Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Donatas Puslys: Vengrų teisėjai įrodė, kad vartų linijos technologija futbole yra būtinybė

Lemiamos D grupės rungtynės tarp Ukrainos ir Anglijos dar kartą patvirtino – papildomi teisėjai už vartų linijos yra visiškai beverčiai. Geriausiu atveju jie gali būti pavadinti labiausiai privilegijuotais rungtynių žiūrovais.
Ukrainos futbolininkų apmaudas
Ukrainos futbolininkų apmaudas / „Scanpix“ nuotr.

Apmaudžiausia, kad tokie žiūrovai neatlieka savo tiesioginių pareigų, o dėl to kenčia tiek futbolininkai, tiek sirgaliai. Akivaizdu, kad šiuo metu futbolo funkcionieriai turėtų diskutuoti ne dėl to, ar vartų linijos technologija yra reikalinga, ar ne, o dėl to, kokią technologiją pasirinkti. Panašu, kad reikalas po truputį juda, tačiau delsti neverta. Tą įrodė ir antradienio mačas.

Į Anglijos rinktinę nepatekęs Rio Ferdinandas savo „Twitter“ profilyje teigė, kad antradienio rungtynių epizodas yra atlygis už tai, kas anglams nutiko Pietų Afrikoje. Tuomet teisėjai aštuntfinalio dvikovoje neįskaitė daugiau nei akivaizdaus Franko Lampardo įvarčio į vokiečių vartus. Vokiečiai tuomet buvo priekyje 2:1. Jau po šio incidento buvo kilusios kalbos apie vartų linijos technologijos būtinybę, tačiau tuomet viskas taip ir liko tik kalbomis.

„Tai buvo akivaizdus įvartis ar ne? Teisėjo asistentas turėjo tai matyti. Negaliu patikėti, kad nepamatė. Anglams labai pasisekė, tačiau visuose turnyruose reikia bent dalelės sėkmės“, – rašė BBC komentatorius Philas McNulty. „Negaliu tuo patikėti. Yra šoninis arbitras, be to, teisėjas ties galine linija. Jis yra vos už kelių metrų nuo įvykio ir nieko nemato? Neįtikėtina“, – jam antrino buvęs Anglijos rinktinės žaidėjas Chrisas Waddle‘as. „Kurgi žiūrėjo penktasis teisėjas?“ – klausė „Sport Ekspress“ žurnalistai.

Apie teisėjų klaidą tylėjo tik oficiali tiesioginė transliacija UEFA puslapyje. Šios svetainės komentatoriai dažniausiai tiesiog užverčia skaitytoją įvairiausiais pastebėjimais, komentarais iš įvykio vietos, tačiau antradienį nebuvo nė užuominos, kad teisėjas galbūt suklydo. Nebuvo net paminėta, kad epizodas sukėlė aistras aikštėje ir ant atsarginių žaidėjų suoliuko. Paprasčiausiai konstatuota, kad Johnas Terry numušė kamuolį prieš šiam kertant vartų liniją. Aišku, kažko kito iš oficialios UEFA svetainės vargu ar buvo galima tikėtis.

Rungtynėms einant į pabaigą Anglijos sirgaliai stadione užtraukė dainą „Mes nekeliaujame namo“. Taip, antradienį anglai nutraukė nesėkmių seriją rungtyniaujant su Europos ar Pasaulio čempionatų šeimininkais. Paskutinį kartą turnyro šeimininkus anglai buvo įveikę 1954 metų Pasaulio čempionate. Tuomet 2:0 buvo parklupdyti šveicarai. 1980 metų Europos čempionate 0:1 pralaimėta Italijai, 1992 metų Senojo žemyno pirmenybėse nusileista švedams 1:2 ir 2004 metais po baudinių serijos pralošta Portugalijai. Sėkmė dvikovoje su Ukraina leido anglams grupėje iškovoti pirmąją vietą, o ukrainiečiai prisijungė prie kitų šio čempionato šeimininkų lenkų. Abi šios ekipos su turnyru atsisveikino jau po grupės etapo, tiesa, ukrainiečiai bent jau sugebėjo iškovoti pergalę.

Ukrainiečiai dėl pralaimėjimo gali kaltinti tik save. Ekipa turėjo kelias neblogas galimybes pasižymėti. Čia verta prisiminti vien Artiomo Milevskio smūgį galva antrajame kėlinyje. Šimtaprocentinė galimybė buvo paleista į orą.

Vienintelis anglų įvartis taip pat buvo veikiau ukrainiečių klaidų, o ne anglų taktinio sumanymo rezultatas. Andrijus Piatovas šią situaciją prisimins dar ilgai. Tiesa, kaltinti vien jo šiame epizode tikrai negalima, labai nepatikimai sužaidė ir gynėjai. Klaida pasinaudojęs Wayne‘as Rooney gali džiaugtis sėkmingu debiutu šiame Europos čempionate.

Ketvirtfinalyje anglai susikaus su Italijos futbolininkais. Iki to laiko Roy‘ui Hodgsonui teks išspręsti nemažai problemų. Antradienį anglų gynyba tikrai nežibėjo ir net be Andrijaus Ševčenko, kuris pasirodė aikštėje tik antrajame kėlinyje, ukrainiečiai pavojingai grasindavo varžovų vartams. Prisiminkime ir įmuštą, tačiau neįskaitytą įvartį. Trūko gyvybės ir aštrumo abiejuose atakos kraštuose. Čia papildomos energijos gali įlieti Theo Walcottas, kuris, reikia viltis, ketvirtfinalyje galės rungtyniauti visu pajėgumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius