Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ištvermės rekordo už poliarinio rato kaina – išsekimas ir traumos

Liepos 10-ąją už poliarinio rato Norvegijos šiaurėje „Explore Sweden Monster 2010“ varžybose startavusi lietuvių komanda „Robinzonada Adventure Team“ pasiekė savo tikslą. Įveikusi beveik 1000 kilometrų šeštadienį sėkmingai finišavo Švedijos mieste Pitea.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Organizatorių nuotr.

Nuo Atlanto vandenyno iki Baltijos jūros be motorinių transporto priemonių judėję 3 lietuviai vyrai ir 1 latvė finišą pasiekė per 7 dienas, 7 val. ir 7 minutes ir iš 13 komandų buvo devinti. Per visą varžybų laiką multisporto meistrai miegojo vos 15 valandų.

„Ši trasa visiems komandos nariams buvo pati sudėtingiausia per visą jų gyvenimą. Ją ypač apsunkino atšiaurios užpoliarės sąlygos ir milžiniški atstumai. Po finišo esame labai išsekę, daugeliui mūsų nuo didelio fizinio krūvio ant rankų ir pėdų atsirado pūslės, nusilupo kojų nagai“, – po savaitės ištvermės žygio sakė komandos kapitonas Dainius Mačiulis.

„Explore Sweden Monster 2010“ varžybos tapo tikru ištvermės ir valios išbandymu jų dalyviams, nes sudėtingą trasą varžybų dalyviai turėjo įveikti važiuodami dviračiais, eidami pėsčiomis per pelkes ir kalnus, plaukdami lediniu jūrų vandeniu, o kalnų upes įveikdami kanojomis ir kajakais.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Lietuvių komanda teisę dalyvauti vienose sudėtingiausių pasaulio ištvermės varžybų įgijo laimėjusi „Vilnius Challenge 2010“ ištvermės varžybose, vykusiose sostinėje birželio mėn. Čia jie pasirodė geriausiai tarp 800 dalyvių iš 12 pasaulio šalių.

Šįkart kartu su lietuviais užpoliarėje startavo dar 13 komandų iš 9 pasaulio šalių. Lietuvių komandą „Robinzonada Adventure Team“ sudarė trys lietuviai – Dainius Mačiulis (kapitonas), Marijus Rindzevičius ir Svajūnas Ambrazas. Visi jie – patyrę sportininkai kalnų dviračių, slidinėjimo, orientavimosi, maratonų bėgimo ir kitose sporto šakose. Ketvirtasis narys – daugkartinė Latvijos kalnų dviračių maratonų nugalėtoja – Mara Leitane.

Nors į ištvermės varžybas išvyko stipri ir gerai pasiruošusi lietuvių komandą, tačiau fizinių ir psichologinių jėgų prireikė gerokai daugiau nei buvo tikėtasi. Jau besiruošiant varžyboms dalyvius kankino nežinomybė, mat tikslią trasą visi dalyviai sužinojo tik prie starto linijos.

Varžybos prasidėjo Norvegijos šiaurėje, Atlanto vandenyno pakrantėje. Po to varžybų dalyviai persikėlė į Švediją ir finišavo šiaurinėje Baltijos jūros pakrantėje. Pakeliui sportininkus dažnai lydėjo vėjas, lietus ir audros. Oro temperatūra dieną retai kada pakildavo aukščiau 10-ties laipsnių.

Komandos taupydamos svorį, su savimi nešėsi tik vieną miegmaišį ir pačius būtiniausiu daiktus skirtus minimaliam išgyvenimui. Miegas ir poilsis kalnuose buvo labai prastas. Varžybų dalyviai miegojo tiesiai ant uolų, įsisupus į specialią foliją, kuri dalinai sulaiko žmogaus kūno šilumą.

Vis dėlto svarbiausias dalykas ištvermės varžybose yra psichologinis pasiruošimas. Nors fizinių jėgų užtenka, tačiau po keleto dienų komandos nariai pradeda jaustis psichologiškai pavargę, atsiranda įtampa. Kartais pasitaiko ir nesutarimų. Kuo labiau patyrusi komanda, tuo tokios įtampos būna mažiau, o komanda tikslą pasiekia greičiau. „Explore Sweden Monsters“ varžybų metu lietuviai su šiomis grėsmėmis susidorojo be didesnių problemų.

Šiose varžybose ne  visoms komandoms pavyko pasiekti finišą. Estų, švedų ir prancūzų komandos pasitraukė dėl traumų ir sveikatos sutrikimų – vieniems komandų nariams lūžo šonkaulis, kitiems trūko Achilo sausgyslės, ar dėl kūno atšalimo ir širdies sutrikimų. Amerikiečiai nebeturėdami jėgų organizatorių numatytą trasą baigė važiuodami dviračiais.

Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka
Organizatorių nuotr./Varžybų akimirka

„Sunkiausias etapas mūsų komandai buvo orientavimasis Norvegijos kalnuose, kuriose nėra jokių takų ir takelių. Čia tekdavo įveikti stačius skardžius ir kilometrų kilometrus laipioti uolomis. Prie tokio reljefo nepratusiems komandos nariams greitai pavargo kojos, dingo entuziazmas. Būtent dėl to įveikdami šiuos etapus mes praradome daug laiko“, – pasakojo D. Mačiulis.

Šiuo metu visi komandos nariai jau sugrįžo į Lietuvą. Dabar daugiausia laiko jie skiria poilsiui ir specialaus maitinimosi rėžimo dėka bando atstatyti išsekusį organizmą.

Artimiausiuose „Robinzonada Adventure team“ komandos planuose – multisporto Pasaulio taurės varžybų etapas Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Šiose varžybose lietuviams tektų grumtis ne su šalčiu ir lietumi, o su dykuma ir troškuliu.

Apie multisportą

Multisportas - tai komandinis sportas, jungiantis kelias sporto šakas: trekingą, dviračius, baidares, alpinizmą ir t.t. Tai ištvermės sportas, nes paprastai varžybos vyksta nuo 1 iki 10 ir daugiau parų. Dažniausiai pasaulyje vykstančiose tokio tipo varžybose turi dalyvauti mišrios sudėties komandos, susidedančios iš 4 asmenų.

Apie komandos „Robinzonada Adventure Team“ narius

Dainius Mačiulis. Orientavimosi sporto atstovas, dalyvauja multisporto varžybose nuo 2001 m. Per pastaruosius metus laimėtos visos organizuojamos multisporto varžybos Lietuvoje ir keletas varžybų Latvijoje. Tarp kitų sportinių pasiekimų galima paminėti 2006 m. Europos radijo orientavimosi čempionato 1 vietos laimėjimą ir 2006 m. Lietuvos duatlono čempionato 3 vietos laimėjimą (bėgimas ir dviračiai).

Mara Leitane. Ji pagal reitingą yra antra iš pajėgiausių Latvijos kalnų dviračių sportininkių. 2009 m. rudenį Mara tapo nugalėtoja 55 km Latvijos bėgimo kalnais ir miško takeliais maratone. 2008 m. 24 valandų orientavimosi sporto varžybose, kitaip dar vadinamose „rogaining“ pasaulio čempionate, iškovota 2 vieta.

Marijus Rindzevičius. Slidinėjimo lygumų slidėmis atstovas. Kandidatas į olimpinę rinktinę. Mėgstamiausios Marijaus varžybos yra klasikinio slydimo stiliaus maratonai. Tarptautinės slidinėjimo federacijos organizuojamuose FIS slidžių maratonuose Marijus būna tarp 50 geriausiųjų. Sportininkas yra iškovojęs 3-čią vietą Europos žiemos triatlono čempionate (bėgimas, dviračiai ir slidės). Komandos nariai Marijus ir Svajūnas tituluojami geriausiais Lietuvos bėgimo kalnais sportininkais, taip pat dalyvavo ir pasaulio bėgimo kalnais čempionate.

Svajūnas Ambrazas. Orientavimosi sporto atstovas, turintis daugiau kaip 20 Lietuvos orientavimosi čempiono titulų. Svajūnas taip pat yra iškovojęs ir 2 aukso medalius Lietuvos lengvosios atletikos čempionatuose. Lietuvos bėgimo kalnais čempionas, bėgimo 1001 laiptelio į Europos prekybos centrą rekordininkas. Čia jis 10 sekundžių aplenkė olimpinį vicečempioną Andrejų Zadneprovskį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius