-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos futbolo čempionatas: faktai ir skaičiai

Europos futbolo čempionatas 24 dienas laikė prikaustęs ne tik europiečių, bet ir viso pasaulio futbolo aistruolių dėmesį. Tiek lenkai, tiek ukrainiečiai gali didžiuotis puikiai surengtu renginiu, o kol kas metas pažvelgti, ką mums apie neseniai pasibaigusį renginį kalba faktai.
/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ukraina

Lankomumas. Iš viso čempionato rungtynėse apsilankė 1,4 mln. žiūrovų, vidutiniškai po 46 671 per rungtynes. Daugiausia žiūrovų stebėjo Kijevo Olimpiniame stadione vykusias rungtynes tarp Švedijos ir Anglijos.

Šimtininkai. Airis Damienas Duffas, vokietis Lukasas Podolskis ir ispanas Xabi Alonso čempionato metu sužaidė savo šimtąsias rungtynes rinktinėje. Pastarieji du futbolininkai savo šimtąjį mačą pažymėjo įvarčiais. Ispanijos vartininkui ir kapitonui Ikerui Casillasui finalas buvo ir šimtoji pergalė su rinktine.

Sirgalių zonos. Specialiai čempionatui įkurtose sirgalių zonose, kurios veikė aštuoniuose miestuose, rungtynes stebėjo daugiau nei 5 mln. žmonių.

Įvarčiai. Per 31 čempionato rungtynes įmušti 76 įvarčiai. Net 22 iš jų įmušti galva.

Amžius I. Nyderlandų futbolininkas Jetro Willemsas tapo jauniausiu visų laikų Europos čempionatų žaidėju. Rungtynių su Danija metu jam buvo 18 metų ir 71 diena. 21 metų sulaukęs Danni Wellbeckas tapo jauniausiu čempionate įvartį įmušusiu žaidėju.

Amžius II. Vyriausias šio čempionato žaidėjas – 38 metų Graikijos vartininkas Kostas Chalkias. Vyriausiu čempionato įvarčio autoriumi tapo ukrainietis 35 metų Andrijus Ševčenka.

Taškai. Nyderlandų rinktinė pirmą kartą per visą savo dalyvavimų didžiuosiuose tarptautiniuose turnyruose istoriją nesurinko nė taško. Dramatiška nesėkmė 2010 metų pasaulio vicečempionams.

Treneriai. Dar prieš čempionatą Kroatijos ir Rusijos treneriai Slavenas Biličius ir Dickas Advocaatas pranešė po turnyro paliksiantys savo postą. Po čempionato pasitraukė ir Prancūzijos rinktinės treneris Laurent‘as Blanc‘as, lenkas Franciszekas Smuda ir olandas Bertas van Marwijkas.

Rekordas. Ispanija tapo pirmąja vienuolike, sugebėjusia apginti Europos čempionų titulą. Be to, ispanai tapo pirmąja komanda, sugebėjusia laimėti tris iš eilės didžiuosius tarptautinius turnyrus. Vicente del Bosque tapo pirmuoju treneriu, laimėjusiu Europos čempionatą, Pasaulio čempionatą ir Europos taurę.

„Twitter“. Šiame socialiniame tinkle pasirodė 16,5 mln. įrašų, tiesiogiai susijusių su Europos čempionatu. Po to, kai ispanai finale įmušė ketvirtą įvartį, per sekundę vidutiniškai buvo paskelbiama po 15 358 įrašus. Tai – sporto rekordas.

Televizija. Lenkijos rinktinės lygiąsias su Rusija stebėjo 14,7 mln. žiūrovų. Tai – Lenkijos rekordas. Anglijos ir Italijos susitikimas ketvirtfinalyje tapo visų laikų labiausiai žiūrimu Europos čempionato ketvirtfinaliu. Ispanijos triumfą finale stebėjo vidutiniškai 15,5 mln. žiūrovų. Tai – Ispanijos rekordas. Vienu metu šį mačą žiūrėjo net 17,9 mln. aistruolių.

Serija. Vokietija buvo jauniausia šio čempionato komanda. Vokiečiai po pergalės ketvirtfinalyje prieš Graikiją pasiekė pasaulio rekordą oficialiuose mačuose iškovodami 15 pergalių iš eilės. Tiesa, ši nuostabi serija nutrūko jau pusfinalyje kovojant su italais.

Gyvūnai. Charkovo zoologijos sode gyvenantis šeškas Fredas, Krokuvos zoologijos sode prieglobstį radusi dramblė Citta, paršas iš Kijevo Funtikas ir keli kiti gyvūnai kovojo dėl geriausio orakulo titulo. Bet nurungti aštuonkojo Paulio jiems nepavyko.

UEFA.com
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius