Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos krepšinio rinktinės štabas: mače su italais susitiks dvi skirtingos krepšinio filosofijos

Tuščios gatvės, nė vieno šmirinėjančio žmogaus šalia Liublianos „Ježice“ arenos. Ir tik toje arenoje budintys keli policijos bei saugos tarnybos pareigūnai, vis žvilgčiojantys į laikrodžius – kad tik ta Lietuva greičiau namo vyktų. Kai visa Slovėnija buvo jau prilipusi prie televizorių, stebėdama savo numylėtinės rinktinės ketvirtfinalio akistatą su Prancūzija, lietuviai šlifavo derinius vienoje iš paskutiniųjų savo treniruočių prieš ketvirtadienio Europos krepšinio čempionato ketvirtfinalio mačą su Italijos nacionaline ekipa.
Gintaras Krapikas, Darius Maskoliūnas ir Jonas Kazlauskas
Gintaras Krapikas, Darius Maskoliūnas ir Jonas Kazlauskas / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

„Vyrai, tai ko čia stresuojate. Juk pasakiau – reikia būti čia“, – pakeltu tonu žaidėjams artėjant treniruotės pabaigai griežtai aiškino Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas. Ekipos krepšininkai dalį numatytos treniruotės skyrė derinių šlifavimui – jie bus reikalingi kovoje su nenuspėjama Italijos komanda.

Ketvirtadienį bus sužaisti du likę Europos krepšinio čempionato ketvirtfinaliai. Pirmame susikaus Kroatijos ir Ukrainos krepšininkai, o jau 22 val. į aikštę išbėgs Lietuvos ir Italijos komandos. Šių porų nugalėtojos penktadienį kausis pusfinalyje, o pralaimėjusios ekipos turės aiškintis santykius varžybose dėl 5-8 vietų.

„Italijos komanda yra unikali ekipa, – po treniruotės būsimą varžovą gliaudė rinktinės skautas Benas Matkevičius. – Ji dažniausiai žaidžia mažu penketu. Jei nežaidžia ketvirtasis numeris Liugi Datome, jį pakeičia Alessandro Gentile ir ši ekipa pasidaro labai „maža“. Reikia pasakyti, kad italai labai geri tritaškių metikai, tačiau ši komanda jais nesišvaisto. Italai pasirenka geriausią metimo variantą – išlaukia, „išsidalina“ perdavimus iki gero metimo. Tuo ji tikrai unikali ekipa.“

Nėra jokių pranašumų. Abi komandos yra lygios.

Europos krepšinio čempionate italai iki ketvirtfinalio sužaidė 8 mačus, iš kurių laimėjo 6 ir antrojo etapo F grupėje užėmė trečiąją poziciją. Lietuviai iki ketvirtfinalio žengė tuo pačiu pergalių ir pralaimėjimo keliu, iškovojo E grupėje antrąją poziciją, tačiau skirtumas tarp rinktinių tik tas, kad lietuviai nesėkmes patyrė pirmame varžybų etape, o italai – antrame.

„Nėra jokių pranašumų. Abi komandos yra lygios. Galbūt mano žaidėjų pranašumas yra tik tas, kad jie žino, jog neturi pranašumų. Jiems reikės kažko ypatingo kiekvieną būsimų rungtynių minutę“, – prieš dvikovą su Lietuva sakė Italijos komandos strategas Simone Pianigiani.

– Italijos komanda yra jauna. Kaip čia yra, jog ji jau susižaidusi ir tikrai gerai kovoja? – buvo paklaustas skautas B.Matkevičius.

– Jie jau praėjusią vasarą rungtyniavo kartu ir nepralaimėjo atrankos varžybų. Šie krepšininkai tikrai susižaidę, žino sistemą, pasitiki savo jėgomis.

– Akropolio taurės turnyre lietuviai be vargo įveikė italus 79:63. Kas pasikeitė po šio turnyro?

– Tada Italijai neatstovavo L.Datome. Žinoma, filosofija, žaidimas nepasikeitė, tačiau tas krepšininkas sustiprino komandą.

– Jie taip pat turi savo skautus. Ar jūs manote, kad mes galime nustebinti varžovą? Ir kuo jie  bandys mus nustebinti?

– Nemanau, kad dabar vieni kitus nustebinsime. Jie tikrai nepakeis savo žaidimo filosofijos – kam keisti, jei tas mechanizmas veikia. Mes turime žaisti savo žaidimą – kietai gintis vienas prieš vieną. Siurprizų nebus, viską lems mačo eiga, žaidėjai ir trenerių sprendimai.

– Gal italai sieks mus įvelti į savo žaidimo pinkles? Gal bandys sukelti chaosą?

– Jie nežaidžia padriko žaidimo. Tai yra svarbu žinoti.

– Italai nebijo sakyti, kad jie kovos ir sieks pergalės. O mes?

– Mes norime būti atsargūs. Kas bus, jei kalbėsime, o po to neįvykdysime savo pažadų? Manau, geriau pradžioje atlikti juodą darbą ir jau tada kalbėti, ar esi nusipelnęs tos pergalės. Žinoma, italai drąsiai kovos. Bet ir mes tikrai kovosime.

– Kas yra šio mačo favoritas?

– Ryškaus favorito nėra. Gal lažybų bendrovėje ir yra numatytas favoritas, tačiau aš negalėčiau išskirti nė vienos iš komandų.

– Tai penkiasdešimt procentų prieš penkiasdešimt?

– Jūs norite išgirsti, kad Lietuva yra favoritas? Mes turime ūgio pranašumą – net nereikia būti skautu, kad tai pamatytum. Bet dėl to aš negalėčiau pasakyti, kad mes būtume favoritai – juk maža komanda turi tikrai nemažai galimybių greitu žaidimu nugalėti aukštą ekipą. Susitiks dvi skirtingos krepšinio filosofijos. Čia tik mačo eigoje gali paaiškėti, kas yra geresnis.

– Kas bus mūsų smogiamoji jėga dvikovoje su Italija?

– Nebus vienas ar du žaidėjai. Pasižiūrėkite, pas mus žaidėjų taškų vidurkiai labai panašūs – nėra lyderio, kuris vidutiniškai pelnytų 20 taškų, o kiti po 6.  Beveik visų vidurkis apie 10 taškų. Mes taip pat sunkiai nuspėjama ir apskaičiuojama ekipa. Nežinia, kas bus lyderis. Visų pirma mes turime gerai gintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius