Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvio įspūdžiai iš Europos futbolo čempionato Kijeve: tylus švedų nusivylimas, pramogų kupinas palapinių miestelis ir gamtos išdaigos

Muzikos atlikėjų vadybininkas Vaidas Stackevičius, jau antrą savaitę viešintis Kijeve (Ukraina), tęsia pasakojimų ciklą apie Europos futbolo čempionatą.
Švedų sirgaliai ruošiasi rungtynėms
Švedų sirgaliai ruošiasi rungtynėms / V.Stackevičiaus nuotr.

Šįkart specialiai 15min.lt skaitytojai sužinos kokios nuotaikos tvyro Kijeve, ką laisvalaikiu veikia užsienio šalių sirgaliai, kokias išdaigas krečia gamta ir kas miestiečių laukia prieš didįjį Europos futbolo čempionato finalą.

Drebino stadiono konstrukcijas

Teko apsilankyti Švedijos ir Anglijos rinktinių mače. Jis buvo įsimintinas ir permainingas kaip reta – iš pradžių pirmavo anglai 1:0, vėliau į priekį išsiveržė švedai 2:1, tačiau susitikimas baigėsi anglų pergale 3:2. Švedams įmušus antrą įvartį, naujojo olimpinio Kijevo stadiono tribūnų konstrukcijos nuo švedų sirgalių šokinėjimo lingavo taip, kaip S.Dariaus ir S.Girėno stadione Kaune pernai lietuviams įmušus įvartį į ispanų vartus.

V.Stackevičiaus nuotr./Kas čia ką pametė?
V.Stackevičiaus nuotr./Kas čia ką pametė?

Nusivylimą po pralaimėjimo Švedijos sirgaliai skandino Kijevo baruose. Kaip ten bebūtų, savo komandą jie palaikė iki galo, elgėsi kultūringai, nešvilpė ar kaip nors kitaip garsiai nereiškė nepasitenkinimo – jų nusivylimas buvo tylus. Jie krimtosi, nes komanda sužaidė gerai (ypač antrąsias rungtynes), tačiau šį vakarą bus priversti palikti čempionatą.

Švedai susikrovė lagaminus

Iš tiesų Kijeve šiek tiek liūdima, kad švedai jau iškrito, nes miestas negaus pajamų. Daug kas iš švedų aistruolių nebelaukė šio vakaro rungtynių su prancūzais ir pakavosi daiktus vykti namo, už pusę kainos pardavinėjo savo bilietus.

Būtent didžiąją dalį iš užsienio atvykusių gerbėjų Kijeve sudarė švedai – jų buvo apie 20 tūkstančių. Švedijos rinktinė visas trejas grupės rungtynes žaidžia šiame mieste. Pavyzdžiui anglų komanda dvi rungtynes žaidžia Donecke ir vienerias Kijeve. Nežinau kokia situacija Donecke, bet Kijeve anglų tikrai nebuvo daug. Jie pasirodė tik rungtynių Švedija-Anglija išvakarėse ir išvyko kitą dieną po rungtynių.

Stadione per susitikimą tarp Švedijos ir Anglijos komandų jų buvo apie 10 tūkstančių. Kartu su jais rungtynes stebėjo ir Kijeve koncertavęs britų dainininkas Noelis Gallagheris, specialiai dėl futbolo Kijeve kelioms dienoms papildomai pasilikęs po koncerto.

Apskritai Ukrainoje masiškiausios delegacijos tų šalių sirgalių, kurių komandos žaidžia visas trejas rungtynes viename mieste. Tokios komandos yra dvi – švedai Kijeve ir olandai Charkove. Taip sirgaliams žymiai paprasčiau planuoti kelionę – galima viename mieste apsistoti ilgesnį laiką, nereikia rūpintis kelione į kitą miestą, apsistojimu jame.

Beje, tokių sirgalių kaip švedai ir olandai galima tik palinkėti bet kuriam miestui! Jie neproblematiški, neieško konfliktų. Pavyzdžiui, Charkove susirinkę olandai pramogavo štai taip:

VIDEO: Голландцы и харьковский репортер. Holland fans & Ukrainian journalists

Pramogos švedų palapinių miestelyje

Švedams Kijevas patinka, čia visgi yra daugiau vietų kaip galima praleisti laisvalaikį tarp rungtynių, nei kitur. Olandams Chrokove, ko gero, nuobodžiau. Rungtynės kiekviename mieste vyksta kas keturias dienas, tad tą laiką reikia kažkaip užpildyti. Prancūzų prigūžėti turėtų šiandien, šiaip ar taip jiems šio vakaro rungtynės su švedais taip pat labai svarbios.

V.Stackevičiaus nuotr./Pramgos avedų miestelyje
V.Stackevičiaus nuotr./Pramgos švedų miestelyje

Teko apsilankyti ir Švedijos sirgalių palapinių miestelyje. Jis įsikūręs parke, esančiame Dniepro upės saloje. Nors tai ir netoli miesto centro, bet iki artimiausios parduotuvės reikėtų eiti keliolika
minučių (būtų panašiai, jei užsimanytum ką nors nusipirkti iš parduotuvės būdamas Vilniuje Vingio parke). Tad saloje įrengti barai uždarbiauja. Teko matyti net atsiprašymo raštelį prie kasos rusų kalba – atleiskite kainas reguliuoja kompanija „Food Factory“, todėl viskas brangiau.

Pats palapinių miestelis labai panašus į muzikos festivalio kempingą ir, be abejonės, švediškos simbolikos ten gausu. Yra įrengta scena, ekranai, barai, valgykla, prausyklos, kasdien geriamo vandens atveža sunkvežimis. Galima užsisakyti įvairių pramogų – pavažinėti rusiška karine tankete ar šokti prisirišus lynu.

Pastabos Ukrainos sirgaliams

Po pralaimėtų rungtynių prancūzams ukrainiečiai buvo nusiminę, nes jau buvo pradėję kažko tikėtis šiame čempionate. Visgi šansų pakovoti dėl vietos ketvirtfinalį jie dar turi. Treneris Olegas Blochinas prisiimė atsakomybę už pralaimėjimą, sakė, kad tai jis kaltas ir negalima nušvilpinėti komandos, o būtent taip nutiko rungtynių su Prancūzija pabaigoje.

Buvo užvirusi diskusija internete, spaudoje apie ukrainiečių sirgalių elgesį. Teko skaityti tokį palyginimą – prisiminkite, kai mokykloje jūs gaudavote dvejetą ar tėvai dėl to jus mažiau mylėdavo. Taigi, kad ne! Tad, ir su mėgstama komanda tas pats. Šioje vietoje galima tik prisiminti, kaip švedai saviškius palaikė po pralaimėtų antrųjų savo rinktinės rungtynių. To tikrai galima būtų pasimokyti...

V.Stackevičiaus nuotr./Sustiprinta apsauga Chreačiatike
V.Stackevičiaus nuotr./Sustiprinta apsauga Chreščiatike

Rungtynės Donecke tarp Ukrainos ir Prancūzijos vyko itin prastomis sąlygomis. Sulig pirmaisiais prancūzų himno garsais pradėjo lyti ir ilgainiui liūtis tapo tokia, kad teisėjas po kelių minučių nuo rungtynių pradžios jas nutraukė ir pratęsė tik maždaug po valandos.

Kaip ten bebūtų, ukrainiečiai tąsyk nusileido vienai tituluočiausių Europos komandų. Dabar jų laukia lemiamas mačas su anglais, kurį reikia būtinai laimėti, o tai bus nelengva. Į anglų gretas po diskvalifikacijos sugrįžta Wayne'as Rooney'is. Vieni čempionato šeimininkų lenkai jau iškrito, ko gero, būtų liūdna, jei ir Ukraina pasitrauktų iš čempionato.

Apie būsimą koncertą. Kijeve vyks finalinės šio Europos futbolo čempionato rungtynės, tad miestas yra pasiruošęs ir pasipuošęs. Bene svarbiausiu renginiu taps finalo rungtynių išvakarėse, birželio 30-tąją, centrinėje fanų zonoje Chreščiatike pastatytoje scenoje vyksiantys nemokami Eltono Johno ir grupės „Queen“ koncertai. Planuojama, kad į juos susirinks per pusantro šimto tūkstančių žiūrovų.

Apie gamtos išdaigas. Didelę liūtį teko išgyventi ir Kijevui. Visa laimė, tai nebuvo per rungtynes. Stebint rungtynes tarp Ispanijos ir Airijos pirmiausia išsijungė ekranas, po pusės minutės pasigirdo griaustinis ir tada praplyšo dangus... Bėgom ieškot stogo, per kelias minutes buvome kiaurai šlapi, tačiau rungtynes pabaigėme žiūrėti viename klube. Kitą dieną tas pats debesis užgriuvo Donecką, kur nutraukė rungtynes tarp Ukrainos ir Prancūzijos.

Šį mačą teko stebėti Kijeve fanų zonoje, esančioje Chreščiatike. Pažiūrėti savo komandos ten susirinko apie 140 tūkstančių žmonių.  Po to, kai teisėjas valandai sustabdė rungtynes, visa ši masė žmonių patraukė šturmuoti barų. Įsivaizduojate? Buvo užkištas visas centras, baruose nebuvo kur prisiglausti – ne tik viduje, bet ir šalia jų gatvėje ne visada pavykdavo rasti vietos kur sustoti.

Apie bilietus. Ukrainiečiai bilietus mėgina parduoti už didesnę kainą ir iš to užsidirbti, tačiau jeigu bilietą parduoda užsienietis, tai dažniausiai kaina yra nominali arba net mažesnė. Čempionatą paliekantys švedai į paskutiniąsias savo rinktinės rungtynes 70 eurų kainuojančius bilietus parduoda už 30-35 eurus. Tuo tarpu jeigu tau bilietą siūlys ukrainietis, jis vietoj 700 grivinų prašys tūkstančio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius