-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FIBA apie sutrumpintą Lietuvos himną: „Nedarysime išimties dėl vienos komandos“

Lietuvos siekiai priversti Tarptautinę krepšinio federacijų asociaciją (FIBA) paklusti nustatytoms pasaulyje normoms ir prieš Pasaulio krepšinio čempionato Ispanijoje rungtynes groti visą šalies himną atsitrenkia tarsi į sieną. FIBA nė motais argumentai, kad Lietuva neturi jokios sutrumpintos himno versijos – pasaulinė krepšinio organizacija „apipjaustė“ mūsų valstybės giesmę ir ketina toliau ją groti prieš varžybas.
Lietuvos krepšinio sirgaliai
Lietuvos krepšinio sirgaliai / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

„Kaip į sieną – FIBA turi šimtus būdų, švelniai tariant, argumentuoti, kodėl nebus grojamas visas Lietuvos himnas“, – portalui 15min.lt rinkdamas žodžius kalbėjo Las Palmase esantis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Lietuvos ambasados Ispanijoje pastangos ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) nepasitenkinimo raštai nepramuša FIBA klerkų akmeninių veidų ir metalinių argumentų – jie ir toliau prieš Lietuvos krepšinio rinktinės dvikovas gros „iškastruotą“ mūsų valstybės himną, o „Gran Canaria“ arenoje esanti sirgalių minia, jau pasibaigus jam, giedos paskutinį šios giesmės stulpelį.

Tačiau varžovų aistruoliai, nieko nesuprasdami, galvos, kad lietuviai rodo nepagarbą jau skambančiam jų himnui – šaukia kažkokius žodžius „vardan tos...“. 

VIDEO: Lietuvos rinktinės sutrumpintas himnas prieš mačą su Australija

Portalas 15min.lt neoficialiai sužinojo, kad FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas, gavęs URM nepasitenkinimo laišką, savo rato žmonėms teigė, kad nežada šokti pagal vienos ar kitos valstybės norų dūdelę.

Teigiama, kad jis paaiškino D grupės turnyro organizatoriams Las Palmase, kad nebus daroma išimčių nė vienai šaliai ir valstybių himnai, kurie ilgesni nei 100 sekundžių, bus trumpinami.

Belieka viena išeitis – įrašyti pagreitintą mūsų himno versiją, kuri įtilptų į tas 100 sekundžių. Bet ar spės jį giedoti sirgaliai, kaip jis atrodys?

Kitu atveju visos šalys pradės reikšti pretenzijas FIBA, o pastaroji papildomų darbų nežada užsikrauti. „Dėl  vieno šalies pretenzijų visa sistema nesikeis“, – kalbėjo vienas iš FIBA atstovų.

Tiesa, pirmąją čempionato dieną „Gran Canaria“ arenoje buvo sugrotas visas Lietuvos himnas. Kaip paaiškėjo, prie mūsų ekipos priėjęs arenos didžėjus, atsakingas už himnus, paprašė pasiklausyti, ar jis turi įsirašęs reikiamą himną, ir pagrojo sutrumpintą versiją. Lietuvos atstovai paaiškino, kad tai nėra tai, kas vadinama Lietuvos himnu,ir padavė kompaktinę plokštelę su Lietuvos himnu, o didžėjus nepriekaištingai atliko savo darbą.

Už šį „išsišokimą“ organizacinio komiteto Las Palmase vadovai iš FIBA išgirdo piktų žodžių.

„Mes padarėme viską, ką galėjome. Tačiau pasaulio čempionate Ispanijoje, greičiausiai, skambės tas sutrumpintas Lietuvos himnas, kurio versijos mes ir patys niekada neturėjome. Dar kažką gali pakeisti tik Užsienio reikalų ministerija, tačiau abejoju, ar FIBA klausys. Belieka viena išeitis – įrašyti pagreitintą mūsų himno versiją, kuri įtilptų į tas 100 sekundžių. Bet ar spės jį giedoti sirgaliai, kaip jis atrodys, ar nebus kaip dainelė“, – šnekėjo M.Špokas.

Kaip portalui 15min.lt sakė Lietuvos ambasadorė Ispanijos Karalystėje Audra Plepytė, ambasada jau padarė viską, ką galėjo, ir turnyro rengėjai informuoti apie esamą padėtį dėl himno.

„Jie sako, kad jiems groti visą himną nėra problemų, tačiau viską sprendžia FIBA“, – portalui 15min.lt sakė ambasadorė A.Plepytė.

VIDEO: FIBA ir vėl išdarkė Lietuvos himną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius