-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raitoji lankininkystė, arba šaudymas Legolaso stiliumi

Nors lankininkų klubų bei draugijų Lietuvoje yra įsikūrę nemažai, tačiau praktikuojančių raitąją lankininkystę – tėra vos keletas pavienių asmenų. Norinčiam užsiimti raitąja lankininkyste reikia tapti ne tik šaudymo iš lanko profesionalu, bet ir turėti ekstremalaus jojimo įgūdžių.
Igor Kosovec / Asmeninio archyvo nuotr.
Igor Kosovec / Foto varna nuotr.

Apie pirmąsias raitosios lankininkystės apraiškas byloja istoriniai šaltiniai, datuojantys geležies amžiaus laikus. Raitųjų lankininkų kavaleriją Antikos laikmečiu daugiausia naudojo Eurazijos klajokliai, iraniečiai ir indai, o viduramžiais lankininkų kavaleriją turėjo mongolai ir tiurkai.

Modernios raitosios lankininkystės atgimimas šiandien yra siejamas su vengro Kassai Lajos mokykla. Lietuvoje raitąja lankininkyste besidomintys lankininkai teigia sekantys šio vengro pavyzdžiu.

„K.Lajos yra tiesioginis mano įkvėpimo šaltinis. Lietuvoje kol kas nėra panašios mokyklos, jungiančios lankininkystę ir jodinėjimą, todėl mokantis tenka improvizuoti“, – pasakoja lankininkas Igoris Kosovecas.

Igor Kosovec / Asmeninio archyvo nuotr.
Igor Kosovec / Foto varna nuotr.

Išmėginti jėgas galima viduramžių švenčių metu

Pašnekovas prisipažįsta senovine karyba susidomėjęs dar paauglystėje ir susidomėjimo nepraradęs iki šių dienų.

Intuityvus šaudymas, kai šūviui negali pasiruošti, esi nepatogioje situacijoje ir strėlę privalai paleisti per kelias sekundes, beveik nesitaikydamas

„Kasmet dalyvauju Trakuose vykstančios Viduramžių šventės organizuojamuose lankininkystės turnyruose.

Ten sukuriama autentiška atmosfera, be to, susirenka tie, kurie mėgsta istorinę lankininkystę – šaudo iš tradicinių ir ilgųjų lankų“, – teigia lankininkas.

Pašnekovo pastebėjimu, norintiems geriau įsivaizduoti, kaip atrodo ši sporto rūšis, galima prisiminti žymųjį „Žiedų valdovo“ trilogijos veikėją – Legolasą: „Elfo Legolaso šaudymo technika – labai arti to, kas yra ši lankininkystė“.

Kadangi Lietuvoje besidominčių šia sporto rūšimi nėra daug, mokymuisi skirtų užduočių reikia susigalvoti pačiam.

„Visuomet ieškau įdomesnių rungčių, mėginu šaudyti iš nepatogių pozicijų: judant, gulint, bėgant, šaudant į judančius taikinius. Tai – intuityvus šaudymas, kai šūviui negali pasiruošti, esi nepatogioje situacijoje ir strėlę privalai paleisti per kelias sekundes, beveik nesitaikydamas“, – pastebi lankininkas.

Igor Kosovec / Asmeninio archyvo nuotr.
Igor Kosovec / Foto varna nuotr.

Intuityvus versus loginis šaudymas

Įprastai. I.Kosoveco teigimu, lankininkai treniruojasi remdamiesi skaičiavimu: „Mokaisi tą patį veiksmą atlikti vienodai: stovėti, kvėpuoti, įtempti strėlę, palaikyti stabilų centrą. Žinodamas atstumą, gali išmokti pasverti jėgas ir šaudyti labai taikliai.

Šaudant intuityviai, nėra jokio atskaitos taško: nežinai atstumo iki taikinio, visuomet strėlę paleidi iš vis kitos pozicijos. Gali vadovautis tik savo intuicija.“

Tačiau vien tik intuicijos šiame sporte nepakanka. Reikia būti ir puikiu raiteliu – gebėti valdyti arklį vien tik kojomis.

„Reikia treniruotis ne tik pačiam, bet ir apmokyti arklį. Tai – sunkinanti aplinkybė, nes arklio išlaikymas – brangus malonumas “, – pastebi lankininkas.

Deja, I.Kosovecas pripažįsta, jog sąlygų laikyti arklį kol kas neturi. Todėl šiuo laikotarpiu mėgina tobulintis, šaudydamas iš nepatogių pozicijų.

„Lietuvoje retkarčiais vyksta 3D šaudymo varžybos, kurių metu šaudoma į guminius gyvūnus. Kadangi trasa yra miške, reikia taikytis į judančius gyvūnus (ir ne į centrą, o į širdį ar kepenis), taip galima išmokti įvairiausių triukų, priprasti psichologiškai prie tokio tipo šaudymo“, – teigia lankininkas.

VIDEO: Film készül Kassai Lajosról - HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius