Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dovydas prieš Galijotą: didžiausios Europos čempionatų sensacijos

Prieš kiekvieną čempionatą ekspertai ir žurnalistai sudaro favoritų sąrašus, pasipila įvairiausio plauko prognozės. Drąsiai vardijami favoritai, kurie turėtų nuo kelio šluoti visus ten pasitaikančius varžovus. Tačiau ne viskas yra taip lengvai prognozuojama. Kaip Dovydas nugalėjo Galijotą, taip ir autsaiderėmis laikytos vienuolikės ne kartą nemaloniai nustebino savo iš pažiūros pajėgesnius varžovus. Kviečiame susipažinti su didžiausiomis Europos čempionato finalinių etapų sensacijomis.
Oficialus Europos futbolo čempionato kamuolys „Tango“
Oficialus Europos futbolo čempionato kamuolys „Tango“ / „Scanpix“ nuotr.

1988 metų grupės etapas: Anglija – Airija 0:1

Tai buvo airių debiutas Europos čempionato finaliniame etape. Ir nors Anglija finaliniame etape žaidė tik trečią kartą, tačiau būtent ši rinktinė buvo laikoma aiškia favorite. Airių strategas Jackas Charltonas savo sudėtyje turėjo Ronnie Whelaną, Paulą McGrathą, Ray Houghtoną, Johną Aldridge'ą.

Tačiau net ir jiems Anglijos vienuolikė su Bryanu Robsonu, Peteriu Beardsley, Gary Linekeriu ir Johnu Barnesu buvo laikoma sunkiai įkandama. Tačiau jau šeštą minutę anglus į priekį išvedė R.Houghtonas. Anglai bandė šturmuoti airių vartus, tačiau juos didvyriškai gynė Packie Bonneris. Daugiausia jo pastangomis rezultatas iki mačo pabaigos taip ir nepakito.

1992 metų finalas: Vokietija – Danija 0:2

Tai buvo daniškos pasakos, kuria galėjo mėgautis kiekvienas futbolo romantikas, kulminacija. Danija kvalifikaciniame etape nesugebėjo iškovoti kelialapio į finalinį Europos čempionato etapą. Tačiau, likus porai savaičių iki čempionato Švedijoje pradžios, danai gavo kvietimą turnyre pakeisti Jugoslavijos vienuolikę. Po mėnesio Danijos futbolininkai jau kėlė į viršų Europos čempionų taurę.

Grupės varžybose danai liko antri į priekį praleisdami Švedijos vienuolikę. Pusfinalyje danai po 11 metrų baudinių serijos nugalėjo Nyderlandų ekipą. Danai taikliai realizavo visus savo baudinius, tarp olandų suklydo legendinis Marco van Bastenas.

Finale danų laukė vokiečiai, kurie buvo patiesti ant menčių rezultatu 2:0. Danams įvarčius pelnė Johnas Jensenas ir Kimas Vilfortas. Vartus puikiai gynė Peteris Schmeichelis. Danai triumfavo čempionate, kuriame iš jų to tikrai nebuvo tikimasi.

2004 metų grupės etapas: Latvija – Vokietija 0:0

Pirmą kartą Europos čempionato finaliniame etape dalyvavę latviai vargu ar galėjo tikėtis sunkesnės grupės. Jų laukė dvikovos su Nyderlandais, Vokietija ir Čekija.

Turnyrą latviai pradėjo pralaimėjimu rezultatu 2:1 Karelo Brucknerio treniruojamiems čekams. Antrose varžybose jų laukė dar grėsmingesnis priešininkas – triskart Europos ir triskart pasaulio čempionė Vokietija. Tačiau Latvijos vienuolikė demonstravo organizuotą bei disciplinuotą futbolą ir sėkmingai griovė visus vokiečių antpuolius. Negana to, baigiantis pirmajam kėliniui, Maris Verpakovskis turėjo gerą galimybę išvesti „braliukus“ į priekį.

2004 metų finalas: Portugalija – Graikija 0:1

Graikų triumfas 2004 metais buvo lygiai toks pat netikėtas kaip ir Danijos ekipos pergalė prieš 12 metų vykusiame Europos čempionate. Portugalai rungtyniavo namuose, jų auksinės kartos atstovų – Luiso Figo ir Rui Costos – karjeros jau artėjo pabaigos link, tačiau tokie žaidėjai kaip Deco ar Ricardo Carvalho buvo pačiame savo žydėjime. Be to, į sceną žengė ir jaunasis Cristiano Ronaldo.

Tačiau graikai buvo tikras 2004 metų čempionato netikėtumas. Varžybas Graikijos ekipa pradėjo pergale rezultatu 2:1 prieš brazilo Luiso Felipes Scolario treniruojamus portugalus. Pergale prieš tą pačią ekipą graikai čempionatą ir baigė. Angolo Charisteaso taiklus smūgis galva atnešė graikams Senojo žemyno čempionų titulą.

Parengta pagal UEFA.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius