Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 23 /16:37

Europos čempionato sidabras atkeliavo į Lietuvą – Vilniaus Rotušės aikštėje sutikti krepšininkai

Sekmadienio vakarą Lietuvos krepšinio rinktinė baigė kovas Europos krepšinio čempionate. Finale nepavykus sustabdyti galingos Prancūzijos rinktinės, lietuviams buvo užkabinti sidabro medaliai. Už šį pasiekimą pirmadienį sirgaliai krepšininkams padėkojo sutiktuvėse Vilniuje.
Krepšininkų sutiktuvių akimirka
Krepšininkų sutiktuvių akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Europos vicečempionų rinktinė Vilniaus oro uoste nusileido apie 16.30 val. Pirmasis iš lėktuvo išlipo Jonas Valančiūnas, paskui jį sekė kiti komandos draugai bei treneriai. Krepšininkai su žmonomis ir draugėmis susėdo į geltoną autobusą atviru stogu bei išvažiavo į Rotušės aikštę. Ten krepšinio čempionato medalininkų laukė iškilmės ir garbingas sutikimas. 

Praeivių sveikinimai

Lietuvos rinktinės atviras autobusas iš oro uosto važiavo tokiu maršrutu: S.Dariaus ir S.Girėno g., Švitrigailos g., J.Basanavičiaus g., Trakų g., Vokiečių g., Rotušės aikštė. Vilniaus gatvių praeiviai sutikę krepšininkų autobusą džiugiai mojavo ir sveikino, sportininkai atsakydavo tuo pačiu. Jono Kazlausko komandos nariai atrodė linksmai nusiteikę ir Rotušės link skubėjo su šypsenomis veiduose.

Oficiali sutiktuvių šventė Rotušės aikštėje prasidėjo 17 val. Pasveikinti krepšinio didvyrių iš pradžių susirinko apie tūkstantis žmonių, tačiau artėjant sportininkų atvykimui rinkosi dar daugiau krepšinio aistruolių. Palaikyti Europos vicečempionų daugiausia atėjo jaunimas, moksleiviai su kuprinėmis ir studentai.

Vilniečius iš šventės bandė ginti žvarbus vėjas ir besikaupiantys tamsūs debesys. Tačiau sirgaliai neišsigando, jie laukė krepšininkų ir šildėsi judėdami muzikos ritmu.

Ačiū, kad tikėjote mumis ir dar tikėsit. Jūs geriausi fanai pasaulyje.

Nuo Rotušės aikštėje esančio fontano iki scenos buvo nutiestas garbės takas, aptvertas tvora. Sirgaliai būriavosi prie jo tikėdamiesi sumušti su krepšininkais rankomis arba bent jau pasveikinti juos iš arčiau.

Europos vicečempionų sutiktuvių saugumu rūpinosi apie 20–30 policijos pareigūnų ir ne ką mažiau apsaugos darbuotojų.

Likus kelioms minutėms iki prizininkų pasirodymo renginio vedėjas Mindaugas Stasiulis ragino sirgalius repetuoti sutikimo šūksnius.

Nors oras bjuro ir vėjas vis stiprėjo, žmonių Rotušėje dar padaugėjo. „G&G Sindikatui“ uždainavus „Broliai šaunuoliai“ ir M.Stasiuliui pranešus, kad rinktinė jau čia pat  – minia ėmė triukšmauti ir šėlti. Netrukus horizonte pasirodė krepšininkų autobusas, aistruoliai savo didvyrius pasitiko garsiai skanduodami „ačiū, ačiū, ačiū“.

Žmonių rinkosi vis daugiau ir jau nebetilpo Rotušės aikštėje, sirgaliai rikiavosi šalia esančiose gatvėse prie parduotuvių. Sirgaliai audringais šūkiais pasitiko autobusu atvykusią Lietuvos rinktinę.

Bučiniai K.Lavrinovičiui

Pagaliau atėjo eilė pasveikinti krepšininkus. Vedėjas eilės tvarka juos kvietė į sceną, o krepšinio aistruoliai, nuskambėjus kiekvieno pavardei, sukeldavo milžinišką triukšmą. Eidami raudonu kilimu sportininkai sveikinosi su visais sirgaliais ir spaudė jiems rankas. Visi susirinkę negailėjo balso ir audringais šūkiais apdovanojo kiekvieną vicečempioną.

Merginos išgirdusios Kšištofo Lavrinovičiaus pavardę šaukė kiek išgalėdamos, o vyriškos lyties atstovai krepšininką bučiavo. Audringai pasitiktas buvo ir jaunasis rinktinės aukštaūgis Jonas Valančiūnas. Krepšininkams praeiti iki scenos buvo nelengva, sirgaliai čiupdavo juo už rankos ir traukdavo į minią. Po komandos kapitono Roberto Javtoko šilto sutikimo, atėjo laikas dėmesiu apipilti ir trenerių štabo narius.

Visi sutikti su ne ką mažesniu triukšmu. O labiausiai minia sujudo išgirdusi trenerio Jono Kazlausko vardą. Visi iki vieno komandos nariai buvo apdovanoti ąžuolo vainikais. Sirgaliai skandavo garsų „ačiū“.

Lietuvai jie visada yra čempionai ir nesvarbu, koks būtų medalis.

Pirmoji sveikinimo kalbą Europos vicečempionams pasakė prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Lietuvai jie visada yra čempionai ir nesvarbu, koks būtų medalis. Aš noriu padėkoti visiems, kas padėjo juos užauginti – mokytojams, tėvams ir treneriams. Jie dar kartą parodė, kad Lietuva gali kovoti už save. Ši rinktinė yra mūsų įkvėpimas. Jaunuoliai, pasižiūrėkite į juos, būkite tokie kaip jie.“

Po prezidentės padėkos žodį tarti stojo ir Lietuvos rinktinės kapitonas Robertas Javtokas, jis trumpai ir drūtai padėkojo aistruoliams: „Noriu padėkoti visiems jums. Jautėme jūsų palaikymą. Ačiū, kad tikėjote mumis ir dar tikėsit. Jūs geriausi fanai pasaulyje.“ Po krepšininko pasisakymo sirgaliai atsidėkojo – vėl per visą Vilniaus Rotušės aikštę skambančiu „ačiū, ačiū“.

Jonas Kazlauskas taip pat prisijungė prie komandos kapitono padėkų ir liaupsino sirgalius: „Ačiū visiems susirinkusiems. Visam sirgalių būriui – pačiam gausiausiam ir geriausiam pasaulyje. Taip pat noriu padėkoti ir komandai, kapitonui už sunkų darbą. Ačiū ir artimiesiems. Linkiu, kad Lietuvos krepšinis būtų aukštumoje.“ Po šių vyriausiojo komandos trenerio žodžių jūra krepšinio sirgalių pradėjo skanduoti „Lietuva, Lietuva“.

Europos vicečempionus pasveikino ir premjeras Algirdas Butkevičius, jis pabrėžė, kad didžiuojasi krepšininkais ir vadino juos šaunuoliais. A.Butkevičius taip pat įteikė komandos kapitonui 240 tūkst. Lt čekį. Vicečempionus pasveikino ir 11 metų mūsų krepšininkus remiančio DNB banko atstovas.

Dar didesnis triukšmas kilo, kai į sceną buvo pakviestas nuo sporto švenčių neatsiejamas Marijonas Mikutavičius, jis užtraukė dainą „Aš tikrai myliu Lietuvą“. M.Mikutavičiui pritarė ne tik būrys sirgalių, bet ir krepšininkai. Pasveikinti kaip pridera – iš širdies – Europos čempionato prizininkai lipo nuo scenos. Buvo girdimos milžiniškos sirgalių ovacijos.

VIDEO: Europos vicečempionų sutiktuvės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius