-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karina Kvašniova: Ispanijos futbolo rinktinės portretas

Sekmadienį Ispanijos rinktinė su didžiule motyvacija žais finalines „Euro 2012“ rungtynes, kurios gali įeiti į istoriją.
Ispanijos rinktinė
Ispanijos rinktinė / „Scanpix“ nuotr.
 

Prieš tai ne viena komanda nebuvo iš eilės laimėjusi Europos čempionato, pasaulio pirmenybių ir dar vieno Europos čempionato. Šia pergale „La Roja“ žaidėjai užbaigtų ketverių metų istorinį ciklą, kurio metu visas pasaulis galėjo stebėti šiuos nepakartojamus žaidėjus ir mėgautis jų sukurtu stiliumi, kurį Ispanijoje vadina „tiki-taka“.

Ispanų kelias į šį finalą nebuvo nuklotas rožėmis, nes komanda atvažiavo į Lenkiją ir Ukrainą negeriausios fizinės formos. Tačiau Vicente Del Bosque vadovaujama ekipa liko ištikima savo stiliui ir to dėka dabar ją skiria tik 90 minučių nuo istorinio pasiekimo.

Pakalbėkime atskirai apie kiekvieną šios komandos žaidėją.

Ikeras Casillasas garbingai sužaidė visas „Euro 2012“ rungtynes. Jis praleido tik vieną įvartį pirmame čempionato mače prieš italus ir buvo atidus tose keliose pavojingose situacijose, kurias buvo sukūrę Ispanijos varžovai prie jos vartų.

Ispanijos gynyba taip pat buvo aukšto lygio. Šių varžybų atradimu, Johanno Cruyffo nuomone, tapo Jordi Alba. Ispanai susidūrė su rimta problema, kai po pasaulio čempionato Pietų Afrikoje, Joanas Capdevila nusprendė pasitraukti iš rinktinės, nes tuo metu Ispanijoje nebuvo garbingų kandidatų jį pakeisti.

Tačiau Vicente del Bosque nusprendė išbandyti klubo „Valencia“ kairiojo krašto gynėją Jordi Albą ir neapsiriko, nes jaunas žaidėjas šio čempionato metu padarė viską, ko tik galima tikėtis iš futbolininko, žaidžiančio jo pozicijoje: jis buvo visa galva už kitus pranašesnis gynyboje, pagelbėdavo aikštės centre ir sukurdavo pavojingų situacijų prie varžovų vartų atakoje.

Gerardas Pique ir Sergio Ramosas buvo nepakartojami gynybos centre, turbūt du geriausi šios pozicijos čempionato žaidėjai. Jie pradėjo Ispanijos žaidimą labai protingai ir stengėsi iš visų jėgų vengti klaidų. Jau pirmose „Euro 2012“ rungtynėse jie puikiai kontroliavo „talentino“ Cassano ir „Super“ Mario Balotelli.  Abudu net įmūšė baudinius ir tokiu būdu nemažai prisidėjo prie Ispanijos pergalės pusfinalyje prieš Portugaliją.

Alvaro Arbeloa, deja, nepasižymėjo itin solidžia gynyba. Šis dešiniojo krašto gynėjas, be abejo, susidorojo su savo darbu, tačiau, akivaizdu, jog šis „La Roja“ žaidėjas neturi tiek meistriškumo, kiek jo komandos draugai. Jis prarado nemažai kamuolių, kai komandą spaudė varžovai.

Žaidėjų tandemas, dėl kurio del Bosque niekada nebuvo kilę abejonių, yra Xabi Alonso ir Sergio Busquetsas. Daug kas reikalavo, kad komanda žaistų tik su vienu iš jų, nes tai duotų galimybę žaisti kuriam nors kitam, agresyvesnio stiliaus saugui arba dar vienam puolėjui. Tačiau Ispanijos rinktinės treneriui turėti Alonso ir Busquetsą aikštėje yra tas pats, kas žaisti pačiam. Šie du žaidėjai atstato pusiausvyrą komandoje. Kai krašto gynėjas atakuoja, jie prižiūri arba užima jo poziciją, spaudžia varžovą, įsikiša tarp centro gynėjų, kai to prireikia keičia ir žaidimo ritmą.

Tuo tarpu Xavi Hernandezas yra fiziškai išsekęs. Šis sezonas jam buvo pernelyg ilgas ir sunkus dėl jį pastoviai kankinančių traumų ir kitų problemų su sveikata. Į šį čempionatą jis atvyko ne geriausios fizinės formos. Ir nors jo žaidimas buvo aukšto lygio, rungtynėse prieš Portugaliją matėme, kad po to, kai Del Bosque vietoj Xavi išleido į aikštelę Pedro, o Andresas Iniesta užėmė jo poziciją, komandos žaidimas žymiai pagerėjo ir Ispanija pagaliau pradėjo kontroliuoti rungtynes, ko iki to momento jiems daryti nesisekė.

Andresas Iniesta ir Davidas Silva sąžiningai atliko savo darbą, nepaisant to, kad jų fizinė forma nėra ideali. Mano nuomone, Iniesta „Euro 2012“ metu buvo ne tik geriausias Ispanijos žaidėjas, bet ir geriausias viso čempionato žaidėjas kartu su Andrea Pirlo. Šiandien matysime įspūdingą dvikovą tarp Ispanijos saugų ir Pirlo, De Rossi, Montolivo ir Machisio.

Cescas Fabregasas – daugiausiai minučių puolime žaidęs Ispanijos rinktinės žaidėjas. Cescas reikalingas Del Bosque dėl to, kad jis atlieka daugybę perdavimų, kas užtikrina komandos kamuolio valdymą. O tai ispanų treneriui yra svarbiausia.

Tokiu būdu komanda paaukojo nemažai įvarčių, kurie galėjo būti įmušti Torreso arba Llorente, kuris nėra sužaidęs nė vienos minutės, arba Negredo. Bet jei Ispanija praleido tik vieną įvartį, tai todėl, kad labai gerai valdo kamuolį. Vicente del Bosque nuomone, jei komanda turi kamuolį, jos neįmanoma atakuoti, dėl to jam taip svarbu valdyti kamuolį ir jo neprarasti.

Linkiu sėkmės abiems komandoms ir tikiuosi, kad laimės futbolas!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius