Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos krepšinio rinktinės varžovė ketvirtfinalyje – ispanams antausį per pratęsimą skėlusi Italija 86:81

Lietuvos krepšinio rinktinė ketvirtadienį Europos čempionato ketvirtfinalyje kovos ne su Europos čempionės titulą ginančia Ispanijos ekipa, o su charakterį parodžiusia Simone Pianigiani vedama Italijos komanda.
Marco Belinelli ir Jose Calderonas
Marco Belinelli ir Jose Calderonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per lemiamą F grupės mačą, kuriame paaiškėjo lietuvių varžovai ketvirtfinalyje, Italijos ir Ispanijos ekipoms prireikė net 45 minučių, kad viena iš jų išsikovotų teisę atkrintamųjų varžybų etape kautis su Lietuvos krepšininkais.  

Dviejų pastarųjų Senojo žemyno čempionatų laimėtojai ispanai kapituliavo 81:86 (12:24, 25:13, 19:8, 14:25, 11:16) ir galutinėje F grupės lentelėje užėmė ketvirtąją vietą bei ketvirtfinalyje varžysis su serbais. Trečiąją poziciją iškovojusi Italija pagal varžybų reglamentą kovos su lietuviais.

Neįtikėtina dvikovos pabaiga pasižymėjusiame mače nugalėtojas paaiškėjo tik per pratęsimą – ekipos per 40 minučių sužaidė 70:70. Tačiau per kitas penkias minutes Europos čempionai ispanai praskydo – per 3 minutes jie pelnė vos 2 taškus, o italai į juos atsakė net 10-čia.

Likus grumtis 1 min. 47 sek. Italija varžovus mindė 80:72. Ispanai bandė perimti iniciatyvą ir S.Pianigiani kariauna trumpam suglumo – likus kovoti 28 sek. ispanai priartėjo net iki 77:80.

Vis dėlto baudas sumetė Luigi Datome, ispanai pabandė nesėkmingai pratęsti baudų mėtymo konkursą, bet Italija atsilaikė ir nugalėjo 86:81. 

Tai buvo pirmoji italų pergalė antrajame varžybų etape. Prieš tai jie F grupės mačuose nusileido Slovėnijai 77:84 ir Kroatijai – 68:76. Į ketvirtfinalį italai buvo patekę dar prieš šio turo mačą, nes iš savo D grupės kovų į F grupę „atsinešė“ du įskaitinius taškus. Jų pakako, kad Italija prasimuštų į atkrintamąsias kovas. 

Italija: A.Gentile 25, P.Aradori 17, M.Belinelli 16, L.Datome 11 tšk.

Ispanija: M.Gasolis 32 (10 atk. kam.), S.Rodriguezas 18 (6 rez. perd.), J.Calderonas, S.Llullas ir V.Claveras po 5 tšk. 

Tad F grupėje paaiškėjo visos keturios komandos, kurios kausis ketvirtfinalyje: pirmąją vietą užėmė Kroatija, antrąją – Slovėnija, trečiąją – Italija ir ketvirtąją – Ispanija.

Pagal čempionato reglamentą, trečiadienį ir ketvirtadienį ketvirtfinalyje kausis: Serbija – Ispanija, Lietuva – Italija, Prancūzija – Slovėnija, Kroatija – Ukraina.

Nors buvo kalbėta, kad nė viena komanda nenorės grumtis su lietuviais, įvyko neįtikėtinas dalykas – italai ir ispanai dantimis graužė Liublianos „Stožice“ areną, kad galėtų pakovoti su Lietuva.

Nuo antrojo kėlinio vidurio pirmavę ir 10-13 taškų persvarą turėję ispanai, iniciatyvą prarado ketvirtojo kėlinio pabaigoje, kai italai, atsilikdami 62:66, sugebėjo sumažinti skirtumą iki 68:70.

Likus kovoti 20 sek. Italijos komanda prasižengė, o Sergio Rodriguezas įsigudrino nepataikyti abiejų baudos metimų. Tiesa, italai greitoje atakoje taip pat prametė, tačiau turėjo dar 3 sekundes lemiamai atakai. Ir L.Datome lengvai pelnė dvitaškį, lėmusį pratęsimą.

Rungtynės

Pirmasis kėlinys: Italija – Ispanija

„Stožice“ arenoje susirinko apie kelis tūkstančius italų ekipos sirgalių ir tik apie 200 Europos čempionės Ispanijos rinktinės gerbėjų. Pirmieji kamuolį atkovojo ispanai, tačiau M.Gasolis keistu būdu nepataikė į krepšį. Tiesa, skolą tokiu pačiu „nepataikymu“ sugrąžino ir italai.

2 min. komandos žaidė, bet niekaip nepataikė. Tik L.Datome 3-iąją minutę mestas metimas pasiekė tikslą – 3:0 pirmavo Italija.

4 min. dar tris taškus pelnė M.Belinelli, į tai tritaškiu atsakė M.Claveras – 7:3.

Xavieras Rey, Marco Belinelli ir Alexas Mumbru
Xavieras Rey, Marco Belinelli ir Alexas Mumbru

Sužaidus 6 min. M.Belinelli jau buvo pelnęs 8 taškus, o italai pirmavo  10:5. Kai L.Datome laisvas įmetė dar vieną tritaškį ir italai pabėgo 13:5, Ispanijos rinktinės treneris Juanas Orenga paėmė minutės pertraukėlę.

Tačiau ir po jos  vaizdas nesikeitė – ispanai buvo kaip apsimiegojusios musės, o italai švaistė taiklius metimus. 8 min. Italija jau pirmavo 17:7.

Tik kai rezultatas tapo 19:7, ispanai pabandė šiek tiek sumažinti skirtumą ir po J.Calderono tritaškio rezultatas tapo  19:10 italų naudai. Tačiau tuoj pat ispanai gavo nesportinę pražangą ir paskutinę kėlinio minutę Italija turėjo 12 taškų pranašumą – 24:12.  Pirmasis kėlinys taip ir pasibaigė.

Per pirmąsias dešimt minučių italai pataikė net 4/5 tritaškių.

Antrasis kėlinys

13 min. Ispanai beveik keturias minutes neleido varžovams pelnyti nė taško, o patys surengė spurtą 9:0 ir beveik ištirpdė deficitą – 21:24. 

Kiek dar tęsis Italijos taškų sausra puolime?

15 min. Ispanai tęsė įspūdingą spurtą antrajame kėlinyje. Smeigė tritaškį ir išlygino rezultatą – 24:24. Tik įpusėjus ketvirčiui baltiesiems pavyko baudų metimais atrišti puolimo siūlą.

17 min. Kova aikštėje išsilygino, italų sirgalių triukšmas atslūgo. Likus trims minutėms iki didžiosios pertraukos, italai teturėjo vieno taško pranašumą – 28:27. 

20 min. Žaidimas labiau priminė treniruotę, buvo akivaizdu, kad žaidėjų neslegia psichologinė įtampa. Po dviejų kėlinių švieslentėje degė vienodi skaičiai – 37:37. 

Trečiasis kėlinys

22 min. M.Gasolio tritaškis persvėrė svarstykles Ispanijos naudai. Krepšinio žvaigždė jau pelnė 16 taškų. Abiejų komandų krepšininkai dažnai nusišypso vienas kitam, pasikalba per pauzeles – 42:41. 

25 min. Po pirmojo kėlinio, kuris priklausė italams ir antrojo, kuriame iniciatyvą perėmė ispanai – trečiajame vyko apylygis žaidimas – 43:46. Italija atsilieka.

28 min. Daugiausiai M.Gasolio (22 tšk.) pastangomis ispanai ekipa įgijo didžiausią persvarą šiame mače. Italai jau atsilieka aštuoniais taškais – 43:51. 

M.Gasolis po nesėkmingo susidūrimo su varžovu, susiėmęs už kojos, grįžo prie savo baudos aikštelės ir stojo mesti baudų. Pataikė vieną,  – ispanui skauda...

29 min. 26 taškai iš 54, kurios pelnė Ispanija. Bveik pusė. Toks M.Gasolio indėlis.

30 min. Žaidimui ėmę vadovauti ispanai, po trijų kėlinių jau pirmavo vienuolikos taškų skirtumu. 56:45.

Ketvirtasis kėlinys

32 min. Italų žaidimas ėmė byrėti. Minus penkiolika – 45:60. 

33 min. Po kelių iš eilės sėkmingų Italijos atakų atkuto ir sirgaliai, ir, regis, pati komanda – 53:62. 

38 min. Italijos sirgaliai ragino savo rinktinę kautis iš paskutiniųjų. Likus dviem minutėms nuo Europos čempionų jie atsiliko tik keturiais taškais – 62:66. 

Likus minutei. Galingas R.Fernandezo dėjimas ir tie patys keturi taškai – 64:68. 

Va tai tau: pratęsimas. Paskutinę kėlinio minutę nuolat pirmavusi Ispanija neišlaikė pranašumo savo rankose. Paskutinę ketvirtojo kėlinio sekundę italai išlygino rezultatą – 70:70.

Pratęsimas

41 min. Lygybė ir po pirmosios minutės 72:72. R.Fernandezui medikas prie atsarginių žaidėjų suolelio masažavo nugarą. Gynėjas nepasirodė ant parketo. 

43 min. Keturi taškai be atsako ir priekyje italai. 76:72. 

Likus 2 minutėms. Ispanų baudos metimai skriejo pro šalį, o jų varžovai tolo – 80:72. 

20 sek. iki pratęsimo pabaigos. Prasidėjo baudų metimų loterija – 84:79.

Ispanai skubėjo į greitas atakas ir iškart puldavo prasižengti – 86:81. Liko 13 sekundžių.

Pergalė – Italijai. Būsimai Lietuvos varžovei. Galutinis rungtynių rezultatas – 86:81. 

----------

Skaičiavimai prieš Italijos-Ispanijos susitikimą

Aritmetika paprasta: jei laimi italai, Lietuvos rinktinė žaidžia su jais, jeigu nugali ispanai, mūsų komandos kelyje atsidurs Europos čempionai. 

Kadangi Graikija po dramatiškos kovos nusileido kroatams – vienais pirmenybių favoritų vadinti graikai keliauja namo. Jiems Europos čempionatas baigtas, o kroatai užsitikrino pirmąją vietą grupėje ir ketvirtfinalyje susitiks su Ukraina. 

Italijos rinktinė nustebino laimėjusi pogrupyje penkis mačus iš penkių, paskui – pralaimėjusi du iš eilės. Apie medalius Liublianoje italai kol kas garsiai nekalba. Visai kas kita – galimybė patekti į pasaulio čempionatą. Ji atiteks pirmąsias 6 vietas iškovojusioms komandoms, bet jei tarp jų bus ir Ispanija, tuomet bilietą gaus ir 7-ąją vietą laimėjusi ekipa. 

Ispanijos ir Italijos rinktinės mačas jau apipintas įvairiomis teorijomis. Svarstoma, kad italams netgi gali būti paranku nusileisti Europos čempionams. 

Italijos žiniasklaida spėliojo, ką pasirinks jų tautos rinktinė: garbę ar racionalumą? 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius