Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sidabro medaliai Lietuvos rinktinei: prieš Europos čempionatą tai atrodė tik svajonė

Lietuvos krepšinio rinktinei pritrūko vos vieno nedidelio žingsnelio iki ketvirtojo Europos krepšinio čempionų titulo. Nedidelio, tačiau itin svarbaus. Tą žingsnį žengė Prancūzijos komanda, kuri pirmą kartą savo šalies istorijoje pasidabino Europos pirmenybių aukso medaliais. Slovėnijoje vykusio Europos krepšinio čempionato finale Prancūzija įveikė Lietuvos krepšininkus 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16). Lietuviai gali didžiuotis, kad į simbolinį turnyro žaidėjų penketą pateko lietuvis Linas Kleiza.
Lietuvos krepšinio rinktinė po finalo
Lietuvos krepšinio rinktinė po finalo / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

SPORTO grupė „Facebook“. Prisijunk ir tu, diskutuok, sužinok dar daugiau įdomių naujienų iš Slovėnijos. Spausk LIKE.

Svajones apie auksą Lietuva atideda iki kito Europos čempionato, kuris vyks po dvejų metų Ukrainoje. Tačiau reikia didžiuotis – Lietuva Europos krepšinio čempionate Slovėnijoje iškovojo sidabro medalius. Tai yra itin reikšmingas pasiekimas, nes prieš turnyrą lietuviai nebuvo favoritai laimėti apdovanojimus. Maža to – mūsų krepšininkai stovėjo viena koja ant iškritimo iš čempionato slenksčio, kai grupės rungtynėse pralaimėjo Bosnijos ir Hercegovinos ekipai – pralaimėjo reikiamu 6 taškų skirtumu, nors likus su bosniais žaisti 4 min. turėjo net 16 taškų deficitą.

Gaila, bet finalo dvikovos intriga truko 15 minučių – po to ji užgeso ir buvo aišku, kad Europos čempione bus ne Lietuvos komanda.

Lietuvių nesėkmę lėmė tragiškas antrasis kėlinys, kurį mūsiškiai pralaimėjo net 12:31. Penktąją kėlinio minutę rezultatas dar buvo lygus 31:31, tačiau per likusį laiką prancūzai įsūdė 19 taškų, o mūsų rinktinė – vos 3.

Nemaloniai nuteikė ir paskutinė ketvirčio sekundė – prancūzai per 0,9 sek. sugebėjo suregzti ataką, Antoine'as Diot per Manto Kalniečio rankas metė iš 9 metrų ir pataikė tritaškį – po dviejų kėlinių Lietuva turėjo 16 taškų deficitą 34:50.

Į pergalę prancūzus vedė ne etatinis komandos lyderis Tony Parkeris, o iki tol šešėlyje buvęs Nicolas Batumas, kuris per 20 min. buvo įmetęs 17 taškų. T.Parkeris – vos 4. Mūsų komandoje nesulaikomas buvo L.Kleiza, kuris pelnė 16 taškų, tačiau kitų mūsų rinktinės žaidėjų pagalbos trūko.

Trečiame ketvirtyje vaizdas aikštėje nepasikeitė – pasikeitė tik į Lietuvos krepšį pelnantys taškus varžovai. Estafetę iš N.Batumo perėmė Borisas Diaw ir po keturių iš eilės jo taškų 8 min. Prancūzija jau pirmavo 22 taškų skirtumu – 64:42.

Ketvirtame kėlinyje lūžio taip pat nebuvo – prancūzai turėjo 16–20 taškų persvarą ir pelnytai nugalėjo 80:66. Lietuvos rinktinė tapo Europos vicečempione.

Po apdovanojimo ceremonijos TV3 televizijos pakalbintas J.Mačiulis sakė: „Kai praloši finalą, nuotaikos slogesnės, kaip laimėjus bronzą, bet šiaip nuotaikos geros, nes laimėjom sidabrą. Ačiū visiems, kurie palaikė, kurie peikė, kurie čia, Slovėnijoje, buvo su mumis. Ir iki kitų kartų.

Prancūzai buvo stipresni kaip komanda. Jie visi žaidė, o pas mus tik keli. Mes gavome iš prancūzų labai gerą pamoką. Jie jau ne kartą žaidę finaluose ir žinojo, kaip rungtyniauti. Mums reikėjo žaisti taip, kaip mes pasiekėme finalą, o ne po vieną.“

Lietuva: L.Kleiza 20, M.Kalnietis 19, R.Seibutis 10, D.Lavrinovičius ir J.Mačiulis po 7, M.Pocius 3. 

Prancūzija: N.Batumas 17, B.Diaw 15, T.Parkeris 12, J.Petro 8, M.Gelabale 7, F.Pietrusas 6, A.Diot 5, A.Ajinca 4, J.Lauvergne 2. 

Lietuva – Prancūzija 66:80 

Dvitaškiai: 44 proc. (15/34) – 58 proc. (29/50)  

Tritaškiai: 35 proc. (7/20) – 24 proc. (5/21)  

Baudos: 79 proc. (15/19) – 100 proc. (7/7)  

Atkovoti kamuoliai: 25 – 42  

Rezultatyvūs perdavimai: 9 – 16  

Perimti kamuoliai: 9 – 10 

Blokuoti metimai: 2 – 2  

Klaidos: 10 – 9  

Pražangos: 15 – 23 

Simboliniame čempionato penkete: G.Dragičius (Slovėnija), T.Parkeris (Prancūzija), L.Kleiza (Lietuva), M.Gasolis (Prancūzija) ir B. Bogdanovičius (Kroatija).

Europos krepšinio čempionato naudingiausiu žaidėju išrinktas Prancūzijos rinktinės lyderis Tony Parkeris.

Rungtynės

Pirmasis kėlinys

Startinė Lietuvos sudėtis: Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis, Darjušas Lavrinovičius, Renaldas Seibutis, Linas Kleiza.

Startinė Prancūzijos sudėtis: Tony Parkeris,  Borisas Diaw, Alexis Ajinca, Mickaelis Gelabale, Nicolas Batumas.

​Pirmuosius taškus pelnė D.Lavrinovičius, prancūzai atsakė keturiais – 4:2 pirmavo Europos vicečempionai. 3 min. po A.Ajincos metimo prancūzai pirmavo 6:2, tačiau M.Kalnietis sumažino atsilikimą – 6:4. Varžovai buvo pabėgę 8:4, tačiau L.Kleiza tritaškiu sumažino skirtumą iki 7:8. Tačiau N.Batumas taip pat įmetė tritaškį ir prancūzai 5 min. pirmavo 11:7.

Nors J.Mačiulis įsūdė dar vieną tritaškį, prancūzai 6 min. pelnė 4 taškus be atsako ir pirmavo 15:10. Lietuvos trenerių štabas paėmė minutės pertraukėlę.

Po jos D.Lavrinovičius įmetė du taškus – 7 min. varžovai turėjo 3 taškų pranašumą 15:12. Beveik minutę nė vienai komandai nesisekė pelnyti taškų – mūsų nelaimei, pirmieji tai padarė prancūzai: po T.Parkerio dvitaškio 17:12, tačiau iškart taikliu metimu atsakė L.Kleiza. Jis dar įmetė vieną baudos metimą ir prancūzai pirmavo tik 15:17. O jau kitoje atakoje L.Kleiza įmetė tritaškį – 18:17 lietuvių naudai.

Po vienuoliktojo L.Kleizos taško lietuviai pirmavo 20:19, o po M.Kalniečio dvitaškio – 22:19. Pirmasis kėlinys taip ir pasibaigė.

Daugiausiai taškų Lietuvos komandai pelnė L.Kleiza 11, D.Lavrinovičius ir M.Kalnietis – po 4. 

Prancūzijai  N.Batumas įmetė 7 taškus. 

Antrasis kėlinys

​Po „sausos“ minutės, du taškus įmetė prancūzai – 21:22. Tačiau tuo pačiu atsakė ir M.Kalnietis. 3-iąją min. po L.Kleizos taiklaus metimo mūsų krepšininkai pirmavo 26:23. Vis dėlto, 4 min. prancūzams pasisekė persverti rezultatą – 27:26, bet L.Kleiza vėl gelbėjo situaciją: pelnė tritaškį ir mūsų šalies ekipa pirmavo 29:27.

5 min., kaip rezultatas buvo lygus 31:31, į aikštę išėjo J.Valančiūnas, tačiau jau pirmoje atakoje J.Petro per jį pelnė du taškus ir varžovai pirmavo 33:31. Maža to – N.Batumas pelnė tritaškį ir prancūzai nubėgo – 36:31. Į tai tolimu metimu atsakė M.Kalnietis, tačiau tą patį dar kartą padarė N.Batumas. 7 min. po A.Diot metimo prancūzai buvo priekyje 41:34. 

Įsibėgėjusi Prancūzijos rinktinė nesirengė stoti ir po N.Batumo dvitaškio 9 min. ji įgijo 9 taškų persvarą – 43:34. O po T.Parkerio prasiveržimo – jau net ir 45:34. Nesėkmingas lietuvių ruožas tęsėsi ir paskutinę kėlinio minutę – po J.Petro taiklaus metimo varžovai pabėgo 47:34, o vienoje iš paskutiniųjų atakų lietuviai ir dar kartą prarado kamuolį. Gerai, kad T.Parkerio metimas buvo netikslus. Kai jau atrodė, kad kėlinys taip ir baigsis, prancūzai sugebėjo per 0,9 sek. surengti ataką ir A.Diot nuo 9 metrų įmetė tritaškį ir Prancūzija po dviejų kėlinių pirmavo net 50:34. 

Po dviejų kėlinių Lietuvai daugiausiai taškų pelnė: L.Kleiza – 16, M.Kalnietis – 9.

Prancūzijai: N.Batumas – 17, F.Pietrusas ir J.Petro – po 6.

Trečiasis kėlinys

Trečiasis kėlinys prasidėjo B.Diaw taikliu metimu – 52:34 prancūzų naudai. J.Mačiulis „prisikasė“ prie krepšio ir įmetė du atsakomus taškus. O jau po M.Kalniečio dvitaškio rezultatas buvo 52:38. Bet ir vėl... B.Diaw pelnė tritaškį ir nubraukė mūsų komandos triūsą – 55:38.

Laikas greitai bėgo – 4 min. prancūzai vis dar pirmavo solidžiu skirtumu. Tiesa, D.Lavrinovičius pelnė tritaškį ir varžovai turėjo 14 taškų pranašumą – 55:41. tačiau jau kitoje atakoje M.Gelabale metė tris baudos metimus – 58:41. Po B.Diaw dvitaškio Prancūzija 6 min. jau turėjo triuškinančią persvarą – 60:41. Treneris J.Kazlauskas paėmė minutės pertraukėlę. Ar ji padės? 

Baisu, bet po B.Diaw dviejų prasiveržimų Prancūzija jau turėjo 22 taškų persvarą – 64:42. Tik likus kovoti 2 min. M.Kalnietis įsūdė tritaškį – 64:45. 

Per paskutines 120-mt kėlinio sekundžių didelio lūžio mačo eigoje neįvyko: lietuviai sunkiai rinko taškus, o Prancūzija susigrąžindavo skirtumą atgal. Tiesa, mūsiškiai, likus kovoti 23 sek., sumažino prarają iki 50:66. Tačiau paskutinėje savo atakoje varžovai padidino persvarą – po taiklių J.Petro baudos metimų Prancūzija prieš ketvirtą kėlinį pirmavo 68:50. Tad sumažinti skirtumo, kuris buvo po dviejų kėlinių – nepasisekė. Jis padidėjo dviem taškais...

Ketvirtasis kėlinys

Keista, bet Lietuvos rinktinės treneris J.Kazlauskas atsisėdo ant atsarginių žaidėjų suolo. Ką tai galėjo reikšti? Tiesa, trumpai pasėdėjęs, jis vėl atsistojo vadovauti savo kariaunai.

Per dvi ketvirtojo kėlinio minutes – nieko naujo. Taškus įmetė T.Parkeris, atsakė L.Kleiza ir Prancūzija pirmavo 70:54.  Nors lietuviai dar bandė kabintis, tačiau varžovai neleido mūsų rinktinei priartėti – po B.Diaw dviejų taškų, 5 min. prancūzai vėl pirmavo 20 taškų skirtumu 74:54.

Iki finalinės mačo sirenos likus 4 min. 44 sek., prancūzai  pirmavo 74:56. Mūsų komandai niekaip nesisekė pelnyti taškų, nors vyrai ne kartą metė iš patogių situacijų.

Per paskutines min. varžovai jau pradėjo švęsti pergalę – jie pirmavo 78:60. Lietuva nusileido finale ir tapo Europos vicečempione. Prancūzija laimėjo 80:66.

-------------------

Likus 7 min. iki rungtynių. Prasidėjo komandų pristatymas. Pradžioje – lietuviai...

Likus 15 min. iki rungtynių.  Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas ramiai sėdėjo ant atsarginių žaidėjų suoliuko ir apie kažką galvojo. Pradėjo mušti lietuvių būgnai – mūsų sirgalių daugiau už prancūzų,

Likus 18 min. iki rungtynių. Lietuvos krepšininkai mankštinosi, o prancūzai – mėtė. Arena pildėsi sirgaliais.

Likus 40 min. iki rungtynių. Komandos nuėjo į persirengimo kambarius. Prie arenos esančioje „Sirgalių zonoje“ – tiršta. Daug lietuvių, daug prancūzų, kroatų. Tarp lietuvių yra nemažai žinomų veidų. Finalą atvyko pasižiūrėti ir Egidijus Dragūnas – Sel'as, Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas su žmona, Vilniaus meras Artūras Zuokas ir skandalais pagarsėjęs Seimo narys Petras Gražulis, kuris sirgalių zonoje surengė tikrą šou, į Liublianą atvyko nemažai garsių šalies verslininkų, tarp kurių: Visvaldas Matijošaitis, Darius Mockus, Tautvydas Barštys.

VIDEO: Egidijaus Dragūno palinkėjimas
VIDEO: Sirgaliai fanų zonoje

Likus 1 val. 5 min. iki rungtynių. Aikštėje jau visi Lietuvos rinktinės nariai ir su jais – ir Arvydas Sabonis. Pradėjo leisti žiūrovus. Mūsų sirgalių šiandien turėtų būti kur kas daugiau – teigiama, kad automobiliais suvažiavo apie 200 žmonių, o Liublianą atskrido du lėktuvai su aistruoliais. Iš viso planuojama, kad lietuvių bus apie 2 tūkstančius.

VIDEO: Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių apšilimas

Likus 1 val. 30 min. iki rungtynių. Pirmasis aikštėje pasirodė ne kaip įprasta Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjas Martynas Pocius, o visai kitas žaidėjas. Dar į valomą aikštę išbėgo Tony Parkeris. Jis pradėjo treniruotis ir mėtyti. Tik po 10 min. į „Stožice“ arenos aikštę išėjo M.Pocius, treneriai Benas Matkevičius ir Darius Maskoliūnas.

Modesto Krukausko nuotr./Tony Parkeris treniruojasi
Modesto Krukausko nuotr./Tony Parkeris treniruojasi

Europos krepšinio čempionate sekmadienį paaiškės stipriausia Senojo žemyno komanda. Lietuva tikisi, kad ja, po dešimties metų pertraukos, vėl taps mūsų šalies rinktinė. Jei Lietuvos ekipos šansus prasimušti į finalą krepšinio specialistai dar bandė spėti, tai prancūzai į lemiamo mačo zoną „įsliuogė“ daug kam netikėtai.

Nors buvę Europos čempionai ispanai turnyre Slovėnijoje nerodė galingo žaidimo, mažai kas tikėjo, kad Tony Parkero vedama kariauna sugebės palaužti Ispaniją. Tačiau, kaip paaiškėjo, ir vienos NBA žvaigždės – T.Parkerio užteko, kad būtų nukarūnuota dviejų pastarųjų čempionatų nugalėtoja.

Tad svarbiausiame turnyro mače – lietuviai ir prancūzai. Lyg ir simboliška – per visą Europos krepšinio čempionatų istoriją lietuviai ir prancūzai kovojo 10 kartų ir, spėkite – kiek kartų vieni kitus įveikė? Taip – abi komandos turi po 5 laimėjimus.

Lietuviams įsimintinas 2003-ųjų Europos čempionatas, kai mūsų šalies komanda pusfinalyje palaužė Prancūziją 74:70 ir prasimušė į finalą. Tais metais Lietuva trečią kartą istorijoje tapo Europos čempione.

Mūsų krepšininkai su Prancūzija jau žaidė ir nugalėjo – antrą kartą įveikti tą pačią komandą bus sunki užduotis. Lietuvos rinktinės žaidėjai neabejoja, kad prancūzai jau ne tokie, kokie buvo čempionato pusiaukelėje.

Lietuviai prancūzus 76:62 įveikė pirmose antrojo Europos čempionato etapo rungtynėse.

Tas susidūrimas buvo reikšmingas abiem komandoms – prancūzai patyrė sukrėtimą ir vėliau pradėjo sparčiai tobulėti, o lietuviai atrado pergalingą žaidimo kelią, nuvedusį iki pat finalo. 

Nuo 1999 metų Prancūzijos nacionalinė ekipa visuose aštuoniuose Europos čempionatuose pateko tarp aštuonių geriausių komandų. Ir dabartinėje rinktinėje apstu žaidėjų, kurie tai padarė du, tris ar keturis, o Tony Parkeris – net septynis kartus. Tačiau į dešimtuką prancūzai iki šiol taip nė sykio ir nepataikė.

Arčiausiai aukso medalių jie buvo prieš dvejus metus Lietuvoje vykusiame Europos čempionate, kuomet tik finale nusileido Ispanijai.

Jau rytoj vakare Lietuvos krepšinio rinktinė bus namie. Komanda Vilniaus oro uoste leisis apie 17 val. ir atviru autobusu važiuos į sostinės Rotušės aikštę. 

Rotušės aikštėje iškilmių pradžia numatoma 18 valandą, o visas sutiktuves tiesiogiai transliuos TV3.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius