-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Austras iššoko iš 29 km aukštyje kabančio baliono ir beveik pakartojo pasaulio rekordą

„Misija įvykdyta! Ačiū kiekvienam, kuris padėjo įgyvendinti mano svajonę! Esu toks pavargęs, bet laimingas!“ – savo paskyroje „Facebook“ parašė austras Felixas Baumgartneris, trečiadienį iššokęs parašiutu iš beveik 30 km aukščio. Rugsėjį jis ketina kilti dar aukščiau ir viršyti prieš pusę šimtmečio pasiektą rekordą.
Felixas Baumgartneris
Felixas Baumgartneris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Aviacija

Ekstremalaus oro sporto karaliumi tituluojamas 43-ejų vyras 30 aukštų pastato aukščio helio pripildytu balionu pasiekė į stratosferą ir iššoko.

Preliminariais duomenimis, jis pakilo į didesnį nei 29 km aukštį – maždaug toks atstumas yra nuo Vilniaus centro iki Trakų, o iššokęs laisvai krito net 3 min. 48 s, pasiekdamas maksimalų 863 km/h greitį.

„Sunkiai galiu tuo patikėti. Tai buvo taip greitai – norėčiau, kad būtumėte buvę ten ;)“ – šyptelėjęs prisipažino F.Baumgartneris.

Kone rekordinį šuolį 43-ejų sportininkas pavadino kvapą gniaužiančiu momentu ir prisipažino naktį prieš jį sunkiai galėjęs užmigti. „Visos emocijos sukilo vienu metu. Todėl grįžau į misijos kontrolės centrą pažiūrėti saulėlydžio. Jis buvo toks ramus.“

Šuolis F.Baumgartneriui pavyko tik iš trečio karto. Tam jis rengėsi jau liepos 23 d., bet, nepaisant gerų oro prognozių, prasidėjo stiprus lietus, taigi skrydį teko atšaukti. Kitas bandymas buvo suplanuotas antradienį, bet ir jis neįvyko.

„Atrodo, kad orų dievas yra ne su mumis. Prakeiktas vėjas sustiprėjo kaip tik tuo metu, kai buvo numatytas pakilimas, taigi teko palaukti. Situacija nepagerėjo, todėl paleidimo direktorius Edas saugumo sumetimais skrydį turėjo atšaukti. Tai yra trečia bemiegė naktis (…). Sunku išlaikyti motyvaciją (…)“, – socialiniame tinkle rašė sportininkas.

Beje, šis šuolis tebuvo bandomasis. „Red Bull Stratos“ projekte dalyvaujantis pilotas ruošiasi iki rugsėjo pabaigos pagerinti 50 metų senumo rekordą – stratosferiniu balionu pakilti į 36,6 km aukštį ir atlikti laisvąjį šuolį. Taip siekiama pagerinti tris rekordus – didžiausio žmogaus pilotuojamo baliono pasiekto aukščio, ilgiausio laisvojo kritimo ir šuolio parašiutu iš didžiausio aukščio.

Aukščiausiai į stratosferą – daugiau nei 31 km – 1960–aisiais pakilo amerikiečių karininkas Josephas Kittingeris. Jam priklauso ir ilgiausio bei greičiausio laisvojo kritimo rekordas. Be to, jis pirmasis atliko solo skrydį per Atlanto vandenyną dujų balionu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius