-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po audringo čempionato Švedijoje: konkurencija didėja, tačiau galime kovoti su geriausiais

Pasibaigęs Europos jūrinio buriavimo čempionatas Švedijoje atskleidė, kad konkurencija šioje srityje kasmet tampa vis didesnė, o nepralenkiami šių metų varžybose buvo estai. Kaip mūsų Šiaurės kaimynams pavyksta prisijaukinti Fortūną ir ko galime iš jų pasimokyti, su kokiais iššūkiais čempionate teko susidurti mūsų šalies įguloms?
„Keturių vėjų“ įgula
„Keturių vėjų“ įgula / Asmeninio arch. nuotr.

15min kalbina ką tik iš čempionato sugrįžusį buriuotoją Karolį Janulionį – komandos „Keturi vėjai“ kapitono Adomo Janulionio sūnų, pusę regatos laiko jachtos vairą laikiusį savo rankose.

Asmeninio arch. nuotr./Buriuotojas Karolis Janulionis
Asmeninio arch. nuotr./Buriuotojas Karolis Janulionis

– Kiek metų jau buriuojate?

– Apie 20. Pradėjau būdamas visai mažas, nuo mažų laivelių, vadinamų „optimistais“. Paskui po truputį lipau vis į didesnius laivus. Dabar daugiausiai plaukioju su vienviečiais, bet kai turiu laiko, plaukiu ir su jachtomis.

– Kelintas tai čempionatas Jums?

– Panašiuose čempionatuose pradėjau dalyvauti prieš 4-5 metus. Tai buvo Europos ORC jachtų čempionatas, kuriame gali plaukti visi su savo jachtomis. Nes dažniausiai vyksta tam tikrų jachtų klasių čempionatai, o kadangi jachtų klasių yra labai daug, tų čempionatų taip pat daug. Europos ORC čempionatas yra vieningas visiems, kas tik nori, gali ir moka plaukti. Čia varžosi skirtingi laivai, kadangi yra išvestas laivo greičio rodiklis ir laivai sugrupuojami.

– Užėmėte 14-ą vietą tarp 37 įgulų ir pasirodėte geriausiai iš visų Lietuvos komandų. Ar esate patenkinti varžybų rezultatais?

– Iš principo taip. Aišku, tikslas buvo pakliūti į dešimtuką, tačiau sėkmės pritrūko, nors ir nelabai daug. Varžybos buvo sunkios, buvo labai daug vėjo, gal tik pora kartų diena prasidėjo su silpnesniu vėju, bet paskui jis sustiprėdavo, tad turėjome labai vėjuotą regatą.

„Keturių vėjų“ įgula
„Keturių vėjų“ įgula

– Estai pasirodė labai kietai. Kaip jiems pavyko paimti visas tris pirmąsias vietas?

– Estai tikrai labais stiprūs, jų šalyje buriavimas labai populiarus, ypač sportinis. Jie turi labai daug ir atstovų, ir regatų, daug visur dalyvauja. Pavyzdžiui, tokia įgula kaip „Sugar“ turi po laivą Baltijos ir Viduržemio jūroje, ta pati įgula važinėja ir dalyvauja varžybose. Estai stiprūs, bet bandome juos vytis.

Konkurencija iš tiesų labai didelė. Šiemet estams nusišypsojo sėkmė. Jie turi gal kokius tris – penkis laivus, iš kurių gali laimėti bet kuris. Taigi Šiaurės Europoje turime labai stiprią šalį. Todėl mes taip pat važiuojame į Estijoje vykstančias varžybas, kad galėtume su jais pasigalynėti, pasilyginti.

Kalbant apie įgulas, minėtoje estų „Sugar“ komandoje plaukia gal pusė italų. Jeigu jiems trūksta, jie pasisamdo ir labai rimtų žmonių. Todėl su jais labai sunku lygintis. Tarkime, tie patys italai dalyvauja ir Italijos regatose su šiuo vardu, estai taip pat pas juos nuvyksta. Jie mėgsta bendrus projektus, tai suteikia ir žinių, ir treniruočių įgūdžių.

Asmeninio arch. nuotr./„Keturių vėjų“ įgula
Asmeninio arch. nuotr./„Keturių vėjų“ įgula

– Kaip apskritai vertinate šių metų lietuvių pasirodymą?

– Visos penkios lietuvių įgulos, kurios šiemet dalyvavo čempionate, buvo stiprios ir pasiruošusios. Varžybose vieniems sekėsi geriau, kitiems prasčiau, tai lėmė labai individualūs dalykai ir detalės. Šiaip labai smagu, kad kasmet vis daugiau laivų iš Lietuvos dalyvauja regatose. Šiemet suplaukė tik X35 laivai, bet yra buvę ir kitų. Tačiau smagu, kad Lietuva iš viso į šias varžybas važiuoja, parodome save, kad galime kovoti su geriausiais. Kuo daugiau lietuvių, tuo geriau.

Iš viso varžybose buvo 71 dalyvis. Mes plaukėme C grupėje, kur buvo 37 laivai. Tai pati didžiausiai ir labiausiai konkurencinga grupė.

– Su kokiais iššūkiais teko susidurti šiame čempionate?

– Vienas didžiausių iššūkių buvo didelis vėjas. Kai daug vėjo, tai ir visi manevrai, ir visa kova su konkurentais tampa daug sunkesnė, nes tenka ne tik laivą suvaldyti, bet ir žiūrėti, kur visi konkurentai. Dar buvo ne tik sportinai plaukimai, bet ir vienas navigacinis. Buvo suplanuotas 12 valandų plaukimas ir teisėjai norėjo mus paleisti naktį, bet varžybų dalyviams pavyko juos perkalbėti, tai plaukėme dieną. Naviguoti tarp Švedijos salų buvo įdomu, tačiau ir nemažas iššūkis. Žmonės suvažiavę iš skirtingų pasaulio vietų, vietinių sąlygų niekas nežino, kur yra kokie akmenys. Gerai, kad paleido mus dieną: buvo lengviau susiorientuoti ir kova buvo aiškesnė ir lygesnė.

Labai kritinių momentų neturėjome, čempionatas praėjo gana stabiliai. Galbūt tas mums ir padėjo parodyti gana neblogą rezultatą ir išvengti klaidų tiek taktikoje, tiek įrangoje ir laivo komunikacijoje.

Asmeninio arch. nuotr./„Keturių vėjų“ įgula
Asmeninio arch. nuotr./„Keturių vėjų“ įgula

– Kas paliko didžiausią įspūdį?

– Sunkus klausimas. Galbūt didžiulė konkurencija. Kiekvienais metais atvažiuoja vis naujų puikiai pasiruošusių įgulų su naujais laivais. Tai ne tiek momentinį įspūdinį, kiek tokį bendrą ištęstinį padaro tai, kad su kiekvienas metais čempionatas vis sunkėja. Šiais metais matėme ypač daug profesionalų, tad kovoti buvo sunku.

Visas naujienas apie buriavimą sekite projekto „Su vėju!“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius