Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Butautas: „Su ispanais kovosime tik dėl pergalės“

Nenumaldomai artėjant Europos vyrų krepšinio čempionatui žaidimą vis dar šlifuojančios Lietuvos rinktinės ketvirtadienį laukia paskutinė repeticija – Vilniuje vyks draugiškos rungtynės su pasaulio čempione Ispanija. Rinktinės strategas Ramūnas Butautas trečiadienį sutiko, jog yra nemažai dalykų, kuriuos žaidėjai dar turi taisyti, tačiau per artėjančią dvikovą žadėjo kovoti tik dėl pergalės.
Didžiausias R.Butauto galvos skausmas – ne pilna jėga treniruotis galintys rinktinės krepšininkai
Didžiausias R.Butauto galvos skausmas – ne visa jėga treniruotis galintys rinktinės krepšininkai. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Lietuvos ir Ispanijos rinktinės rengdamosi Senojo žemyno pirmenybėms kartą jau buvo susitikusios. Prieš dvi savaites Sevilijoje vykusiame kontroliniame mače ispanai skaudžiai pamokė mūsiškius, įveikdami juo net 26 taškų skirtumu (74:100). Nepaisydamas to, vyriausiasis Lietuvos rinktinės treneris R.Butautas vakar tikino, jog išskirtinis dėmesys antrajam mūšiui su ispanais nėra skiriamas.

Mače su Rusija mes nebeeksperimentavome, stengėmės žaisti taip, kaip žaisime Europos čempionate, – teigė R.Butautas.„Specialiai rungtynėms su Ispanija nesiruošiame. Ketvirtadienį per rytinę treniruotę peržiūrėsime keletą jų varžybų vaizdo įrašų, panagrinėsime pagrindinius derinius, kombinacijas. Tačiau mes visada žaidžiame tik dėl pergalės. Ir mače su Rusija mes nebeeksperimentavome, stengėmės žaisti taip, kaip žaisime Europos čempionate“, – trečiadienį po rytinės treniruotės sakė treneris.

Vis dėlto R.Butautas prisipažino turintis planą, kaip sustabdyti pagrindiniais pretendentais į Europos čempionato auksą laikomus varžovus.

„Kokia ispanų galios paslaptis? Pirmiausia jų sudėtis nesikeičia jau kone 9 metus. Taip pat ispanai propaguoja greito žaidimo stilių, žaidėjai yra stiprūs individualiai. Norint, kad rungtynėse su jais galimybės nugalėti išsilygintų, ispanus reikėtų įklampinti į lėtą, pozicinį žaidimą: priversti per ataką dirbti po 20 sekundžių, o patiems neskubėti, nepridaryti klaidų, taip nesuteikiant ispanams progų rinkti lengvus taškus“, – galimu rungtynių planu dalijosi strategas.

Per daug klaidų

Anot R.Butauto, šiuo metu didžiausias dėmesys per rinktinės treniruotes skiriamas klaidoms, kaip jų sumažinti.

„Norime išlaisvinti savo puolimą, norėtume daugiau greitų atakų, taip pat stengiamės pagerinti pataikymo procentą ir, aišku, sumažinti klaidų skaičių“, – pagrindines rinktinės problemas vardijo treneris.

Manau, jog Europos čempionate pagrindinis mūsų arkliukas bus gynyba, – sakė R.Butautas.„Iš kur tiek daug klaidų? Man pačiam keista, nes kartais padarome klaidų tokiose situacijose, kur suklysti yra netgi sudėtingiau. Galbūt susivaržymas, susikaustymas, galbūt ir per didelis noras nesuklysti. Treniruodamiesi bandome pakeisti kai kurių derinių judėjimo kampus, kad sumažintume klaidų skaičių. Tačiau yra ir kita pusė – nenoriu žaidėjams įvaryti dar didesnio siaubo. Manau, jog Europos čempionate pagrindinis mūsų arkliukas bus gynyba. O jei pavyktų pataikyti keletą tritaškių, laisviau būtų ir puolime“, – teigė R.Butautas.


Nerimą kelia traumos


Vis dėlto didžiausias rinktinės trenerio galvos skausmas – smulkios auklėtinių traumos.

„Nerimą kelia traumos. Nors jos nėra rimtos – nesmarkiai patemptos čiurnos, visa jėga krepšininkai vis tiek negali sportuoti. Pusiau sveikas žaidėjas treneriui tikriausiai yra blogiausias variantas. Vis dėlto, gydytojų teigimu, per 2–4 dienas žaidėjai turėtų būti visiškai atsigavę“, – vylėsi R.Butautas.

Anot jo, per treniruotes sportuoja visi, tačiau mače su Ispanija, kai kuriems gali būti suteikta papildomo poilsio.

„Didžiausias klaustukas yra ties Marijono Petravičiaus žaidimu. Galbūt per mačą su ispanais jį dar pataupysime. Mažiau žaidimo laiko turėtų gauti ir Andrius Mažutis, Darjušas Lavrinovičius“, – svarstė strategas.

Rungtynės su Ispanija Lietuvos rinktinei bus paskutinis kontrolinis mačas prieš rugsėjo 7 dieną Lenkijoje prasidėsiančias Europos pirmenybes. Į Lenkiją mūsiškiai išvyks šeštadienį, o pirmąsias rungtynes su Turkija žais jau pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius