Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 19 /2012 06 20

Teisėjo ir vartininko klaidos palaidojo Ukrainos svajonę, Anglija triumfavo – 1:0 (statistika, komentarai)

Ukrainos futbolo svajonė mirė. Po dviejų širdies smūgių – vaikiškos vartininko Andrijaus Piatovo ir šiurkščios teisėjo Viktoro Kassai klaidų. Pirmasis padovanojo įvartį sugrįžusiam Wayne'ui Rooney, o antrasis neįskaitė Marko Devičiaus pelnyto įvarčio. Po fortūnos šypsnių Anglijos rinktinė triumfavo – 1:0 (0:0).
Neįskaitytas Ukrainos rinktinės įvartis
Neįskaitytas Ukrainos rinktinės įvartis / „Scanpix“ nuotr.

Prakeiktas Donecko stadionas, kuriame Ukrainos rinktinė vėl pralaimėjo, paskendo tūkstančių įskaudintų ukrainiečių ašarose.

Anglai turėtų puikiai suprasti ukrainiečius, nes teisėjo klaidos skausmą juto vos prieš dvejus metus pasaulio čempionato aštuntfinalyje. Tada po Franko Lampardo smūgio visas kamuolys taip pat kirto vartų liniją, o rezultatas turėjo tapti lygus 2:2, bet teisėjas suklydo, įvarčio neįskaitė, o anglai kapituliavo prieš vokiečius – 1:4.

Anglai išvengė ketvirtfinalio su ispanais

Antradienį Roy Hodgsono treniruojamiems anglams sėkmė nusišypsojo ir trečiąkart – kitame tuo pačiu metu vykusiame D grupės mače švedai netikėtai 2:0 (0:0) nugalėjus prancūzus.

Tokiuose čempionatuose labai svarbi yra ir sėkmė. Reikia tikėtis, kad jos mums dar liko, – vylėsi S.Gerrardas.

Ši pergalė anglams (7 tšk.) garantavo pirmąją D grupės vietą ir leido išvengti pasaulio bei Europos čempionų ispanų jau ketvirtfinalyje. Trys liūtai kitame etape kausis su italais.

Antri D grupėje finišavo prancūzai (4 tšk.), nes Ukrainos rinktinę (3 tšk.) tenkino tik pergalė prieš anglus. Prancūzams ketvirtfinalyje teks kautis su raudonąja furija – Ispanija.

Ukrainiečiai spaudė anglus prie jų vartų

Be kelio skausmus jautusio lyderio Adrijaus Ševčenkos mačą pradėję ukrainiečiai neturėjo kur trauktis – juos tenkino tik pergalė. Šeimininkų žaidėjai darė daug broko, tačiau dėl didžiulio noro vis tiek prispaudė anglus prie jų vartų.

Trys liūtai ukrainiečių vartininkui grasino tik po standartinių situacijų – baudos smūgių ir kampinių, o pirmąjį smūgį atliko tik pirmojo kėlinio viduryje (!). Nepaisant turėtos iniciatyvos, geltonai mėlyni šimtaprocentinių progų nesukūrė ir jiems kaip oro reikalingo įvarčio neįmušė.

Iš karto po didžiosios pertraukos ukrainiečių uždavinys tapo dvigubai sunkesnis. Gynėjai nepataikė į kamuolį, vartininkas Andrijus Piatovas jo nesugavo, o Wayne'ui Rooney liko tik suvalgyti išvyniotą saldainį – įmušti į tuščius vartus (48 min., 1:0).

Scanpix nuotr./Marko Devičius protestuoja teisėjams neįskaičius jo įvarčio
„Scanpix“ nuotr.
M.Devičius protestuoja po neįskaityto įvarčio

Ukrainiečiai nenuleido rankų – puolė lyginti rezultato. Tai jiems pavyko 62 minutę, tačiau visiškai šalia vartų stovėjęs teisėjas įvarčio klaidingai neįskaitė. Akivaizdžiai matėsi, jog po Marko Devičiaus smūgio visas kamuolys kirto vartų liniją, o Johnas Terry anglų išgelbėti nepadėjo. Teisėjų neperkalbėjo net audringi ukrainiečių protestai.

Šeimininkai dar bandė nesudėti ginklų – į aikštę metė A.Ševčenką, tačiau per likusį laiką anglams pavyko apsiginti ir be teisėjo pagalbos.

Su didžiuliu nusivylimu Ukrainos rinktinė, pirmą kartą žaidusi Europos čempionate, buvo priversta pasitraukti iš tolimesnių „Euro 2012“ kovų, o daugelio ekspertų iš anksto nurašyti anglai įrodė, kad šie klydo – laimėjo D grupę.

Komentarai

Ukrainos rinktinės strategas Olegas Blochinas po mačo prarado savitvardą: „Eime į lauką ir pašnekėsime kaip vyras su vyru, – žurnalistams pasiūlė 59-erių treneris. – Ar jūs kada nors žaidėte futbolą? Jūs, žurnalistai, rašote tai, ką norite. Jūs nemėgstate manęs ir mano komandos. Taip, suprantu, esate žurnalistai, bet turite mane gerbti.“

„Kamuolys buvo trys pėdos už vartų linijos. Teisėjas iš mūsų pavogė įvartį. Anglams tiesiog pasisekė“, – tęsė įniršęs O.Blochinas.

Vienintelį įvartį pelnęs Wayne'as Rooney sakė: „Nepaprastai džiaugiuosi įvarčiu ir pergale. Tai nuostabu, nes svarbiame turnyre nebuvau įmušęs jau senokai... Visa komanda žaidė fantastiškai. Puikiai gynėmės, o tai nebuvo lengva prieš tokią nuostabią minią žiūrovų. Manau, mes nusipelnėme pergalės.“

Anglijos rinktinės treneris Roy Hodgsonas pridūrė: „Manau, jog nuo pat čempionato pradžios esame puikios sportinės formos. Nedaug kas būtų patikėjęs prieš čempionatą, kad mes laimėsime grupę. Dauguma manė, jog mes iš jos net neišeisime tolyn.“

Anglų kapitonas Stevenas Gerrardas ketvirtfinalyje laukė dar sunkesnės kovos: „Kiti, kurie laukia mūsų kelyje, yra italai. Jie labai stiprūs gynyboje. Tokiuose čempionatuose labai svarbi yra ir sėkmė. Reikia tikėtis, kad jos mums dar liko.“

Rungtynių reportažas:

Švieslentė
Stadionas: Donecko „Donbass Arena“ (Ukraina). Teisėjas: Viktoras Kassai (Vengrija)
Anglija (FIFA reitinge 6) 1 0 Ukraina (FIFA reitinge 52)
48' [1 – 0] Wayne'as Rooney

 

Scanpix nuotr./Ukrainos sirgalius
„Scanpix“ nuotr./Ukrainos rinktinės sirgalius

Rungtynių eiga:

90+2 min. Rungtynės baigiasi anglų pergale 1:0, o ukrainiečiai toliau lieja priekaištus teisėjui dėl neįskaityto įvarčio. Kitame mače švedai 2:0 nugalėjo prancūzus. Anglai laimėjo D grupę, prancūzai finišavo antri, ukrainiečiai – treti, o švedai – ketvirti.

89 min. Ukrainiečiai reikalauja 11 metrų baudinio už Johno Terry žaidimą ranka, bet teisėjo iš Vengrijos Viktoro Kassai švilpukas vėl tyli.

87 min. Vienintelio įvarčio autorius W.Rooney sėda ant suolo. Vietoje jo žais 18-metis Alexas Oxlade-Chamberlainas.

86 min. Geltona kortelė A.Ševčenkai.

84 min. Ukrainiečiai kelia kampinį po kampinio, tačiau pralaužti anglų gynybos niekaip nepavyksta.

82 min. D.Welbecką keičia Andy Carrollas.

79 min. Geltona kortelė A.Cole'ui.

78 min. Paskutiniai keitimai Ukrainos rinktinėje: Bogdanas Butko keičia A.Milevskį, o Sergejus Nazarenka – D.Garmašą.

75 min. W.Rooney toliau kelia nuolatinę baimę ukrainiečių gynėjams. Anglų puolėjas turi dvi progas, bet jų neišnaudoja.

73 min. Geltona kortelė S.Gerrardui.

72 min. J.Konoplianka šauna lyg iš patrankos, o J.Hartas kamuolį atmuša tik prieš save. Visgi pirmieji prie kamuolio suskumba anglų gynėjai, kurie neutralizuoja pavojų.

70 min. Ukrainos rinktinėje pasirodo lyderis Andrijus Ševčenka. Jam vietą užleidžia Marko Devičius.

69 min. Anglai į aikštę meta mačo su švedais herojų Theo Walcottą. Jis keičia J.Milnerį.

68 min. A.Cole'as turi auksinę progą įmušti pirmąjį įvartį Anglijos rinktinėje per 96-is (!) mačus, bet A.Piatovas gelbsti Ukrainą.

64 min. A.Timoščiukas baudžiamas geltona kortele už pražangą prie pat savo baudos aikštelės, bet W.Rooney baudos smūgis kiek netikslus.

62 min. Ukrainiečiai muša įvartį, tačiau teisėjas jo neįskaito. Kokia klaida! M.Devičius iššoka vienas prieš J.Hartą, suklaidina dar vieną anglų gynėją, smūgiuoja, kamuolys atsimuša į vartininką ir skrieja į vartus, o J.Terry nebespėja jo išmušti. Visas kamuolys tikrai kirto vartų liniją, tačiau per du metrus nuo epizodo stovėjęs galinis teisėjas įvarčio neįskaitė.

60 min. Auksinė proga Artiomui Milevskiui – ukrainiečių puolėjas laisvas paliktas prie anglų vartų, tačiau iš poros metrų kamuolį muša virš vartų. Stadione nuaidi tūkstantinis atodūsis...

56 min. Kitame mače įspūdingą įvartį muša Z.Ibrahimovičius – švedai priekyje prieš prancūzus – 1:0. Jei abu mačai taip pasibaigtų, pirmi būtų anglai, o antri – prancūzai.

54 min. W.Rooney nuo aikštės vidurio iššoka vienas prieš vartininką, tačiau ukrainiečių gynėjai jį paveja.

51 min. Ukrainiečiai bando greitai atsitiesti, bet anglų gynyba atrodo nepramušama.

48 min. ĮVARTIS!!! Ukrainos gynėjai daro klaidą po klaidos, galiausiai kamuolio nesugauna A.Piatovas, o Wayne'ui Rooney lieka tik suvalgyti išvyniotą saldainį – pataikyti į tuščius vartus iš metro – 1:0.

Scanpix nuotr./Wayneas Rooney muaa įvartį
„Scanpix“ nuotr./Wayneas Rooney muša įvartį

46 min. A.Ševčenka apšilo per pertrauką. Stadione susirinkę žiūrovai rinktinės lyderį skatino audringais plojimais.

Pirmas kėlinys

45 min. Pirmasis kėlinys baigiasi. Ukrainiečiai ilgiau – 57 proc. laiko – kontroliavo kamuolį, tačiau sukurti šimtaprocentinių progų nepajėgė. Anglai, kurie tenkinasi lygiosiomis, į puolimą neskubėjo ir didžiausią dėmesį skyrė gynybai. W.Rooney buvo pastebimas, tačiau savo progos neišnaudojo.

42 min. Aikštelėje per daug broko, kuris trukdo ekipoms ilgiau išsaugoti kamuolį ir tęsti atakas.

35 min. Kitame mače kol kas taip pat 0:0. Jeigu abu mačai taip baigtųsi, pirmi D grupėje būtų prancūzai, antri – anglai.

32 min. Po kampinio ukrainiečiai dabar pražiopso J.Terry, bet gynėjas galva smūgiuoja virš vartų.

30 min. Greita ukrainiečių ataka, A.Jarmolenka smūgiuoja į tolimą vartų kampą, bet J.Hartas kamuolį pasiekia.

28 min. Pirmasis anglų ir W.Rooney smūgis į šeimininkų vartus, bet puolėjas galva šauna pro šalį.

26 min. Anglai vis dažniau perima kamuolį iš ukrainiečių, tačiau svečiai kol kas neatliko nė vieno (!) smūgio į šeimininkų vartus. Ukrainiečiai savo laimę bandė jau 7 sykius.

24 min. Standartinė situacija ir pirmasis gaisras prie Ukrainos vartų. W.Rooney išgąsdina vartininką A.Piatovą, kuris nesugauna kamuolio, bet anglai tuo nepasinaudoja.

22 min. Stadione susirinkę žiūrovai patenkinti. Ukrainos rinktinė prispaudusi anglus prie jų vartų, o O.Gusevas atlieka dar vieną tolimą pavojingą smūgį. Kamuolys skrieja tik šiek tiek aukščiau skersinio.

17 min. J.Konoplianka pavojingai iššauna iš toli, bet smūgį pečiu atmuša J.Terry. Anglai šeimininkų aikštės pusėje apsilanko kol kas labai retai.

12 min. Anglai klysta gynyboje, bet paskutinę akimirką S.Parkeris blokuoja M.Devičiaus smūgį.

10 min. W.Rooney aikštės viduryje nepataiko į kamuolį. Iniciatyva kol kas tvirtai priklauso šeimininkams.

7 min. Po puikaus perdavimo Andrijus Jarmolenka turi laiko, bet nesusitvarko su kamuoliu ir Johnas Terry spėja apsiginti.

3 min. Kamuolio kontrolė mačo pradžioje priklauso šeimininkams. Ukrainiečiai stengiasi atakuoti ir žaisti greitą futbolą, anglai, atsitraukę atgal, ginasi.

Su Wayne'u Rooney puolime žais komandos draugas „Manchester United“ klube Danny Welbeckas, įmušęs pergalingą įvartį švedams. Be sugrįžusio W.Rooney, daugiau permainų R.Hodgsono komandoje nėra.

Ukrainos rinktinėje permainų daugiau. Lyginant su Prancūzijos maču nėra ne tik A.Ševčenkos, bet ir Andrijaus Voronino, Taraso Michaliko, Sergejaus Nazarenkos. Vietoje jų nuo pirmų minučių žais Artiomas Milevskis, Marko Devičius, Jaroslavas Rakitskis ir Denisas Garmašas.

Komandų sudėtys
Anglija Ukraina
Vartininkas: Joe Hartas Vartininkas: Andrejus Piatovas
Gynėjai: Ashley Cole'as Gynėjai: Jevgenijus Selinas
Johnas Terry Jevgenijus Khačeridis
Joleonas Lescottas Jaroslavas Rakitskis
Glenas Johnsonas Olegas Gusevas
Saugai: Jamesas Milneris (69' Th.Walcottas) Saugai: Anatolijus Tymoščiukas (kapitonas)
Stevenas Gerardas (kapitonas) Denisas Garmašas (78' D.Garmašas)
Scottas Parkeris Jevgenijus Konoplianka
Ashley Youngas Andrijus Jarmolenka
Puolėjai: Wayne'as Rooney (88' A.Oxlade-Chamberlainas) Puolėjai: Artiomas Milevskis (77' B.Butko)
Danny Welbeckas (82' A.Carrollas) Marko Devičius (70' A.Ševčenka)
Atsarginiai: Robertas Greenas, Jackas Butlandas, Leightonas Bainesas, Philas Jonesas, Philas Jagielka, Theo Walcottas, Jordanas Hendersonas, Alexas Oxlade-Chamberlainas, Stewardas Downingas, Andy Carrollas, Jermainas Defoe Atsarginiai: Maksimas Kovalas, Aleksandras Gorjainovas, Aleksandras Kučeris, Viačeslavas Ševčiukas, Taras Mikhailikas, Bogdanas Butko, Sergejus Nazarenka, Aleksandras Alijevas, Ruslanas Rotanas, Jevgenijus Selezniovas, Andrijus Ševčenka, Andrijus Voroninas
Treneris: Roy Hodgsonas Treneris: Olegas Blochinas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius