Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jėgos aitvarai: jėga – galybė, stiprybė

Aitvaras – įrenginys vėjo pagalba besilaikantis ore. Būtent šie du žodžiai gerai apibūdina mūsų sportą. Tai pilnas adrenalino, jėgos, laisvės pojūčio užsiėmimas kiekvienam. Tai galimybė pakilti kelis ar net kelias dešimtis metrų į orą vėjo pagalba. Daugelis kiekvieną pasiplaukiojimą pavadina, kaip išsigelbėjimu nuo kasdienybės, nuo rutinos; tai daug ką pasako...
Renginio akimirka
Jėgos aitvarai / Aistės Ridikaitės nuotr.

Pirmieji 2 stropų jėgos aitvarai pasirodė 1985 metais, juos sukūrė Bruno ir Dominique Legaignoux. Jie buvo kuriami tam, kad aplenkti burlentes greičio rungtyse ir buvo pirmą kartą panaudoti su vandens slidėmis. 1998 metais šie aitvarai „sužibėjo“, licencija juos gaminti įsigijo garsusis visų laikų buriuotojas – Robby Naish ir iki šiol dirbantis aitvarų dizaineris Don Montague. Nuo to laiko, aitvarai buvo nuolatos tobulinami ir aktyviai gaminami.

Lietuvoje jėgos aitvarai pasirodė pakankamai neseniai. Prieš trejetą metų, buvo tik keletas entuziastų, o dabar jų skaičius vis didėja ir didėja. Daugiausia jų galima išvysti vasarą Lietuvos pajūryje vėjuotą diena. Lietuvos pajūris – geriausia vieta aitvarams, nes ten yra daug vietos ir pučia stabilus vejas.

Nors pažvelgus pirmą kartą į kelis jėgos aitvarus jie skirsis tik spalvomis, iš tikrųjų jie skirsis savo savybėmis. Pagrindiniai aitvarų tipai yra du: pripučiami (inflatable) ir „matrasiniai“ (foils).
   
Populiaresni yra pripučiamieji. Pripučiamaisiais šie aitvarai yra vadinami dėlto, kad jų forma įgaunama pripučiant pūsles.

Aitvaras negali skristi pats vienas. Komplektą sudaro lynai (stropai) ir baras. Baras, tai lyg aitvaro vairas, skirtas kontroliuoti aitvarą. Jie komplektuojami įvairių ilgių, kurie priklauso nuo aitvaro dydžio. Viskas – proporcinga, kuo didesnis aitvaras – tuo ilgesnis baras.

Naujausi modeliai yra komplektuojami su keturiais arba penkiais lynais (stropais), įvairių ilgiu. Dažniausiai naudojamas stropų ilgis 25-27m.

Kiekvienas aitvaras turi savo „charakterį“. Vieni būna greiti, skirti įvairiausiems triukams, kiti – lėtesni, skirti aukštiems šuoliams. Taigi kiekvienam spręsti pačiam, kokį iš jų rinktis.

Kad ir kaip būtų keista, aitvarus galima pritaikyti labai daug kur: ant sniego, ant vandens, ant kietos žemės. Labiausiai Lietuvoje paplitę būdai yra žiemos/sniego jėgos aitvarų sportas (snowkite) ir vandens/vasaros jėgos aitvarų sportas (kitesurfing,kiteboarding), tačiau atsiranda entuziastų, kurie mielai tai atlieka ir ant kietos žemės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius