojų pakylos – savo amžiaus grupėje iki 12 metų, „Optimist“ B grupėje jis užėmė 2-ąją vietą.

Šioje grupėje Davidas prieš kelias savaites triumfavo ir Nidoje, prieš porą savaičių Kuršių mariose vykusioje LR buriavimo taurės regatoje jis buvo pirmas. Nors savo didžiausiu pasiekimu jis laiko lenktynes Taline, ten B grupėje berniukas taip pat buvo nepralenkiamas ir iškovojo 1-ąją vietą.

„Buriavimu mane užkrėtė sesė Emilė, ji buriavo, turėjo daug taurių, medalių – norėjau ją aplenkti. Ir nors jai dabar jau 23 metai, taurių dar daugiau už ją neturiu, bet medaliais jau aplenkiau“, – linksmai kalbėjo Davidas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Davidas Mažeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Davidas Mažeika

Šiandien jis sako treniruotėms skiriantis maždaug po 1–2 valandas kelis kartus per savaitę, buriuoti vyksta į Trakus. O kai mokykloje prasidės vasaros atostogos, antrą klasę baigiantis berniukas kelsis į Nidą, tuomet Kuršių mariose treniruosis kasdien po 3 valandas.

„Man labai patinka buriuoti. Buriuodamas atsipalaiduoju, smagu pasivaržyti su draugais, su kitais bendražygiais“, – pasakojo Davidas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Visas naujienas apie buriavimą sekite projekto „Su vėju!“ puslapyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius