-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos čempionato užsienio ekspertai: kodėl nelengva būti Jonu Kazlausku, išryškėję ateities talentai ir didžiausios staigmenos

Pasibaigusį Europos krepšinio čempionatą aptarė oficialios čempionato svetainės žurnalistai Dimitris Kontos, Markas Woodsas ir Davidas Heinas. Krepšinio ekspertai išskyrė išryškėjusias ateities žvaigždes, didžiausias staigmenas ir geriausius trenerius, tarp kurių pateko ir Jonas Kazlauskas.
Jonas Kazlauskas
Jonas Kazlauskas / Tomo Tumalovičiaus nuotr,/Krepšinio širdis

Geriausias čempionato treneris

Dimitris Kontos: Slovėnijos rinktinei vadovavęs serbas Božidaras Maljkovičius sulaukė mažiau pagyrų šiame čempionate, negu jis iš tiesų yra vertas. Patyręs serbas paskyrė labai aiškius nurodymus visiems dvylikai Slovėnijos krepšininkų. Jis padėjo jiems atskleisti savo gerąsias puses ir taip paslėpė kai kurias labai dideles komandos silpnybes. Tai buvo padaryta labai profesionaliai. B.Maljkovičius panašiai tvarkėsi ir kai vadovavo tokiems klubams kaip „Panathinaikos“ ar „Unicaja“ – visuomet parinkdavo geriausią planą tokiems žaidėjams, kokius turi.

Markas Woodsas: Nelengva būti Jonu Kazlausku. Tiek daug talento, gelmės ir tiek daug pasirinkimų. Lietuvos kelionėje finalo link jis drąsiai keitė žaidėjus – vienose rungtynėse buvę startinio penketo žaidėjai kitose atsidurdavo ant suolo. Tačiau jam pavyko kiekvieną kartą parinkti tinkamus žaidėjus. Pasiteisino jo sprendimas į čempionatą kviesti patyrusių ir jaunų krepšininkų derinį, o ne remtis vien jaunatvišku užsispyrimu ir visiškai atnaujinti rinktinę.

Jonas Kazlauskas turėjo tiek daug talento, gelmės ir tiek daug pasirinkimų.

Davidas Heinas: Žinoma, Italija Europos čempionatą paliko be nieko – nepavyko iškovoti net kelialapio į 2014 metų pasaulio čempionatą. Tačiau turime pagirti Italijos trenerį Simone Pianigiani.

Dėl netikėtų traumų jam teko visiškai pakeisti rinktinės nusiteikimą ir žaidimo stilių likus kelioms savaitės iki turnyro. Jis sukūrė energingą komandą, kuri sukosi aplink Marco Belinelli, Luigi Datome ir Alessandro Gentile trio. Turėdamas tik vieną nominalų „centrą“, treneris privertė patikėti jaunąjį Nicolo Melli, kad ir jis gali žaisti šioje pozicijoje. Tačiau mažiau patyrusiai Italijos rinktinei trejos rungtynės per tris dienas pasirodė esą per daug.

Jeigu būtų gavę daugiau poilsio, italai galėjo tęsti ne prastesnį pasirodymą nei pirmajame rate, kuriame jie buvo vienintelė nepralaimėjusi ekipa.

Ateities talentai

Dimitris Kontos: Po dvejų metų pertraukos pamatėme žaidžiantį Čekijos puolėją Janą Vesely. Dabar aišku viena – ateinantis sezonas NBA jam bus kritinis. Jeigu jis gaus pakankamai laiko aikštėje, jo potencialas neabejotinas. Milano „Olimpia“ kapitonas italas Alessandro Gentile tikrai gaus pakankamai žaidybinio laiko kitame sezone. Jis yra tobulas krepšininkas – neišsigąsta dvikovų su tokiomis žvaigždėmis kaip Marcas Gasolis ir turi čempiono mentalitetą.

Daugelis NBA skautų man sakė, kad  Alessandro Gentile yra jų pirmasis pasirinkimas. 

Markas Woodsas: Alessandro Gentile buvo nepralenkiamas Italijos rinktinėje. Jis užsidirbo komandos draugų pasitikėjimą, kai rodė iniciatyvą sunkiausiais momentais. Daugelis NBA skautų man sakė, kad jis yra jų pirmasis pasirinkimas. Kroatijos talentas Dario Šaričius šiek tiek nuvylė šiame čempionate, tačiau vis dėlto buvo vienas pagrindinių faktorių, dėl kurių Kroatija pasiekė pusfinalį.

Davidas Heinas: Daug ką galima čia paminėti. 17-metis švedas Ludvigas Hakansonas nerodė jokio drovumo ir puikiai tvarkėsi svarbiame turnyre. Sergejus Karasiovas įrodė, kad Rusijos rinktinė turi kylančią žvaigždę. Serbijos rinktinėje išsiskyrė Bogdanas Bogdanovičius ir Vasilje Micičius. Prancūzas Alexis Ajinca įrodė, kad galėtų žaisti NBA. Maloniai stebino ir Zoranas Dragičius. Tačiau Dario Šaričius pasirodymas Kroatijos rinktinėje buvo neįtikinantis.

Dimitris Kontos: Maloniausias staigmenas pateikė Italija, Ukraina ir Kroatija. Pastarieji į čempionatą atvyko su neigiamomis etiketėmis: daug žvaigždžių, bet nevieninga komanda, abejinga savo šaliai. Nors čempionato starte buvo sutriuškinti ispanų, jie atsigavo ir laimėjo aštuonerias rungtynes iš eilės.

Rusija ir Turkija priminė, kad praeities laimėjimai nieko nereiškia.

Markas Woodas: Tai buvo netikėtas čempionatas. Mes pamatėme Belgiją, kuri iškilo ir pasižymėjo. Ukraina žaidė itin protingą krepšinį ir įrodė, ką ji gali. Kroatijos naujoji karta pražydo, o Serbija, nors ir trenkėsi į žemę ketvirtfinalyje, vis dar turi vilties iššauti.

Tačiau ne mažiau įsiminti buvo ir nemalonūs siurprizai: Rusija ir Turkija priminė, kad praeities laimėjimai nieko nereiškia.

Davidas Heinas: Pradėkime nuo to, kas buvo stebinančiai blogai. „Ant popieriaus“ Turkijos rinktinė turėjo būti ta komanda, kuri kovos dėl čempionų titulo. Galbūt jiems sutrukdė Omero Onano trauma prieš čempionatą. Tačiau tai nepateisina vos vienos pergalės čempionate. Hidayetas Türkoglu labiau trukdė nei padėjo rinktinei. Turkijos rinktinės treneris atsistatydino iškart po čempionato.

Didžiausia maloni staigmena buvo Ukraina. Iš komandos, kuri niekada nepasiekia antrojo etapo, jie sugebėjo tapti šešta rinktine Europoje. Talentingi žaidėjai įrodė, kad 2015 metų Europos čempionato šeimininkė gali turėti pagrįstų lūkesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius