-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SideShore burių apžvalga

Sideshore - taip anksčiau buvo vadinama ši burių kategorija. Tačiau pavadinimas nenusako, kokioms sąlygoms esant geriausia imti vieną ar kitą burę. Tai labiau nusako burės charakterį: OnShore burės turi daug galios, o Sideshore - plokštesnės ir neutralesnės.
Burlentė
Burlentė / Photos.com nuotr.

Atlikę abu testus įsitikinome, kad geriausios Sideshore burės galia nė kiek nenusileidžia Onshore grupei, o kai kurie Onshore modeliai yra neutralesni nei Sideshore.

 

extreme-sports.lt nuotr./Burė Gaastra
extreme-sports.lt nuotr./Burė Gaastra

GAASTRA
Manic 4,7
Sausumoje: Į akis pirmiausiai krenta didelis monofilm langas, kurį iš visų pusių supa X-Ply medžiaga. Visuose kampuose ir galuose burė yra gerai sustiprinta.
Vandenyje: Manic - puikus burių gamintojo Dan Kaseler daugiametės patirties ir naujausių technologijų suderinimo pavyzdys. Jam pavyko sukurti burę, kuri turi pakankamai traukos, lengvai valdosi čiuožiant nuo bangos, o tuo pačiu yra nekaprizinga tiesiojoje. Plaukiant Manic yra labai lengva ir tiksli - vos panorėjus galima ją pastatyti į neutralią padėtį. Lygiame vandenyje ji sužiba manevrų metu, nes latės yra visiškai plokščios. Posūkių metu tik pabaigoje yra nedidelis pokštelėjimas, kai latės lengvai persisuka į kitą stiebo pusę. Netgi stiprių gūsių metu traukos taškas beveik nekinta ir burė nepraranda stabilumo. Manic - viena radikaliausių burių bangose, kuria diriguoti yra itin paprasta. Dėl burės neutralumo ir tikslumo nukenčia pumpavimo savybės. Keičiant įtempimą per stiebą, kiekvienas buriuotojas galės atrasti savo optimalų takeliavimo tašką - burė puikiai dirba tiek su minimaliu pritempimu, tiek būdama visiškai plokščia. Vos 1,3kg sveriantis stiebas neatlaikė testo metu susiklosčiusių sudėtingų oro sąlygų ir lūžo. Pasak Gaastra, dabar gaminami stiebai yra gerokai tvirtesni.

extreme-sports.lt nuotr./Burė Gunsails
extreme-sports.lt nuotr./Burė Gunsails

GUN SAILS
Steel 4,7
Sausumoje: FRED (Fast Rigging Easy Doing) - tai mažas lipdukas burės antrame lange, nurodantis optimalaus įtempimo per stiebą tašką. Solidų įspūdį suteikia tai, kad visa burė pasiūta iš X-Ply, o kišenė iš Dacron. Reguliuojamas burės viršutinio kamščio ilgis leidžia burę takeliuoti ir ant (per) ilgų stiebų.
Vandenyje: Gun Sails Steel yra tarsi didysis tėtušis šioje grupėje - jos svoris gerokai slegia svarstykles. Tačiau daugiau jaučiamų minusų nėra. Nors ši burė nėra tarp daugiausiai traukos turinčių šiame teste, tačiau radikalumo ir malonaus profilio amortizacijos jai netrūksta. Pumpavimas yra išties sklandus ir malonus, todėl išėjimas per mūšą neturėtų būti baisus. Tie, kurie įsigys šią burę, galės be jokių "O jeigu" ir "Bet ar" plaukti ekstremaliausiomis sąlygomis - ir visa tai už kainą, kurios kiti negali nukonkuruoti. Steel - tvirta burė, be jokių didelių minusų.

extreme-sports.lt nuotr./Burė Hotsails
extreme-sports.lt nuotr./Burė Hotsails

HOT SAILS MAUI
Fire 4,7
Sausumoje: Labai tvirta stiebo kišenė ir storos apsaugos jau tapo Hot Sails Maui burių prekiniu ženklu. Stiebo apsauga yra stora, tačiau mūsų testuojamai burei gerokai per trumpa. Fire turi viena late daugiau (šešias) negu visos kito burės, todėl ji yra pati sunkiausia iš visų testuojamų burių.
Vandenyje: Bangose 2009-ųjų fire diktuoja madas. Šioje srityje ji be abejonės patenka tarp vikriausių ir radikaliausių burių, kurias galima įsigyti. Tačiau kitos burės savybės nukenčia dėl ne visiško jos išbaigtumo. Susidaro įspūdis, kad burei trūksta jėgos, rankose guli ne visiškai ramiai. Priedo prie viso to, viršutinės škatorinos plazdėjimas jaučiamas visoje burėje. Taigi jos panaudojimas kaip stipraus vėjo freeride arba freestyle burės sunkiai tikėtinas. Burė reikalauja tikslaus valdymo, tačiau suteikia nedaug grįžtamojo ryšio per galinę ranką. Plaukiant nuo bangos jos įsibėgėjimas tarsi pristabdytas. Tarp visų testuotų burių, ši panašiausia į SideShore burę, skirtą plaukti didelėse bangose.

extreme-sports.lt nuotr./Burė Np-combat
extreme-sports.lt nuotr./Burė Np-combat

NEILPRYDE
Combat 4.7
Sausumoje: Pirmasis neįprastas dalykas - pastebimai tiesesnė stiebo linija. Stiebo ir kitos apsaugos atrodo proporcingai, permatomas X-Ply solidus ir patikimas.
Vandenyje: Naujas pasiuvimas, RDM stiebas, tiesesnė stiebo kreivė - visa tai naujajai Combat suteikia visiškai kitokį charakterį. Dabar gauname klaidas atleidžiančią, galingą, bet tuo pačiu ir lengvai kontroliuojamą Wave burę. Profilis išryškėja ir pučiant pakankamai nestipriam vėjui. Burės trauka yra aštri (bet ne nervinga), o gūsiai sugeriami labai lengvai. Trauka labiau jaučiama galinėje rankoje, todėl plaukiant bangose ji nėra tokia radikali, tačiau puikiomis valdymo savybėmis ji vis tiek susilaukia daug gerų žodžių iš testuotojų. Manevrų metu burėje vis tiek išlieka nedidelis profilis, nors tiesioginio vėjo spaudimo ir nėra. Dėl pilnai grotuotų langų (pagamintų iš X-Ply) nukenčia matomumas. Nepaisant to, šią burę galime drąsiai rekomenduoti kone kiekvienam buriuotojui.

extreme-sports.lt nuotr./Burė Np-thefly
extreme-sports.lt nuotr./Burė Np-thefly

NEILPRYDE
The Fly 4.5
Sausumoje: The Fly yra� vienintelė burė, kuriai rekomenduojamas 3.70m RDM stiebas. Ši keturių lačių burė reikalauja stebėtinai mažai pritempimo per stiebą, o visas jos reguliavimas yra per giką. Mūsų 1.90m testuotojai giką turėdavo montuoti beveik pačiame stiebo kišenės išpjovos viršuje, todėl aukštesniems buriuotojams gali iškilti nepatogumų.
Vandenyje: Naujoji The Fly teste sužibėjo su visiškai naujomis savybėmis. Nepaisant nedidelio ploto, ji suteikia daugiausiai galios glisuojant, tačiau išlaiko mažos ir kompaktiškos burės įspūdį. Geriausiai The Fly savybės atsiskleidžia naudojant ją kartu su TwinFin lentomis: gerai kontroliuojama ir neutrali tiesiojoje, vos panorėjus suteikia pakankamai galios galinėje rankoje (traukos taškas yra gana stipriai atitrauktas į galą), kas labai išryškėja atliekant staigius ir aštrius posūkius. Dėl neįprasto santykio (įtempimo per stiebą ir giką), burė atrodo kompaktiška ne tik krantre, tačiau ir bangose ji yra lengva ir manevringa.

extreme-sports.lt nuotr./Burė Np-zone
extreme-sports.lt nuotr./Burė Np-zone

NEILPRYDE
Zone 4.7
Sausumoje: Tokia pat kaip NeilPryde Combat.
Vandenyje: Kaip ir visos kitos 2009-ųjų NP burės, taip ir Zone buvo "atpalaiduota". Mažesnis įtempimas per X-Combat stiebą burei suteikia minkštumo. Jos kirpimas plokštesnis negu Combat, todėl ji yra neutraliausia iš visų NP Sideshore burių, o plaukimo bangose savybės - vienos geriausios iš visų testuotų burių. Dėl kiek labiau priekyje esančio traukos centro, įsibėgėjant burė traukia į priekį, tačiau prie to pripratus galima mėgautis pavyzdingomis burės savybėmis. Ne tokia stabili tiesiojoje, tačiau lengva kaip plunksna atliekant manevrus. Tai, kad vos panorėjus galima akimirksniu "išjungti" trauką burėje, dar labiau pagerina burės savybės bangose.

extreme-sports.lt nuotr./North
extreme-sports.lt nuotr./North

NORTH SAILS
Ego 4.7
Sausumoje: Ego yra tiesiog prikimšta visokiausių sutvirtinimų ir naujovių. Viena iš pastebimiausių - tai įstrižai giko einanti apatinė latė. Tai leidžia stabilizuoti kampą virš giko, o apatinė burės dalis nuo šarnyro labai stačiai kyla į viršų. 1.80m ūgio testuotojai turėdavo montuoti giką beveik pačiame tam skirtos išpjovos viršuje.
Vandenyje: North Sails savo naująją burę Ego įvardija kaip "Concept Wave". Kaip testuotojai galėjo įsitikinti, šios burės panaudojimo zona - ekstremaliausios sąlygos jūroje, kai ko jau ko, bet vėjo netrūksta. Palyginus su kitomis tokio pat dydžio burėmis, apatiniame vėjo diapazone Ego suteikia pakankamai nedaug traukos bei yra kiek nervinga. Tačiau stipriau pūstelėjus vėjui, galime mėgautis labai plokščio profilio privalumais. Šiai burei joks kitas testuotas modelis negalėjo prilygti plaukiant bangose. Net stipriausi gūsiai nepriversdavo burės prarasti neutralumo. Ego geriausiai funkcionuoja nuo vidutinio iki maksimalaus takeliavimo zonoje. Su nedideliu įtempimu per stiebą burė praranda tą lengvumą, kurį turi būdama plokščia. Nedidelis lačių išlinkimas ir nejaučiamas jų apsisukimas apie stiebą posūkių metu testuotojams paliko labai teigiamą įspūdį.

extreme-sports.lt nuotr./Burė Rrd
extreme-sports.lt nuotr./Burė Rrd

RRD
Wave Vogue 4.7
Sausumoje: Labai daug X-Ply su PVC langu, stilinga stiebo apsauga ir trigubai sustiprintas įtempimo per giką žiedas - pagrindiniai šios burės išskirtinumai. Burės kirpimas beveik identiškas Simmer X-Flex. Labai lengvas (vos 1.45 kg) stiebas neatlaikęs apkrovų testo metu lūžo.
Vandenyje: Radikali, kiek minkštoka burė - būtent tai, ko galima ir tikėtis iš klasikinio Simmer kirpimo burės. Kontrolė, įsibėgėjimas ir puikus valdymas dera kartu plačiame vėjo diapazone, nekeičiant įtempimo per stiebą ar giką (tai ypač pasijaučia gūsiuose). Ja diriguoti nėra taip lengva kaip NP Zone, tačiau vis dar vikri bei nebaudžianti už menkiausias klaidas. Vogue rankose guli stabiliai, nėra nervinga, noriai pasiduoda pumpavimui, nors yra kiek kietoka. Jeigu pumpuojant užklups vėjo gūsis, nebūsite brutaliai nusviesti per priekį, o tik lengvai pastūmėti į glisą.

extreme-sports.lt nuotr./Burė Sailloft
extreme-sports.lt nuotr./Burė Sailloft

SAILLOFT HAMBURG
Curve 4.7
Sausumoje: Norint pilnai pritempti Curve per stiebą, reikia išties nepagailėti jėgų. Stiebo apsauga ir sutvirtinimai atrodo tvirtai, stiebo kišenė pasiūta iš vientisos medžiagos gabalo.
Vandenyje: Šioje grupėje Sailloft panašiausia į OnShore burę. Tiesiojoje ji guli ramiai, beveik kaip freeride burė, vėjo diapazonas nekeičiant takeliavimo yra platus, gūsiuose burė per daug nesideformuoja ir traukos centras išlieka ten, kur ir turi būti. Testuotojai pasigedo tik to truputėlio vikrumo ir neutralumo, ko paprastai tikimasi iš šios grupės wave burių. Bangose ir manevrų metu profilis išlieka pakankamai kietas ir dėl to burė kiek atsilieka nuo radikaliausių konkurentų.

 

extreme-sports.lt nuotr./Burė Severne
extreme-sports.lt nuotr./Burė Severne

SEVERNE
S-1 4.7
Sausumoje: Itin lengva burė gali pasigirti solidžia stiebo apsauga ir gausiais sutvirtinimais. Ratukų blokas prie stiebo yra pasuktas 90 laipsnių kampu. Didelis monofilmo langas labai pagerina matomumą. Z-1 buvo rekomenduotas santykinai pigus, 70% anglies pluošto turintis stiebas.
Vandenyje: Būdama plokščia, ši burė turi nedidelę pradinę trauką, o norint ją išgauti, reikia labai tiksliai pastatyti burę į optimalią poziciją. S-1 taikosi į plaukimo jūroje ekspertus, kurie nori plokščios, lengvos burės, pasižyminčios neutraliu valdymu bangose. Burę sutakeliavus plokščiai, ji tampa standi, ne tokia prislopinta, kaip ankstesnių metų modeliai. Tai suteikia labai daug kontrolės pučiant stipriam vėjui, tačiau mažiau gyvybiškumo apatiniame diapazone. Pumpuojant jaučiamas kiek kietokas profilis. Apibendrinant: dabar burė yra tiksli, lengva ir neutrali tiek bangose, tiek atliekant manevrus (būtent čia ir atsiskleidžia plokščio profilio privalumai).

extreme-sports.lt nuotr./Burė Enemy-black-red
extreme-sports.lt nuotr./Burė Enemy-black-red

VANDAL SAILS
Enemy 4.7
Sausumoje: Enemy nuo Gaastra burės skiriasi tik firmos ženkliuku. Tai per daug nestebina, žinant tai, kad Dan Kaseler paraleliai kuria bures dviem firmoms. Labai lengvas (1,3kg) stiebas pasirodė ne toks tvirtas ir neatlaikęs apkrovų lūžo testo metu. Plaukiant matomumas per langą yra ribotas. Taisyklingai sutakeliavus burę, viršus atsipalaiduoja santykinai nedaug.
Vandenyje: Net plaukimo savybėmis Vandal Enemy labai panaši į Gaastra Manic. Vandal burė leidžia kiek anksčiau išglisuoti, turi daugiau jėgos įsibėgėjant. Pumpavimas kiek malonesnis, burė tarsi gyvesnė, tačiau taip pat nestokoja komfortabilumo. Būdamas rinkos naujokas, Vandal Sails tikrai pasistengė ir turėtų patikti daugeliui buriuotojų, plaukiančių skirtingomis sąlygomis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius