-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis banglenčių čempionatas Melnragėje: skrosti banglente – lyg skrieti skraidančiu kilimu

Tuo metu, kai daugelis klaipėdiečių keiksnoja vėjuotą orą ir slepiasi patalpose, Melnragėje susirinkę banglenčių sporto mylėtojai džiūgauja – audringas oras jiems sudarė galimybes sudalyvauti pirmajame oficialiame Lietuvos Respublikos atvirame banglenčių čempionate.
Melnragėje surengtas pirmasis oficialus Lietuvos atviras banglenčių čempionatas.
Melnragėje surengtas pirmasis oficialus Lietuvos atviras banglenčių čempionatas. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Šio čempionato organizatorius – Lietuvos bangų sporto asociacija. Į čempionatą penktadienį susirinko 20 banglentininkų iš Lietuvos, Latvijos bei vienas svečias iš Rusijos. Asociacija buvo numačiusi čempionatą rengti rugsėjį ir laukė palankaus oro, kuris pasirodė esąs itin tinkamas būtent šiomis dienomis. Ketvirtadienį dėl kilusios audros bangos jūroje siekė 5-6 metrus, penktadienį nuslopo iki maždaug trijų metrų.

Banglentėmis skrodžiantys pramogautojai nėra dažnas reginys Lietuvos paplūdimiuose. Anot asociacijos prezidento Girmanto Neniškio, Melnragė itin tinkama vieta šio sporto mėgėjams.

„Melnragė pasižymi geriausiomis bangomis rytinės Baltijos pakrantėse, dėl Kuršių marių žiočių, uosto molų, turime dideles duobes, didelius gylio perkritimus, ant duobių krašto lūžta labai aštrios bangos“, – sakė G.Neniškis, prieš 10 metų užsimojęs paneigti mitą, jog Baltijos jūra nėra tinkama banglentininkams, ir ėmėsi organizuoti vasaros stovyklas. Pirmojoje, kaip pats pasakoja, dalyvavo 50 draugų ir jų bičiulių, kuriems buvo suteikta galimybė išbandyti banglentes, šiemet Preiloje į stovyklą susirinko 2 000 žmonių, 480 iš jų išbandė šį sportą.

„Jei parėję pasakysite, kad Lietuvoje plaukiau banglente, niekas bokalo nepaleis“, – šypteli G.Neniškis, paklaustas, ar dar gajus mitas, jog Baltijos jūra nėra tinkama šiai pramogai.

Teisėjai vertina dalyvių pasirinktas bangas, kaip čiuožia banga, įvertina jų radikalumą, posūkių aštrumą, greitį, kontrolę, manevrų įvairovę ir kitus dalykus, – sakė G.Neniškis.

Varžyboms teisėjauja šiemet pagal tarptautinės banglenčių asociacijos ISA programą paruošti pirmieji instruktoriai ir varžybų teisėjai regione, kurie ir vertina pagal šios asociacijos sistemą.

„Teisėjai vertina dalyvių pasirinktas bangas, kaip čiuožia banga, įvertina jų radikalumą, posūkių aštrumą, greitį, kontrolę, manevrų įvairovę ir kitus dalykus. Šiek tiek subjektyvumo yra, dėl tos priežasties turime tris teisėjus“, – sakė G.Neniškis.

Paklaustas, kokių emocijų suteikia šis sportas, G.Neniškis citavo atmintin įstrigusią kažkurio rašytojo mintį, jog plaukti banglente – kaip skrieti skrendančiu kilimu.

„Labai daug ir plačiai galima pasakoti apie šį sportą. Esminės savybės, jog turi susikoncentruoti į esamą momentą. Banga yra gyvas organizmas, visada keičiasi, niekada nebus tokia pati. Pagauti ją, išmokti skaityti, tai ne tik adrenalino, bet ir džiaugsmo suteikiantis užsiėmimas“, – teigė G.Neniškis.

Iš Latvijos į čempionatą atvykęs Deivis teigė valdyti banglentę mokęsis Indonezijoje, Šri Lankoje, tačiau teigė, jog Baltijos jūra pramokusiems šio sporto subtilybių yra puiki vieta.

„Baltijos jūra nėra tinkama mokymuisi, bet jei esi pramokęs, tai puiki vieta. Šiandien nėra pačios geriausios sąlygos, nes vėjas yra iš vakarų, o geriau būtų iš rytų“, – sakė Dievis.

Penktadienį Klaipėdoje oro temperatūra siekia 16 laipsnių, panaši ir Baltijos jūros vandens temperatūra. Čempionato dalyviams sušilti padeda kubilo vanduo, garuojantis visai netoli molo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius