-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakirpo ispanams sparnus (nuotraukos, komentarai, video)

Pasirengimą Europos vyrų krepšinio čempionatui, kuris rugsėjo 7–20 dienomis vyks Lenkijoje, Lietuvos rinktinė baigė saldžia pergale. Mūsų šalies krepšininkai ketvirtadienį sausakimšoje Vilniaus „Siemens“ arenoje triuškinamai įveikė pasaulio čempionę Ispanijos nacionalinę komandą 94:72 (23:18, 23:22, 26:19, 22:13).
Rungtynių akimirka
L.Kleiza su T.Delininkaičiu nugalėtojams pelnė po 19 taškų. / Tomo Tumalovičiaus/reporteris.com nuotr.
Temos: 1 Ispanija

Tai buvo tinkamas atsakas Sergio Scariolo auklėtiniams, su kuriais lietuviai susigrūmė antrąkart per pasirengimo etapą. Pirmose tarpusavio kontrolinėse rungtynėse rugpjūčio 21 dieną Sevilijoje ispanai sutriuškino Ramūno Butauto auklėtinius 100:74.

Lietuvos rinktinei šiose rungtynėse negalėjo padėto Mantas Kalnietis. Įžaidėjas turi šeiminių rūpesčių ir nežinia, kada galės prisidėti prie komandos. Ispanijos ekipoje nebuvo jau piršto traumą beveik išsigydžiusio Pau Gasolio ir Rudy Fernandezo.

Ką kalbėjomės su ispanais aikštėje? Sakėme, jeigu stumi, tai stumk stipriau, - pasakojo D.Lavrinovičius.

Ispanai pirmieji pelnė taškus oficialiomis mūsų šalies rinktinės išlydėtuvėmis į Lenkiją vadinamose rungtynėse, tačiau netrukus lietuviai tvirtai paėmė iniciatyvą į savo rankas. Taiklių tritaškių kruša apipylę S.Scariolo auklėtinius aikštės šeimininkai antro kėlinio viduryje susikrovė net 12 taškų pranašumą 32:20. Ispanai atsakė tokiu pačiu spurtu ir išnaudodami mūsų šalies krepšininkų klaidas bei taškų badą išlygino žaidimą.

Antroji rungtynių dalis taip pat priklausė aikštės šeimininkams. Lino Kleizos ir Tomo Delininkaičio vedama Lietuvos rinktinė vienu metu buvo išsiveržusi į priekį net 25 taškų persvara (92:67). Užsivedusiems mūsų šalies krepšininkams sustabdyti ispanai nerado būdų.

Nugalėtojams po 19 taškų pelnė L.Kleiza ir T.Delininkaitis. 14 taškų pridėjo Marijonas Petravičius, 10 – Kšyštofas Lavrinovičius, 7 – Jonas Mačiulis, 6 – Darjušas Lavrinovičius, po 5 – Simas Jasaitis, Artūras Jomantas ir Mindaugas Lukauskis, 4 – Robertas Javtokas.

Ispanų ekipoje išsiskyrė Marcas Gasolis. Jo sąskaitoje – 15 taškų, Jorge Garbajosos – 13. Lietuviai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių 34:28 ir daug taikliau atakavo nuo trijų taškų linijos – 12 iš 25 (48 proc.). Tuo tarpu ispanai pataikė vos 2 tritaškius iš 16.

Šeštadienį Lietuvos rinktinė iš Vilniaus oro uosto užsakomuoju reisu su Ispanijos nacionaline komanda išskrenda į Lenkiją. Ispanai pakeliui išlipa Varšuvoje, kur vyks C grupės rungtynės, o lietuviai skrenda iki Vroclavo.

Ten mūsų šalies krepšininkai pradeda Europos čempionato D grupės kovas. Rugsėjo 7 dieną jie žais su Turkijos rinktine, rugsėjo 8 dieną susigrums su turnyro šeimininkais lenkais, o rugsėjo 9 dieną – su Bulgarijos nacionaline komanda. Į kitą etapą patenka trys geriausios grupės komandos.

Lietuvos rinktinė, jeigu skaičiuotume nuo pat pirmos treniruočių stovyklos, žaidė 16 kontrolinių rungtynių. Per jas iškovojo 9 pergales, sužaidė vienas lygiąsias ir patyrė 6 pralaimėjimus.

Komentarai po rungtynių

Ramūnas Butautas, Lietuvos rinktinės treneris:

„Dėkoju visiems sirgaliams. Mums tai padėjo pajusti savo žaidimą ir pasiekti pergalę. Tikimės, kad to sulauksime ir Lenkijoje. Dvikovoje su ryškiu favoritu klydome per daug (18). Kita vertus, taip pat privertėme klysti varžovus (20). Turiu pagirti vyrus – jie gerai kovojo ir išlaikė vieningą dvasią. Tai mūsų didžiausias ginklas. Tiesa, ateityje vis tiek reikia atsikratyti tų klaidų. Važiuojame gera nuotaika.

Per daug džiaugtis nereikia. Tai turi būti gera paspirtis. Tokį krepšinį norime demonstruoti ir Lenkijoje. Vyrai pakankamai subrendę, kad tinkamai įvertintų šią pergalę ir nepradėtų kvailioti. Tikiuosi, psichologiškai tai paveiks mus tik teigiamai.

Nežinau, kada Mantas Kalnietis prisidės. Jis turi didelių problemų šeimoje. Mes jį visi palaikome. Šiandien buvo aktyvus Tomas Delininkaitis. Džiaugiuosi, kad jis gerai gynėsi, vadovavo puolimui ir pats buvo rezultatyvus. Norime jį tokį matyti visada.“

 Darjušas Lavrinovičius, Lietuvos rinktinės puolėjas:

„Prieš Europos čempionatą tokia pergalė ir sau, ir Lietuvai malonu. Visai kita nuotaika važiuosime į Lenkiją. Visų pirma mūsų pataikymo procentas buvo bene geriausias per visas kontrolines rungtynes. Padėjo gynyba ir mažiau kvailų klaidų. Su Rusijos ir Ispanijos rinktinėje žaidėme taip, lyg žaistume Europos čempionate. Ką kalbėjomės su ispanais aikštėje? Sakėme, jeigu stumi, tai stumk stipriau.“

Sergio Scariolo, Ispanijos rinktinės treneris:

„Čia buvo fantastiška atmosfera. Lietuviai nusipelnė pergalės 100 proc. Žaidė aktyviai, intensyviai. Daugiau nėra ką pridurti. Tikiuosi, pasimokysime iš to.“

Raulis Lopezas, Ispanijos rinktinės gynėjas:

„Nesame patenkinti. Kiekvienai komandai būna blogų rungtynių. Šį kartą žaidėme taip prastai, kad laimėti nebuvo šansų. Rytoj pasitreniruosime, padarysime išvadas ir vyksime į Europos čempionatą. Žinoma, rungtynės namie ir išvykoje skiriasi. Ispanijoje sulaukiame didelio palaikymo. Kita vertus, tokios sunkios rungtynės labai gerai – tokia patirtis labai naudinga.“

 

Rungtynių eiga

Starto penketai: Lietuva: M.Lukauskis, A.Jomantas, L.Kleiza, K.Lavrinovičius, R.Javtokas.
Ispanija: R.Rubio, J.C.Navarro, V.Claveras, M.Gasolis, J.Garbajosa.

Pirmas kėlinys

Dvikovą su ispanais Lietuvos rinktinė pradeda be Manto Kalniečio. Teigiama, kad įžaidėjas šeimoje turi rūpesčių. Ispanai spurtavo 4:0, tačiau netrukus lietuviai pavijo varžovus ir išsiveržė į priekį 9:6. Įpusėjus kėliniui aikštės šeimininkai priekyje 11:10.

R.Butauto auklėtiniams nepavyksta pora atakų, ispanai išsiveržia į priekį 11:14, tačiau T.Delininkaitis tritaškiu lygina rezultatą 14:14. Po T.Delinkaičio ir J.Mačiulio tritaškių lietuviai priekyje 22:17. Pirmas ketvirtis baigiasi 23:18 mūsų šalies rinktinės naudai.

Antras kėlinys

Atrodo, lietuviai pasirengę užmėtyti pasaulio čempionus tritaškiais. D.Lavrinovičius taikliu tolimu metimu didina persvarą iki 8 taškų – 26:18, o po kelių minučių dar vienu tritaškiu A.Jomantas didina skirtumą jau iki 12 taškų – 32:20. Ispanai nesnaudžia ir per kelias greitas atakas pjauna aikštės šeimininkų persvarą perpus – 32:26.

Stringa Lietuvos rinktinės puolimas, pasipila klaidos, o ispanai toliau sėkmingai tirpdo skirtumą, o po dviejų iš eilės A.Jomanto klaidų jau lygina rezultatą 36:36. Lietuviai suaktyvina gynybą ir vėl šauna į priekį 41:36. Įpusėjus rungtynėms R.Butauto auklėtiniai po T.Delininkaičio tritaškio paskutinę kėlinio sekundę pirmauja 46:40.

Trečias kėlinys

Po pertraukos lietuviai varžovus pasitinka kietesne gynyba, o po L.Kleizos ir M.Lukauskio tritaškių aikštės šeimininkų pranašumas šokteli iki 11 taškų – 56:45. Aistros kaista krepšinio aikštelėje – lietuviai nepatenkinti J.Garbajosos žaidimu, o minutės pertraukėlės pradžioje vos į atlapus jam nekimba karštasis L.Kleiza. Teisėjai ir atsarginiai žaidėjai užgesina nedidelį gaisrą. Lietuviai smogia iš peties – jų pranašumas įpusėjus ketvirčiui jau 61:45.

Ispanai nelinkę sudėti ginklų ir mėgina kabintis į žaidimą. Po kelių jų sėkmingų atakų rezultatas 67:57, tačiau T.Delininkaitis 5 taškais iš eilės be atsako braukia jų pastangas. Po trijų ketvirčių Lietuvos rinktinė pirmauja 72:59.

Ketvirtas kėlinys

Užsivedę lietuviai nemažina apsukų. Išnaudodami A.Mumbru nesportinę pražangą R.Butauto auklėtiniai didina savo pranašumą iki 19 taškų – 80:61. Susikaupusį pyktį dėl nelabai garbingo žaidimo ir teisėjų klaidų mūsų šalies krepšininkai sugeba paversti taškais. Įpusėjus ketvirčiui aikštės šeimininkai priekyje rezultatu 87:65.

Atrodo, pasaulio čempionai visiškai išmušti iš vėžių, o galingą palaikymą turintys lietuviai tiesiog smaginasi. Likus žaisti mažiau nei keturias minutes skirtumas išaugo iki 25 taškų – 92:67. Paskutinės minutės – tik formalumas. Sirgaliai skanduoja „Lietuva, Lietuva" ir dėkoja už gražią pergalę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius