-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donatas Puslys: Europos čempionato startas Lenkijos švente netapo

Prieš rungtynes Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis teigė tikįs, kad jo šalies ekipa nugalės graikus 1:0. Premjeras Donaldas Tuskas tikėjosi tokio pat rezultato. Optimistiškiausiai buvo nusiteikęs opozicinės partijos „Teisė ir teisingumas“ lyderis Jaroslawas Kaczynskis, kuris prognozavo lenkų pergalę 2:0.
 

Dabar jau drąsiai galima teigti, kad futbolas yra žavus tuo, jog tik nuaidėjus rungtynių pradžią skelbiančiam švilpukui, visos prognozės tampa bevertės.

Dauguma apžvalgininkų prieš Lenkijos ir Graikijos rinktinių dvikovą tikėjosi atsargaus, gynybinio futbolo. Nieko panašaus – aikštės šeimininkai nieko nedelsdami šoko į ataką. Pirmajame kėlinyje matėme atvirą, akiai patrauklų futbolą. Antroji pusė jau buvo kiek kitokia – klampesnė, mažiau patraukli. Bet drąsiai galima teigti, kad lenkai rezultatu neturėtų būti patenkinti. Jie pirmavo, turėjo kiekybinę persvarą, tačiau viską paleido iš rankų.

Lenkų treneris Franciszekas Smuda pasirinko schemą 4-2-3-1. Puolime žaidė vienintelis Robertas Lewandowskis, jam iš gilumos talkino atakuojantis saugas Ludovicas Obraniakas. Graikų strategas Fernando Santosas pasirinko schemą 4-3-3. Kartu su Giorgu Samaru puolime rungtyniavo Fanis Gekas ir Sotiris Ninis. Tačiau pastarieji du niekuo neišsiskyrė.

Tarp lenkų galima išskirti Kubos Blaszczikowskio ir Roberto Lewandowskio duetą, kuris ir sukūrė pirmąjį rungtynių įvartį. 17 min. R. Lewandowskis po puikaus perdavimo atidarė šio čempionato įvarčių sąskaitą. Lenkas tarp visų Europos čempionate dalyvaujančių žaidėjų buvo antras pagal rezultatyvumą su 22 įvarčiais bundeslygoje. Rezultatyvesnis už Robertą - tik tame pačiame čempionate rungtyniavęs olandas Klaasas Janas Huntelaaras.

Iš graikų pagyrimų vertas po pertraukos aikštėje pasirodęs Dimitris Salpingidis. Būtent jis 51 min. išlygino rezultatą. Tai buvo pirmasis graikų smūgis į vartų plotą. Vėliau tas pats D.Salpinigidis uždirbo ir 11 metrų baudinį bei raudoną kortelę varžovų vartininkui Wojciechui Szczesny.

Tačiau į lenkų vartus po keitimo stojęs Przemyslawas Tytonas, žaidžiantis „PSV Eindhoven“, atrėmė Giorgaso Karagounio smūgį ir tapo Lenkijos didvyriu.

Abiejų ekipų vartininkai padarė kelias šiuirkščių klaidų. Graikas Kostas Chalkias neapdairiai paliko vartus, kai į juos smūgiavo R.Lewandowskis. Klydo ir W.Szcezny, kuris turi prisiimti nemažą dalį kaltės dėl išlyginamojo įvarčio. Lenkas neapdairiai išbėgo iš vartų ir nepasiekė skersuoto kamuolio, tad D.Salpingidžiui liko tik pasiųsti patogiai nukritusį kamuolį į tuščius vartus. Dėl antrojo epizodo, kai W.Szcezny gavo raudoną kortelę, vartininko kaltinti nederėtų – prieš vartininką iššokusį D.Salpingidį pražiopsojo gynėjai.

Nuvylė graikų puolėjas F.Gekas. Ką jau kalbėti apie Giorgasą Karagounį. Negana to, jis užsidirbo ir geltoną kortelę. Bet tai nestebina - šis žaidėjas Europos čempionato finaliniame etape yra sužaidęs aštuonerias rungtynes ir gavęs septynias geltonas korteles.

Dvikovai vadovavo ispanas Carlozas Velasco Carballo. Vien pažvelgus į šio teisėjo statistiką, galima buvo tikėtis, kad kortelių netrūks. Per 19 šį sezoną teisėjautų Ispanijos pirmenybių rungtynių šis arbitras parodė net 16 raudonų kortelių.

Ispanas liko ištikimas sau. Raudoną kortelę prieš save išvydo graikas Sokratis Papasthopoulos. Jis tapo pirmuoju graiku, išvytu iš aikštės per visą Europos čempionatų istoriją. Tiesa, abi geltonos kortelės, kurios buvo parodytos šiam gynėjui, yra diskutuotinos.

Pirmajame epizode graikas galbūt kiek stumtelėjo R.Lewandowskį, bet tai nebuvo šiurkštus žaidimas. Antrajame epizode Rafalas Murawskis jau buvo praradęs pusiausvyrą prieš kontaktą su varžovu.

Po raudonos kortelės graikai atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje. Nė vienai ekipai nebuvo pavykę laimėti Europos čempionato rungtynių pirmajame kėlinyje dėl raudonos kortelės netekus žaidėjo. Tačiau graikai galėjo perrašyti istoriją.

Lenkų žaidimas antrajame kėlinyje akivaizdžiai strigo, atakoms trūko kūrybingumo. Tačiau lenkų strategas F.Smuda atliko vos vieną keitimą ir tą patį priverstinį. Negi F.Smuda ant suoliuko nerado nė vieno žaidėjo, galinčio pagyvinti ekipos puolimą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius