Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antanas Guoga: „Rinktinės žaidimas kol kas tragiškas – galima jį įvertinti tik trejetu“

Jis – Jesenicėse. „Podmežakla“ arenoje jis stebi visas Lietuvos rinktinės rungtynes Europos čempionate, aptarinėja vieną ar kitą momentą su šalia sėdinčiu Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu Arvydu Saboniu, žada vykti į Liublianą ir ten sirgti už Lietuvos krepšinio rinktinę. Tai – buvęs Lietuvos rinktinės vadovas, sporto mecenatas ir nacionalinės vyrų ekipos rėmėjas Antanas Guoga.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip ir kasdien, per rungtynių pertrauką A.Guoga eina pabūti su šalies krepšinio aistruoliais, aptarti paskutinių naujienų ir pabendrauti su kitų šalių atstovais.

„Tai puiki galimybė šiek tiek pravėdinti galvą nuo rungtynių“, – šnekėjo garsus pasaulio pokerio lošėjas ir verslininkas A.Guoga. Prieš metus dar prie Lietuvos rinktinės administracijos vairo stovėjęs vyras dabar yra ekipos rėmėjas – jo vadovaujama bendrovė įsipareigojo ketverius metus finansiškai padėti nacionalinei vyrų komandai.

– Koks Lietuvos rinktinės vaizdas Jesenicėse?, – 15min.lt paklausė A.Guogos.

– Blogiau nesitikėjome. Labai laimingai baigėsi rungtynės su latviais – lemiamu momentu jie neįmetė, buvo skirta techninė pražanga... Šįkart sėkmė mus lydėjo – sėkmės dažnai reikia. Tačiau viena aišku: viskas mūsų rankose – keista, bet net su tokiu žaidimu esame pirmoje grupės vietoje. Vadinasi, mes galime tobulėti.

Reikia pripažinti, kad krepšinio lygis šiame čempionate Slovėnijoje yra kritęs – trūksta žvaigždžių, komandos nelabai turi motyvacijos kovoti.

Dar vietinės ekipos – serbai, makedonai, bosniai, juodkalniečiai – turi motyvacijos, tačiau kitoms nežinia kiek jos užteks. Kitą vertus bus įdomu pasižiūrėti į graikų nusiteikimą – jie yra pikti, kad nepateko į 2012 metų olimpiadą. Aš matau – kai esi piktas, gali pasiekti tikslą.

Jei kalbėsime apie ispanus, jiems motyvacijos trūksta, tačiau pirmenybių pabaigoje jie vis tiek bus labai pavojingi. Be abejo, sėkmingiau bandys pasirodyti Slovėnija, kito čempionato rengėjai ukrainiečiai, Suomija tampa stipri. Keista, kad bando žaisti belgai, vokiečiai: tai tik įrodo, kad krepšinis Europoje keičiasi.

– Kalbėjote apie piktumą ir galimybę šį bei tą pasiekti Europos čempionate. Kodėl Lietuva nėra pikta?

– Todėl, kad dar nėra idealus ekipos mikroklimatas, yra tam tikrų niuansų rinktinės viduje. Bet gal ir gerai – čempionatui baigiantis krepšininkai vis tiek turės susitaikyti. Žinote, kaip gyvenime – negali būti visi laimingi. Jei vieni laimingi, kiti nori būti nelaimingi. Gal ir gerai – kai Lietuvos rinktinė išvažiuos iš Jesenicių į Liublianą, ten jau reikės žaisti – kiekvienas mačas bus kaip finalas, tada komanda privalės konsoliduotis.

Bet kol kas Lietuvos rinktinės žaidimas yra trapus.

– Užsienio krepšinio specialistai itin pažymi ir stebisi trenerio Jono Kazlausko sprendimu ekipoje turėti šešis aukštus krepšininkus ir vos vieną nominalų įžaidėją. Kaip galvojate, tai pasiteisins?

– Nėra prasmės kol kas kritikuoti. Juk rinktinė yra nauja – naujas treneris, nauji vadovai, naujos idėjos. Reikia sulaukti rezultatų ir tada spręsti, ar viskas gerai, ar blogai. O kas bus, jei pasiteisins toks sprendimas – du aukšti gaus traumas, mes be vargo turėsime kuo juos pakeisti.

Reikia išlaukti – bet kol kas rinktinės žaidimas ir per kontrolinius mačus, ir per čempionato kovas yra tragiškas. Jis nebuvo puikus ir per pasirengimą. Sakykime, kontroliniams mačams rinktis žemo lygio varžovus – tai yra krepšinio žlugdymas. Mano išvada: kol kas nėra smagu – bet tikiuosi, kad bus geriau.

– Iš kurių krepšininkų norėtųsi didesnio indėlio ir kas iš žaidėjų jus džiugina?

– Na, matome Donatas Motiejūnas gerai žaidžia. Tai tik įrodo, kokią didelę klaidą darė buvę treneriai, kai dvejus metus iš eilės neėmė šio krepšininko į rinktinę. Jonas Valančiūnas – taip pat pakankamai stengiasi. Jis kovoja, tuos kamuolius atkovoja.

Gal ne viskas šiems dviem vyrams sekasi, tačiau reikia gerbti jaunimą už pastangas – kol kas, žinoma, nėra viskas idealu... Bet tai, jog jie kartu išbėga – labai teigiama. Tai nauja Lietuvos krepšinio rinktinės karta – NBA karta. Matome, kad rinktinės praeitį jau keičia ateitis.

Ir šie jauni krepšininkai tikrai gerai atrodo – jie turi talentą. Reikia būtinai juos stumti į priekį, leisti kuo daugiau žaisti. Na, apie kitus žaidėjus: Mantas Kalnietis gerai žaidžia, Jonas Mačiulis protingai kovoja. Tai tie keturi žaidėjai, kurie yra stiprūs ir aplink juos turi būti lipdomas žaidimas.

Kitiems rinktinės žaidėjams kažko trūksta – gal net septyni krepšininkai kol kas nuvilia. Nebūtinai reikia įvardinti jų pavardes, bet jie nežaidžia jokio krepšinio – tiems žaidėjams reikia pasistengti. Matome, kad sunkiai kai kurie atrodo...

– Kokiu pažymiu galima būtų įvertinti Lietuvos rinktinės pasirodymą čempionate?

– Gal kokį trejetuką iš dešimties. Yra kur tobulėti. Gal mes per daug linkę kritikuoti. Gal krepšinis pasikeitė? Juk matome, kad dar žaidžiame prastai, serbams pralošėme negražiai. Ką mes aplošėme – makedonus ir latvius, kurie yra mažesni už mus...

Tai šalys, kuriose krepšinis net nėra pirmoje vietoje. Norėtųsi, kad viskas tobulėtų – juk turime tikrai geresnius žaidėjus nei kitos rinktinės. Tad viskas trenerių štabo rankose – jie pasirinko vienus ar kitus krepšininkus. Dabar jų galvos gali kentėti arba ne.

VIDEO: Antano Guogos interviu

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius